Jak vybrat matraci při bolestech zad a kloubů

Zdroj obrázku: Prostock-studio – stock.adobe.com

Vybrat správnou matraci je velmi důležité – podporuje kvalitní spánek, předchází různým bolestem a mnohdy může pomoci i ulevit od aktuálních bolestí kloubů a zad. Proto byste neměli podceňovat tuto volbu, k dispozici jsou rozmanité možnosti, přičemž je třeba zvážit několik klíčových faktorů.

Optimální tvrdost

Jedním ze základních parametrů je tvrdost. Nabízí se poměrně široká škála, nelze proto doporučit univerzální postup, jak vybrat matraci. Obecně lze říci, že čím vyšší máte tělesnou hmotnost, tím tužší by lůžko mělo být.

Nicméně dávejte si pozor, protože příliš tvrdé lůžko může vést k bolestem zad či bolestem kloubů. Naopak příliš měkké neposkytuje dostatečnou oporu tělu a také není vhodné. I proto je vhodné vybrat střední variantu, ale pokud stále váháte, co je pro vás ideální, vyzkoušejte si různé možnosti v kamenném obchodě. Vždy je důležité, abyste se cítili komfortně.

Rozmanité materiály

Běžně využívaným materiálem je paměťová pěna. Ta se přizpůsobí tlaku těla, díky čemuž poskytuje optimální oporu. Pokud vás trápí chronická bolest zad, nabízí se zdravotní matrace, která mnohdy dokáže ulevit. Je důležité vědět, co znamená zdravotní matracemusí mít určité certifikáty, díky kterým se můžete spolehnout, že jde o zdravotní pomůcku. Certifikované produkty jsou vyrobeny z kvalitních materiálů a jsou navrženy pro prevenci bolesti kloubů a zad, což patří mezi hlavní výhody zdravotních matrací.

Není třeba speciální průvodce výběrem zdravotní matrace. Zaměřte se na základní parametry a hlavně ověřte, zda má produkt certifikát. Skvělou volbou je například matrace Spirit Superior.

Případně můžete zvolit klasickou pěnovou matraci. I v tomto případě je důležité vybírat kvalitní produkt. Výhoda pěnové matrace spočívá v univerzálnosti, tento materiál vyhoví většině, a proto jde o častou a oblíbenou volbu.

Zdroj obrázku: Andrey Popov – stock.adobe.com

Pokud vás trápí bolest v bedrech, doporučována bývá také latexová matrace. Jde o příjemně pružný materiál, který se také dokáže přizpůsobit křivkám těla. Díky tomu netlačí, a přitom poskytne oporu páteři.

Setkat se můžete také s taštičkovými matracemi. V těch se skrývá spousta malých pružinek. Ty nebývají první volbou pro prevenci bolesti zad, nicméně i v této kategorii můžete najít kvalitní produkty. Je však důležité hlídat, aby se lůžko nepropadalo pod vaší váhou, zejména v oblasti beder a pánve.

Rozdělení na zóny

Pro ještě větší komfort jsou mnohdy kvalitní matrace rozděleny do několika zón. Čím více jich je, tím lépe. Oblast hlavy, ramen a nohou bývá měkčí. Naopak u bederní páteře a kyčlí by lůžko mělo být tužší – právě pevná opora je to, co pomáhá na bolest zad. Díky různým zónám tak lze dosáhnout celkového komfortu a zdravého spánku.

Zdroj obrázku: Rido – stock.adobe.com

Řešení bolestí

Kvalitní matrace je nezbytným základem pro každého. Může jít o způsob, jak zmírnit bolest kloubů a zad, tyto problémy mohou souviset s nevhodným lůžkem. Nicméně žádný produkt nepředstavuje spolehlivou léčbu bolesti zad. Pokud vás trápí tyto potíže, je vhodné konzultovat je se svým lékařem. Při léčbě bolesti kloubů a zad může pomoci také pravidelný pohyb a relaxační cvičení.

Nepodceňujte vliv postele na zdraví. Záleží pouze na vás, zda zvolíte matraci z líné pěny, latexovou či taštičkovou. V každém případě byste měli vybírat pečlivě, aby lůžko odpovídalo vašim potřebám. Při nevhodném výběru se totiž často objevují právě bolesti a nepohodlí každé ráno.

Spánkem trávíme velkou část dne, proto je důležité, abyste se v posteli cítili dobře. Lůžko by se mělo přizpůsobit vašim křivkám, myslete však na to, že ani příliš měkká matrace není ideální volbou. Hledejte zlatou střední cestu, nicméně nepodceňujte kvalitu materiálů a celkového designu. Investujete totiž do svého zdraví a pohodlí.

Od 4health

Administrátor, milovník sportu a cestování + zdravé stravy.