Vývoj hub je obecně jednoduchý, jistě můžeme získat kvalitní a pevný hřib. Citronová houba si jistě zaslouží pozornost. Lze ji rozvíjet očekávaně a široce. Jak na to? A jaké užitečné dopady má tato houba na lidský organismus? Citronová houba má své místo ve skupině nadpřirozených hub, stejně jako houba mušlovka. V tomto případě by se mohlo jednat o mladší kultivar, který pochází z Japonska. Jak doporučuje název, tato houba se vyznačuje vynikajícím citronově žlutým kloboukem. Teplá úprava způsobuje, že přírodní produkt ztrácí svou citronově žlutou barvu.
Citronová houba se navíc někdy nazývá žlutá houba. Tato houba je uznávaná pro vysoký obsah bílkovin, aminokyselin, následných a minerálních látek. Houba, která upoutá pozornost svou barvou, ale navíc i nezaměnitelnou vůní a příznivými účinky proti civilizačním chorobám, zvyšuje odolnost lidského organismu proti infekcím, ale navíc zmírňuje rozvoj některých druhů nebezpečných nádorů. Mezi další pozitivní účinky patří snižování hladiny cholesterolu v krvi. Hlívu citronovou lze pěstovat od jara do sklizně, a dokonce po celý rok v místech se stabilní teplotou.
Jelikož se jedná o teplomilnou houbu, produkuje plodnice i při letních teplotách, čímž životaschopně pokrývá období, kdy ostatní houby běžně plodnice neposkytují. Plodnice hlívy citronové se sbírají v době, kdy jejich okraje nejsou otlučené a nejsou zcela zralé. Zralejší plodnice ztrácejí svou žlutou barvu!
Základní charakteristika Hlívy citronové
Doba výskytu | Červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad |
Místo výskytu | Listnatý les, smíšený les, parky, sady, zahrady |
Užitná hodnota | Jedlá houba — velmi chutná, léčivá |
Tvar třeně | Válcovitý — postranní |
Barva třeně | Žlutá a bílá |
Konzistence třeně a dužniny | Pružná, bílá, tuhá a neměnná |
Povrch třeně | Hladký |
Povrch klobouku | Hladký a za vlhka slizký |
Barva klobouku | Žlutá a později dohněda |
Tvar klobouku | Nálevkovitý |
Vůně | Příjemná, houbová a ovocná |
Chuť | Nevýrazná a ovocná |
Hymenofor | Lupeny jsou bílé, husté, sbíhavé na třeň |
Prsten | Nemá |
Pochva | Nemá |
Klíčové znaky Hlívy citronové
- Klobouk je 20-50 mm v průměru, uprostřed nálevkovitý, různě tvarovaný, podvinutý, povrch klobouku citronově žlutý, lesklý, ve stáří světle hnědý
- Lupeny jsou tlusté, bílé, moučné, pravidelně žláznaté a dlouhé, ohniskovitě přechází do třeně
- Třeň je 30-80 mm vysoký, 4-15 mm tlustý, zpravidla postranní, na bázi srostlý, kulatý a dutý, bělavý.
- Dužnina je čistě bílá, tuhá
- Chuť je jemná, mírně ovocná, vůně okouzlující.
Výskyt Hlívy citronové
Vyvíjí se uměle v pěstírnách, na substrátech ze slámy, dřevní štěpky, pilin apod. V dnešní době se vzácně vyskytuje ve volné přírodě ve skupinách na pařezech a kmenech listnatých stromů, především jilmů, ořešáků, buků a habrů. K vytvoření přírodního produktu potřebuje vyšší teploty, 24-30 °C.

Možnost záměny
Vzhledem k tomu, že se houby vyvíjí v pěstírnách a následně balí do plastových obalů, nemůžete si houbu splést!
Hlíva — Recept
Telecí medailonky s hlívou
Ingredience:
- telecí medailonky
- hlíva
- máslo
- rostlinný olej
- šalotka
- bílé víno
- citron
- smetana
- sůl
- pepř
- tymián
- petržel
Postup
Telecí medailonky z obou stran osolte a opepřete. Nenaklepávejte je, nechte je chvíli odpočívat při pokojové teplotě. Mezitím rozehřejte pánev a natrhejte houby na kousky. Pokropte pánev olejem a medailonky na něm velmi zprudka opečeme. Dochutíme snítkou tymiánu. Zásadní je udržovat teplotu pánve tak, aby se maso stále peklo, ale nepřipalovalo. Vařte, dokud nebude zářivě hnědé.
Medailonky by měly být na dotek pružné. Když je maso uvařené, odstraňte snítku tymiánu a přidejte na pánev nakrájenou šalotku, houby a kousek másla. Houby osolte a opepřete. Chvíli potrvá, než houby změknou. V pánvi se trochu připečou šťávy z masa a hub, proto přilijte přibližně 1 dcl bílého vína, které připálené šťávy sváže. Přilijte kapku smetany a citronové šťávy, přidejte nasekanou petrželku, promíchejte a podávejte.