Čirůvka Havelka (Tricholoma portentosum)

Tricholoma portentosum

Jedná se o jednu z nejchutnějších čirůvek. Jak tuto subtilní houbu poznat a nezaměnit ji s jedovatou nebo nejedlou čirůvkou? Vyvíjí se od září až do prvního mrazu, zejména začátkem prosince.

Je výjimečná v houbovém guláši nebo octovém nálevu, využívá se do karbanátků, pod maso, ale navíc i do omáček a polévek. Kromě toho chutná mimořádně i samostatně, namazaná na másle s chlebem, a zkušení houbaři ji považují za delikatesu. Není pouze delikátní, ale i zdravá. Má protirakovinné, antioxidační a antibakteriální účinky. K tomu obsahuje látku s hyperglykemickým účinkem, kterou uznávají diabetici.

Základní charakteristika Čirůvky Havelky

Doba výskytuZáří, říjen, listopad, prosinec
Místo výskytuJehličnatý les v borech
Užitná hodnotaJedlá houba, velmi chutná
Tvar třeněVálcovitý, často pokroucený a plný
Barva třeněBílá s citronovým nádechem
Konzistence třeně a dužninyTvrdá, dužnina bílá, neměnná, pod pokožkou klobouku našedlá
Povrch třeněHladký a lesklý
Povrch kloboukuHladký, vrostle paprsčitě žíhaný, lesklý a slupitelný
Barva kloboukuŠedá až šedočerná
Tvar kloboukuPlochý, zvoncovitý a klenutý
VůněPříjemná, jemná, okurkově moučná
ChuťSladká, oříšková a lahodná
HymenoforLupeny jsou bílé, tenké, prořídlé, zoubkem sbíhavé, s jemným citronovým nádechem
PrstenNemá
PochvaNemá

Klíčové znaky Čirůvky Havelky

Klobouk je 50-120 mm široký, v mládí nálevkovitý až zvoncovitý, později rovně rozložený s širokým středovým hrbolkem, stříbrošedý, místy s fialovým nádechem nebo téměř šedočerný, hladký, lesklý, matně paprsčitě vláknitý, za vlhka slizký. Pokožku lze účinně odloupnout skoro do středu. Okraj klobouku je zpočátku prodloužený, později ostrý a zvlněný. Lupeny jsou decentně tlusté, potom zmenšené, 4-10 mm vysoké, smíšené s různými lupénky, někdy rozvětvené, bělavé nebo našedlé, potom se žlutozeleným nádechem a pomalu žloutnoucí, na temeni vykrojené a splývající s krátkým zoubkem.

Třeň je kulatý a dutý, 40-100 x 10-20 mm, plný, v některých případech na bázi kyjovitý, podélně šlachovitý, bílý, s citronově žlutým nebo zeleným nádechem. Dužnina je bělavá, pod pokožkou klobouku našedlá, uvnitř koruny pomyslně nažloutlá. Vůně je na řezu nenápadná, ale nezaměnitelně hrubá. Chuť je moučná, svěží a příjemná. Výtrusný prach je bílý. Výtrusy jsou kulovité, 4,5-6,5 x 3-4,5 µm (Qav = 1,4-1,5), průsvitné.

Výskyt Čirůvky Havelky

Vyvíjí se od září do prosince v jehličnatých lesích, především pod borovicemi a smrky, se sklonem k písčitým půdám. Místy je hojný, jinde výjimečně vzácný nebo zcela chybí.

Možnost záměny

Běžnými znaky čirůvky havelky jsou kovově matný klobouk s paprsčitě šlachovitou kůží, žlutozelený odstín na stopce nebo na šupinách a okouzlující příjemná moučná vůně a chuť.

  • K čirůvce zemní (Tricholoma terreum) patří šupinatý klobouk a bělavý nebo šedavý třeň a lupeny, bez žlutozeleného nádechu. Čirůvka zemní byla kdysi v minulosti zobrazována jako jedlá, ale nyní se má za to, že způsobuje problémy s ledvinami a není navrhována k využití.
  • Mezi další zástupce skupiny čirůvek patří například čirůvka stříbrošedá (Tricholoma argyraceum) a čirůvka černošupinatá (Tricholoma atrosquamosum).
  • Čirůvka odlišná (Tricholoma sejunctum) a příbuzné druhy mají nezaměnitelnou žlutozelenou čepičku a bílé ostny. Jsou jedovaté.
  • Jedovatá čirůvka tygrovaná (Tricholoma pardinum) má nezaměnitelně žlutavý klobouček. Nezkušený houbař si navíc může čirůvku splést například s penízovkou širokolupennou (Megacollybia platyphylla) nebo štítovkou jelení (Pluteus cervinus).

Čirůvka Havelka — Recept

Je považována za jednu z nejchutnějších hub, a navíc je výhodná pro svou zpravidla pozdní dobu vývoje. Lze ji použít téměř do všech druhů jídel a je skvělá ve sladkokyselém nálevu. Může být atraktivní houbou, plodnice nasbírané ve volné přírodě lze prodávat na trzích.

Smažená Čirůvka Havelka

Ingredience:

  • 500 g čirůvek
  • 250 g strouhanky
  • 60 g pažitky, jemně nasekané
  • 60 g petrželky, jemně nasekané
  • 60 g estragonu, jemně nasekané
  • 100 g parmazánu, strouhaného
  • Sůl
  • Pepř
  • 250 g hladké mouky
  • 3 vejce, rozšlehaná
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 citron, nakrájený na měsíčky

Postup

Odřízněte houbám nožičky u klobouku. Větší houby podélně nakrájejte na silnější plátky. Smíchejte strouhanku, bylinky a parmazán. Směs osolíme a opepříme a dobře promícháme. Každý kousek houby obalíme v mouce a jeden po druhém ve vejci a strouhance. V nádobě na smažení rozehřejeme olej a houby z každé strany jemně opečeme do krásné hnědé barvy. Na každé straně je přendáme na savý papír a zbavíme přebytečného oleje, mírně je osolíme, a ještě horké podáváme s měsíčky citronu.


Mohlo by Vás zajímat

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.