Jedná se o jednu z nejchutnějších čirůvek. Jak tuto subtilní houbu poznat a nezaměnit ji s jedovatou nebo nejedlou čirůvkou? Vyvíjí se od září až do prvního mrazu, zejména začátkem prosince.
Je výjimečná v houbovém guláši nebo octovém nálevu, využívá se do karbanátků, pod maso, ale navíc i do omáček a polévek. Kromě toho chutná mimořádně i samostatně, namazaná na másle s chlebem, a zkušení houbaři ji považují za delikatesu. Není pouze delikátní, ale i zdravá. Má protirakovinné, antioxidační a antibakteriální účinky. K tomu obsahuje látku s hyperglykemickým účinkem, kterou uznávají diabetici.
Základní charakteristika Čirůvky Havelky
Doba výskytu | Září, říjen, listopad, prosinec |
Místo výskytu | Jehličnatý les v borech |
Užitná hodnota | Jedlá houba, velmi chutná |
Tvar třeně | Válcovitý, často pokroucený a plný |
Barva třeně | Bílá s citronovým nádechem |
Konzistence třeně a dužniny | Tvrdá, dužnina bílá, neměnná, pod pokožkou klobouku našedlá |
Povrch třeně | Hladký a lesklý |
Povrch klobouku | Hladký, vrostle paprsčitě žíhaný, lesklý a slupitelný |
Barva klobouku | Šedá až šedočerná |
Tvar klobouku | Plochý, zvoncovitý a klenutý |
Vůně | Příjemná, jemná, okurkově moučná |
Chuť | Sladká, oříšková a lahodná |
Hymenofor | Lupeny jsou bílé, tenké, prořídlé, zoubkem sbíhavé, s jemným citronovým nádechem |
Prsten | Nemá |
Pochva | Nemá |
Klíčové znaky Čirůvky Havelky
Klobouk je 50-120 mm široký, v mládí nálevkovitý až zvoncovitý, později rovně rozložený s širokým středovým hrbolkem, stříbrošedý, místy s fialovým nádechem nebo téměř šedočerný, hladký, lesklý, matně paprsčitě vláknitý, za vlhka slizký. Pokožku lze účinně odloupnout skoro do středu. Okraj klobouku je zpočátku prodloužený, později ostrý a zvlněný. Lupeny jsou decentně tlusté, potom zmenšené, 4-10 mm vysoké, smíšené s různými lupénky, někdy rozvětvené, bělavé nebo našedlé, potom se žlutozeleným nádechem a pomalu žloutnoucí, na temeni vykrojené a splývající s krátkým zoubkem.
Třeň je kulatý a dutý, 40-100 x 10-20 mm, plný, v některých případech na bázi kyjovitý, podélně šlachovitý, bílý, s citronově žlutým nebo zeleným nádechem. Dužnina je bělavá, pod pokožkou klobouku našedlá, uvnitř koruny pomyslně nažloutlá. Vůně je na řezu nenápadná, ale nezaměnitelně hrubá. Chuť je moučná, svěží a příjemná. Výtrusný prach je bílý. Výtrusy jsou kulovité, 4,5-6,5 x 3-4,5 µm (Qav = 1,4-1,5), průsvitné.
Výskyt Čirůvky Havelky
Vyvíjí se od září do prosince v jehličnatých lesích, především pod borovicemi a smrky, se sklonem k písčitým půdám. Místy je hojný, jinde výjimečně vzácný nebo zcela chybí.
Možnost záměny
Běžnými znaky čirůvky havelky jsou kovově matný klobouk s paprsčitě šlachovitou kůží, žlutozelený odstín na stopce nebo na šupinách a okouzlující příjemná moučná vůně a chuť.
- K čirůvce zemní (Tricholoma terreum) patří šupinatý klobouk a bělavý nebo šedavý třeň a lupeny, bez žlutozeleného nádechu. Čirůvka zemní byla kdysi v minulosti zobrazována jako jedlá, ale nyní se má za to, že způsobuje problémy s ledvinami a není navrhována k využití.
- Mezi další zástupce skupiny čirůvek patří například čirůvka stříbrošedá (Tricholoma argyraceum) a čirůvka černošupinatá (Tricholoma atrosquamosum).
- Čirůvka odlišná (Tricholoma sejunctum) a příbuzné druhy mají nezaměnitelnou žlutozelenou čepičku a bílé ostny. Jsou jedovaté.
- Jedovatá čirůvka tygrovaná (Tricholoma pardinum) má nezaměnitelně žlutavý klobouček. Nezkušený houbař si navíc může čirůvku splést například s penízovkou širokolupennou (Megacollybia platyphylla) nebo štítovkou jelení (Pluteus cervinus).
Čirůvka Havelka — Recept
Je považována za jednu z nejchutnějších hub, a navíc je výhodná pro svou zpravidla pozdní dobu vývoje. Lze ji použít téměř do všech druhů jídel a je skvělá ve sladkokyselém nálevu. Může být atraktivní houbou, plodnice nasbírané ve volné přírodě lze prodávat na trzích.
Smažená Čirůvka Havelka
Ingredience:
- 500 g čirůvek
- 250 g strouhanky
- 60 g pažitky, jemně nasekané
- 60 g petrželky, jemně nasekané
- 60 g estragonu, jemně nasekané
- 100 g parmazánu, strouhaného
- Sůl
- Pepř
- 250 g hladké mouky
- 3 vejce, rozšlehaná
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- 1 citron, nakrájený na měsíčky
Postup
Odřízněte houbám nožičky u klobouku. Větší houby podélně nakrájejte na silnější plátky. Smíchejte strouhanku, bylinky a parmazán. Směs osolíme a opepříme a dobře promícháme. Každý kousek houby obalíme v mouce a jeden po druhém ve vejci a strouhance. V nádobě na smažení rozehřejeme olej a houby z každé strany jemně opečeme do krásné hnědé barvy. Na každé straně je přendáme na savý papír a zbavíme přebytečného oleje, mírně je osolíme, a ještě horké podáváme s měsíčky citronu.
Mohlo by Vás zajímat
- Čirůvka fialová (Lepista nuda)
- Čirůvka kravská (Tricholoma vaccinum)
- Čirůvka májovka (Calocybe gambosa)
- Čirůvka mýdlová (Tricholoma Saponaceum)
- Čirůvka odlišná (Tricholoma sejunctum)
- Čirůvka prstenitá (Tricholoma batschii)
- Čirůvka špinavá (Lepista sordida)
- Čirůvka topolová (Tricholoma populinum)
- Čirůvka zelánka (Tricholoma equestre)
- Čirůvka zemní (Tricholoma terreum)