Cortinarius caperatus, Rozites caperata, Agaricus caperatus — Sluka svrasklá je možná méně známá, ale výjimečně špičková jedlá houba s flexibilním kulinářským využitím. Mezi houbaři je tato stopkovýtrusá houba nedoceněná.
Možná proto, že může být zaměňována za škodlivou pavoučnici. Každopádně se sluka svrasklá, slovensky pašupinovka obyčajná, hojně prodávala na několika trzích. Každopádně se jí pravidelněji říkalo elegantní žampion nebo kuki muki. Místně má sluka i další společenské názvy, např. čekanka, havlovka, masovka apod.
Základní charakteristika Sluky svrasklé
Doba výskytu | Červenec, srpen, září a říjen |
Místo výskytu | Jehličnatý les, smíšený les (pod borovicemi) |
Užitná hodnota | Jedlá a velmi chutná houba |
Tvar třeně | Válcovitý |
Barva třeně | Bílá |
Konzistence třeně a dužniny | Křehká |
Povrch třeně | Vláknitý |
Povrch klobouku | Lysý, se zbytky plachetky (vločkatý) – v dospělosti suchý, matný, svrasklý, rozpraskaný na okrajích |
Barva klobouku | Bílá, šedá a fialová (v mládí bělofialová, později hlínově žlutá |
Tvar klobouku | Plochý vejčitý |
Vůně | Příjemná a nevýrazná |
Chuť | Příjemná a nevýrazná |
Hymenofor | Lupeny světle okrové, později rezavě hnědé se zubatým ostřím |
Prsten | Má nažloutlý, šikmý s dvojitým ostřím |
Pochva | Nemá |
Klíčové znaky Sluky svrasklé
Klobouk 30-120 mm široký, na počátku dospívání téměř kulovitý, později polokulovitý, široce zvoncovitý až rovný s ohraničeným středovým hrbolkem, žlutohnědý až světle okrový, šedavý, zpočátku bělavě žilkovaný s okrajem lemovaným zbytky rubu, později poléhavý s okrajem pravidelně vystouplým a rozpraskaným.
Lupeny jsou nebo mohou být tlusté, jemné, spojené s třeněm nebo spojené zoubkem, se zubatým okrajem, sytě hnědé, později žíhané do hněda. Třeň okrouhlý a dutý, 50-120 x 10-25 mm, v některých případech s vyčerpanou hlízou na bázi s náznakem pochvy, bělavý až krémový, s vyběleným prstenem v horní třetině, nad prstenem vločkatý, dole jemně šlachovitý. Dužnina je bělavá, pod pokožkou klobouku je vrásčitá. Vůně a chuť jsou typicky houbové a příjemné. Výtrusný prach je hnědě žíhaný. Výtrusy jsou mandlovité nebo vřetenovité, 10-15 x 7-10 µm, poněkud bradavčité.
Výskyt Sluky svrasklé
Daří se jí především ve středních a vyšších polohách, v podhorských a horských jehličnatých porostech, na korozivních půdách. Vyvíjí se v příznivé interakci se smrkem, borovicí, méně často s jedlí. Vyskytuje se ve smrkových lesích, na písčitých borech, zřídka kdy i v borových lesích. Tu a tam se vyvíjí i pod listnatými stromy, buky nebo duby. Vyskytuje se jednotlivě i ve svazcích. Někde se vyvíjí hojně, jinde je výjimečně vzácná.
Možnost záměny
Záměnu si lze představit u podobného druhu pavučinců, např. u pavučince mnohotvárného (Cortinarius multiformis) nebo pavučince kozlího (Cortinarius traganus), ale zkušený houbař by si neměl sluku zaměnit s ničím jiným. Sluka svrasklá je vysoce tržní houba a jako taková musí být bez námahy identifikovatelná podle jasně makroskopických znaků.
Recept ze sluky svraskalé
Sluka svraskalá může být kulinářská pochoutka s jemně kořeněnou vůní a obyčejnou houbovou chutí. V několika směsích připomíná chuť jemného hovězí masa. Lze ji využít do houbových směsí, polévek a omáček. Využívá se pod maso nebo do karbanátků. Obaluje se jako steak. Mladé plodnice se nakládají do octa. Sluka se navíc může sušit. Překážkou houby je její vysoká červivost.
Sluka svraskalá v brojleru
Ingredience
- Sluka
- Olej nebo tuk / máslo
- Drcený kmín
- Sůl
- Petrželka
- Chléb
Postup
Přípravný talíř vymažte máslem, tukem nebo olivovým olejem. Položte na něj čepičky sluky (mladší čepičky ve tvaru kužele můžete natrhat na rovné kousky). Houby posypeme drceným kmínem a dochutíme podle chuti a osolíme. Nechte prohřát asi 15 min. Houby můžeme podávat s nasekanou petrželkou. Podávejte s čerstvým chlebem.
Sluka svraskalá na paprice
Ingredience
- 500 g Sluky
- 50 g slaniny
- 200 ml smetany
- 10 g hladké mouky
- lžíce oleje
- cibule
- mletá paprika
- drcený kmín
- pepř a sůl
Postup
Nakrájenou cibuli necháme v oleji zesklovatět, přidáme nakrájenou slaninu, sluku nakrájenou na větší kousky a nakonec mletou papriku, kmín, trochu pepře a soli. Směs zalijeme smetanou, zahustíme moučnou jíškou a dusíme asi 15 minut. Podáváme s knedlíkem nebo těstovinami.