Správný název je Boletinus cavipes — hřib dutonohý, známý jako hřib dutonožka. Tato houba se vyznačuje trvale prázdnou stopkou a je vhodná zejména pro pokrmy, které se připravují z čerstvě nasbíraných hub.
Hřib dutonožka se řadí k druhu, který spadá do rodu Boletinus, který je mono typickým druhem s jedním zástupcem. Byl vyčleněn kvůli jeho zlatožluté formě (zlatožlutý hřib zlatonohý), který kontrastuje svým zjevně žlutým až zlato žlutým kloboukem s okrajově světlejšími rourkami. Vyskytuje se méně běžně, takže pokud ho najdete, nechejte jej v lese, aby se mohl dále rozmnožovat!
Základní charakteristika hlívy ústřičné
Doba výskytu | Červenec, srpen, září, říjen |
Místo výskytu | Jehličnatý les, smíšený les |
Užitná hodnota | Jedlá houba |
Tvar třeně | Válcovitý |
Barva třeně | Hnědá, žlutá |
Konzistence třeně a dužniny | Dutá |
Povrch třeně | Hnědá, žlutá |
Povrch klobouku | Šupinkatý, plstnatý |
Barva klobouku | Hnědá, žlutá |
Tvar klobouku | Kuželovitý s hrbolkem |
Vůně | Nevýrazná |
Chuť | Kyselá, trpká |
Hymenofor | Rourky |
Prsten | Má |
Pochva | Nemá |
Klíčové znaky
Klobouk 4-15 cm v průměru, široce kuželovitý, ve stáří rovný až plochý, v některých případech s hrbolkem uprostřed. Zcela šupinatě plstnatý, suchý, žlutohnědý, v některých případech červenohnědý, okraj na začátku zvlněný, v tomto místě ostrý s bělavými zbytky vela. Třeň poněkud splývá s hřbetem, a je světle žlutavý až olivově zelený. Póry jsou úžasně velké, paprsčitě protažené, zpočátku žluté, později zelenožluté, ve stáří olivově žluté. V mládí jsou zajištěny bělavým pláštěm. Prstenec vločkatý, vláknitě hnědý.
Třeň 4-12 cm vysoký, 0,8-3 cm tlustý, kulatý a dutý, prázdný, na bázi kyjovitý. V mládí je spojen s okrajem klobouku bělavým pláštěm a nechává na něm prstencovitou zónu. Barva nad touto zónou je citronově žlutá a směrem k bázi žlutohnědá, jemně šupinkatá. Dužnina je křehoučká, bělavá až nažloutlá, na řezu nemění barvu, zahrnuje okouzlující houbovou vůni, jemně zesiluje, ale při dlouhém přežvykování je okrajově palčivá, a nakonec přejde do kysela. Výtrusný prach je vždy žlutý až hnědoolivový, výtrusy elipsoidně vřetenovité, světle žlutohnědé, 7-10 x 3-4 µm velké.
Výskyt
Výskyt v červenci až do října velmi hojně roste pod modříny v podhorských a horských oblastech, především v modřínových lesích a smíšených lesích s převahou modřínů, na kyselých, chudých, hlinitopísčitých půdách.
Možnost záměny
Vzhledem k tomu, že hřib disponuje dutými třeněmi, plstnatým a jasně zbarveným kloboukem, je tento hřib prakticky nezaměnitelný.
Hřib dutonový v kuchyni
Dutonožky v paprikové panádě
Ingredience
- Hřib dutonohý
- Sůl
- Hladká mouka
- Vejce
- Mléko
- Papriková pasta
- Strouhanka
- Olej, sádlo, máslo
Postup
Z hub vyjměte nožičky a kloboučky pečlivě očistěte papírovou utěrkou (neumývejte je, aby na ně nestříkala voda, kterou následně vsákne). Vejce rozšleháme s mlékem a přidáme paprikovou směs (podle chuti, přibližně 3PL na jedno vejce). Kloboučky obalíme v hladké mouce, v tu chvíli je vykoupeme ve směsi papriky a vajec a obalíme ve strouhance. Smažíme rychle na rozpáleném tuku a podáváme teplé, nejlépe s opečenými bramborami, ale chutnají dobře i studené, s chlebem.
Houbový pekáček
Ingredience
- Hřiby (nakrájejte podle velikosti pekáče
- 50 g slaniny
- Sůl
- Kmín
- 3 stroužky česneku
- Grilovací koření
- Máslo
- 150-200 ml smetany
Postup
Očištěné a podélně nakrájené pevné houby omyjte, osolte a posypeme v misce různým kořením (na vlhkých houbách lépe drží). V nachystaném pekáči (nebo na pánvi) opečeme na másle na kostičky nakrájenou slaninu, navrstvěte na ni nejlépe houby, okořeňte podle chuti, ozdobte nasekaným česnekem a zalijeme smetanou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180-200 °C v odkrytém pekáči. Podáváme s brambory nebo chlebem.
Všechny hřiby v našem atlasu hub
- Hřib borový (Boletus pinophilus)
- Hřib bronzový (Boletus aereus)
- Hřib dubový (Boletus aestivalis)
- Hřib dutonohý (Boletus cavipes)
- Hřib hnědý (Xerocomus badius)
- Hřib koloděj (Boletus luridus)
- Hřib kovář (Boletus erythropus)
- Hřib nachovýtrusý (Porphyrellus pseudoscaber)
- Hřib peprný (Boletus piperatus)
- Hřib plstnatý (Boletus subtomentosus)
- Hřib satan (Boletus satanas)
- Hřib siný (Gyroporus cyanescens)
- Hřib smrkový (Boletus edulis)
- Hřib strakoš (Boletus variegatus)
- Hřib žlučník (Tylopilus felleus)
- Hřib žlutomasý (Xerocomus chrysenteron)