Co je to lymfodrenáž a jak vám může pomoci?

Cítíte se unavení? Trápí vás otoky a bojujete s celulitidou? Pak může být na vině nesprávně fungující lymfatický systém. Lymfa proudí celým naším tělem a má zásadní funkci – odvádí škodlivé látky a ovlivňuje imunitní systém. Pokud je tato funkce narušená, vznikají problémy, jako jsou otoky, nadváha či únava. Víte, jak o lymfatický systém pečovat a co dělat, když nefunguje správně?

Hledáte, kam zajít na lymfodrenáž ve vašem městě?

Častá hledání: Praha, Brno, Ostrava, Plzeň, Olomouc

Co je to lymfatický systém

Lymfatický neboli mízní systém hraje významnou roli v udržování rovnováhy a celkového zdraví organismu. Jeho hlavní funkcí je odstranit z těla odpadní látky, toxiny, bakterie, viry a další patogeny. Lymfatický systém rozvádí po těle tzv. lymfu, která pomáhá odvádět přebytečné tekutiny z tělesných tkání a udržovat je v rovnováze, přičemž lymfatické cévy zvládnou odvést až 2 litry mezibuněčné tekutiny denně. Tu následně přefiltrují a pošlou zpět do krevního oběhu.

K čemu lymfatický systém slouží

V našem organismu hraje lymfatický systém nezastupitelnou roli a plní celou řadu důležitých funkcí:

  1. Lymfatické uzliny obsahují bílé krvinky, které bojují proti infekcím a pomáhají eliminovat škodlivé mikroorganismy
  2. Transportuje nadbytečnou tekutinu z mezibuněčného prostoru do žilního systému, a brání tak hromadění tekutin a vzniku otoků
  3. Odvádí z těla škodlivé a nepotřebné látky
  4. Napomáhá přenosu bílkovin a tuků z trávicího systému do krevního oběhu, kde dochází k jejich zpracování a následně vyloučení pomocí vylučovacího systému 

Co se děje, když lymfatický systém nefunguje

Pokud je systém zpomalený, zůstávají škodlivé látky v tkáních a může docházet k řadě zdravotních problémů. Nejčastější jsou otoky dané oblasti, nárůst tělesné hmotnosti z důvodu zadržování tekutin, a s tím související riziko vzniku celulitidy v rizikových partiích. Objevit se mohou také zažívací potíže, bolesti hlavy či únava.

Jak rozproudit lymfatický systém

Pro správný oběh lymfy je zásadní především fyzická aktivita, pokud totiž podporujeme krevní oběh, aktivuje se lymfatický systém jako takový. Důležitý je také dostatek tekutin, nejlépe čisté vody či neslazeného čaje. Pomoci může i hluboké dýchání, které umožní dostatečné rozpínání plic a bránice, čímž dochází ke stlačování a uvolňování lymfatických cév.

Pokud máte problémy s bolestmi, únavou či otoky, ideální jsou lymfatické masáže, neboli lymfodrenáž. Jedná se o nejúčinnější formu terapie při problémech s lymfatickým systémem, která pomáhá zlepšit proudění lymfy a efektivně uleví od bolesti. 

Co je to lymfodrenáž

Lymfodrenáž je terapeutická technika, která revitalizuje lymfatický systém, zlepšuje jeho funkci a podporuje odvádění nadbytečných tekutin, toxinů a odpadních látek z těla. Jejím cílem je optimalizovat oběh lymfy, a tím zlepšit přenos živin, kyslíku a zároveň urychlit odstranění škodlivých látek. Pravidelným prováděním lymfodrenáže lze minimalizovat hromadění tekutin v tkáních, což je častou příčinou otoků, především končetin.

Aby byla lymfatická masáž účinná a bezpečná, musí ji provádět odborník, který pozná, v jakých částech těla je lymfatický systém oslabený a kde je třeba masáž provádět. Důležitá je i vhodná technika, při nesprávné manipulaci bude lymfodrenáž nejen bez efektu, ale může vám dokonce ublížit. 

Zkušený terapeut dokáže odblokovat hlavní uzliny, a tím odvést drenážovanou tekutinu vylučovacím systémem ven z těla. Využít je možné také přístroj, i zde je ale nutné, aby byl přítomen odborník. Před ošetřením je totiž potřeba mízní uzliny otevřít, aby mohla lymfa odtékat a nikde se nehromadila.

Kdy podstoupit lymfodrenáž

Lymfatický systém hraje klíčovou roli v rozhodování, zda látky budou vyloučeny játry nebo se v těle využijí jiným způsobem. Pokud je tento systém přetížen, tělo je více unavené, dochází k otokům a vzhledem k oslabené imunitě má větší sklon k infekčním nemocem.

K tomu dochází v důsledku nadměrného množství toxinů, stresu nebo na základě poškození lymfatických cév v rámci chirurgických zákroků či infekcí. Proto je lymfodrenáž ideálním doplňkem pro regeneraci těla zejména po úrazech, operacích či infekčních onemocněních.

Lymfodrenáž nabízí řadu výhod nejen pokud jde o zdraví, ale také z estetického hlediska. Pomáhá snižovat otoky, zlepšuje pružnost pokožky a redukuje celulitidu. Po absolvování kosmetických procedur, jako je liposukce, může lymfodrenáž urychlit hojení, minimalizovat otoky a přispět k rychlejší rekonvalescenci.

Tím, že podporuje oběh krve a lymfy, zlepšuje stav pleti a přispívá tak k jejímu zářivějšímu a zdravějšímu vzhledu. Lymfatické masáže jsou nicméně vhodné také jako prevence a podpora lymfatického systému, ideálně jednou až dvakrát ročně.

Pro koho je lymfodrenáž vhodná

Lymfodrenáž uleví od mnohých zdravotních obtíží již po prvním sezení. Lékaři doporučují podstoupit tuto metodu především:

  • lidem, kteří jsou vystaveni dlouhému stání, jako prevenci vzniku křečových žil
  • lidem trpícím bolestmi hlavy či migrénami
  • lidem, kteří v nedávné době prodělali operaci či zranění, pro urychlení rekonvalescence
  • lidem trpícím nadváhou nebo celulitidou
  • lidem s otoky končetin nebo v oblasti obličeje
  • lidem po fyzické zátěži nebo sportovcům jako forma regenerace
  • běžné populaci pro podporu činnosti lymfatického systému a posílení imunity

Pro koho se nehodí

Lymfodrenáž je účinná terapeutická metoda, není ale vhodná pro každého. Před zahájením terapie je důležité vzít v potaz několik faktorů a poradit se s odborníkem, který určí, zda je pro vás lymfatická masáž bezpečná. Obecně by se této proceduře měli vyhnout

  • lidé s akutní bakteriální infekcí, jelikož masáž může stimulovat imunitní systém a rozšiřovat infekci dále po těle
  • lidé se srdeční vadou nebo ledvinovým onemocněním 
  • lidé s krevními sraženinami
  • lidé s vysokým krevním tlakem
  • lidé po cévních mozkových příhodách
  • lidé s nestabilním nádorovým onemocněním
  • ženy do pátého měsíce těhotenství a v období šestinedělí

Jak se připravit na lymfodrenáž

Před lymfodrenáží je klíčové nejprve otevřít spádové lymfatické uzliny, které se nacházejí v podpaží, loketní a kolenní jamce a tříslech. Pokud nebudou dostatečně připravené, může dojít k nepříjemnému otevření lymfatických spojek, což může způsobit nepohodlí a otoky v oblasti hrudníku, genitálií či krku.

Abyste předešli větší zátěži ledvin, důležitý je také dostatečný pitný režim. Odpadní látky z lymfy totiž putují do vylučovacího systému, kde se krev v rámci tvorby moči od těchto škodlivin čistí. Doporučuje se vypít alespoň 500 ml čisté vody před masáží a dalších 500 ml po skončení procedury.

Manuální vs. přístrojová lymfodrenáž

Podobně jako u jiných zákroků, také u lymfatické masáže je možné využít možnosti moderních technologií. Principem lymfodrenáže je stimulovat odtok lymfy, čehož je možné docílit buď manuálně nebo pomocí nafukovacích návleků.

Manuální lymfodrenáž

Manuální lymfatická masáž je terapeutická technika, která využívá specifických pohybů ruky, lehkého tlaku a rytmických hmatů na povrchu kůže podporujících pohyb lymfy v cévách lymfatického systému. Během manuální lymfodrenáže terapeut postupuje systematicky a zaměřuje se na konkrétní místa, kde cítí, že je tok lymfy narušený.

Výhodou manuální terapie je možnost individuálního přístupu podle potřeb pacienta. Terapeut dokáže reagovat na konkrétní potíže a oblasti, kde dochází k otokům či problémům s oběhem, a přizpůsobit své postupy podle aktuálního stavu jednotlivce. Díky cíleným pohybům a jemnému tlaku podporuje správnou cirkulaci lymfy, čímž pomáhá redukovat otoky, zlepšovat průtok tekutin a podporovat celkové zdraví organismu.

Tato metoda není nijak bolestivá, naopak je považována za velmi relaxační a příjemnou. Pokud bolí, není prováděna správně a může být dokonce nebezpečná. Je proto důležité vybírat terapeuta pečlivě a ověřit si, zda se jedná o kvalifikovaného odborníka. 

Přístrojová lymfodrenáž

Přístrojová lymfodrenáž je moderní metoda využívající k terapii speciální kompresní návleky vhodné pro stimulaci lymfatického systému. Tyto návleky se aplikují na různé části těla v podobě kalhot, rukávů či vest a fungují na principu vzduchových komor, které se v pravidelných intervalech nafukují a vytváří tlak nahrazující svalovou pumpu. Tento cyklický proces napodobuje pohyby ruční lymfodrenáže, stimuluje tok lymfy a podporuje odvodnění tkání.

Mezi hlavní výhody přístrojové lymfodrenáže patří menší časová náročnost, je tedy cenově dostupnější. Na druhou stranu, ačkoliv přístroje umožňují zvolit různé programy a nastavení, není tento přístup individuální do takové míry, jako je tomu u manuální terapie. Přístrojová lymfodrenáž by tedy měla být využívána spíše jako doplněk manuální techniky, nejčastěji ke kosmetickým účelům, jako je redukce celulitidy nebo detoxikace organismu.

Vyzkoušejte Body Reshape ve vašem městě

Metoda pro redukci celulitidy a hubnutí, která je založena na přístrojové lymfodrenáži, rázových vlnách a vakuové masáži.

Během 90 minut získáte:

  • Analýzu složení těla na speciálním přístroji, který nám poradí, na které partie se zaměřit.
  • Aplikaci přístrojem NAPPE QX 900, který obsahuje 2 procedury pro pomoc s celulitidou a vyhlazení pokožky.
  • Lymfodrenáž přístrojem BALLANCER, která pomůže zlepšit funkci lymfatického systému a odvést odpadní látky z těla.
  • Konzultaci se specialistou, který poradí, jak postupovat po proceduře, abyste maximalizovala její účinky.

Možné komplikace a rizika

Aby byla lymfodrenáž bezpečná, musí se provádět správně. U manuální i přístrojové masáže je vždy nutné nejprve uvolnit spádové uzliny. V případě manuální lymfodrenáže je pak zásadní postupovat směrem od okrajů těla dovnitř, pokud terapeut provádí masáž směrem od středu těla, může dojít k nepříjemným otokům a nahromadění lymfy v nežádoucích oblastech.

V horším případě může špatný postup způsobit zablokování lymfatického systému nebo poškodit lymfatické cévy. Pokud jde o přístrojovou lymfodrenáž, i zde hrozí při nesprávném postupu komplikace – každé tělo je jiné a potřebuje jiný tlak, což se u přístroje těžko ovlivňuje.

Rizika lymfodrenáže můžete minimalizovat konzultací s lékařem, který vám potvrdí, zda je pro vás masáž vhodná a zda nemáte žádné zdravotní komplikace, které by váš stav mohly zhoršit. Ujistěte se také, že v daném salonu provádí lymfodrenáž kvalifikovaný odborník s certifikátem.

Efekt lymfodrenáže

První výsledky masáže se obvykle dostaví již po první proceduře. Pro dlouhodobý účinek je pak ideální podstoupit proceduru vícekrát a opakovat ji v pravidelných intervalech, nejlépe v sérii deseti masáží jednou až dvakrát týdně během alespoň jednoho měsíce.

Lymfodrenáž lze podstoupit také preventivně, jako formu relaxace či regenerace po náročném fyzickém vypětí. V takovém případě se zákrok doporučuje jednou až dvakrát ročně. Je však důležité, aby tělo dokázalo udržet rovnováhu vlastními silami, proto není vhodné podporovat lymfatický systém dlouhodobě bez přerušení.

Závěr

Lymfodrenáž představuje účinnou terapeutickou metodu, která optimalizuje tok lymfy, a podporuje tak odplavování škodlivých látek z těla. Pomáhá snižovat otoky, redukovat celulitidu a zlepšovat stav pokožky. Terapie je ale účinná také při řešení zdravotních problémů, jako jsou křečové žíly, bolesti hlavy či nadměrná únava. 

Manuální forma nabízí individuální přístup, zatímco přístrojová masáž je cenově dostupnější. Důležité je konzultovat ošetření s odborníkem a vybrat nejvhodnější metodu podle vašich cílů a zdravotního stavu. Nezapomínejte, že správná péče o lymfatický systém může mít pozitivní vliv nejen z estetického hlediska, ale přispívá také k celkovému zdraví organismu.

Od Mgr. Alexandra Bednářová

Kromě psaní se také zajímám o výživu a silový trénink. Mám za sebou kurz se zaměřením na zdravý mikrobiom a pravidelně navštěvuji semináře na téma sportovní výživy. V současné době studuji kurz základních principů mobility a silového tréninku žen.