Výživový poradce: Kdo to je a jak vybrat toho správného?

Zájem o výživu a zdravý životní styl neustále roste. Kdo by nechtěl dobře vypadat a cítit se zdravě, že? Mnoho lidí se proto rozhodne vyhledat odborníka na výživu, který jim pomůže zlepšit současné stravovací návyky, podpořit zdravotní stav a upravit tělesnou hmotnost. Jenže jak najít takového, který vám opravdu pomůže a nevytáhne z člověka jen balík peněz?

Hledáte specialistu na výživu ve vašem městě?

Častá hledání: Praha, Brno, Ostrava, Plzeň, Liberec

Výživový poradce, nutriční terapeut a dietolog: jaký je mezi nimi rozdíl?

S odborníky na výživu se v poslední době roztrhl pytel. Za specialistu na výživu se dnes totiž považuje skoro každý, komu se někdy podařilo zhubnout pár kilo. Pokud si chcete vybrat toho správného a nešlápnout vedle, měli byste znát základní rozdíly mezi specialisty na zdravou výživu a hubnutí. 

V oblasti výživy se můžete setkat s výživovým poradcem, nutričním terapeutem, nutričním specialistou nebo dietologem. Pojďme si tedy vysvětlit, jaké jsou mezi nimi rozdíly.

Výživový poradce

Výživový poradce, poradce pro výživu, nutriční poradce, výživový specialista či poradce pro zdravý životní styl – to všechno jsou označení pro jednu a tu samou osobu. A kdo že se to pod těmito názvy skrývá? 

Výživový poradce může být úplně kdokoliv, kdo splnil podmínky pro udělení živnostenského listu. Výživové poradenství je totiž živnost volná, která se neváže na žádné vzdělání.

Většina výživových poradců absolvuje kurz výživového poradenství, ale pro výkon tohoto povolání to není nutnost. Kvalita jednotlivých kurzů se od sebe může navíc výrazně lišit – některé kvalitnější kurzy obsahují cca 150 hodin výuky (kurzy s akreditací Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy), ale existují i kurzy s mnohem menší hodinovou dotací, které probíhají pouze přes internet.

Co dělá výživový poradce?

Výživový poradce může radit a pomáhat s výživou pouze zdravým lidem. Výživový poradce za svou práci není nijak odborně ani právně odpovědný. Výživoví poradci by proto neměli pracovat s nemocnými lidmi, mezi které patří i lidé s cukrovkou, zvýšeným krevním tlakem nebo cholesterolem, obézní lidé, osoby s potravinovými alergiemi či intolerancemi (např. bezlepková a bezlaktózová dieta) a pacienti s onemocněním zažívacího traktu.

Nutriční terapeut

Nutriční terapeut je nelékařský zdravotní pracovník, který úspěšně dokončil kvalifikační studium v oboru výživy. Tento člověk je absolventem tříletého bakalářského studia na vysoké škole nebo na vyšší odborné škole. Nutriční terapeut (specialista) prošel komplexním vzděláním v oblasti výživy, které zahrnuje i celou řadu medicínských oblastí (například fyziologie, patologie, anatomie, biochemie, toxikologie).

Speciální výživa lidí se specifickými potřebami

Nutriční terapeut má také vzdělání ve speciální výživě, jako je výživa diabetiků, těhotných a kojících žen, seniorů, dětí, osob s vysokým krevním tlakem, pacientů s rakovinou nebo osob s poruchami příjmu potravy. Na rozdíl od výživového poradce, nutriční terapeut může radit a pomáhat s výživou i nemocným lidem. Za svou práci je odborně i právně odpovědný.

Kde nutričního terapeuta potkáte a jak pracuje?

Působit může jak v nemocnicích, tak ve školních jídelnách, lázních, domovech pro seniory, ale i v soukromých nutričních poradnách nebo sportovních klubech. Sestavuje jídelníčky pro zdravé lidi, ale také pro ty s nějakým dietním omezením. Rozumí výživě všech věkových skupin od novorozence po seniory, takže lze říct, že je opravdový odborník na výživu člověka.

Nutriční specialista

Pokud nutriční terapeut dále pokračuje v magisterském studiu a úspěšně ho dokončí, stává se z něj nutriční specialista. Nutriční specialista je také zdravotnický pracovník, který má oproti nutričnímu terapeutovi navíc dva roky studia na vysoké škole včetně povinné praxe.

Dietolog a obezitolog: Lékaři

Dietolog je lékař, tedy absolvent studia na lékařské fakultě. Zaměřuje se na problémy vyplývající ze špatných stravovacích návyků a věnuje se tomu, jak výživa ovlivňuje různá onemocnění. Lékař, který se specializuje na diagnostiku a léčbu obezity, se nazývá obezitolog. Dietolog a obezitolog může předepisovat specifické léky, například na léčbu obezity (antiobezitika).

Jakého odborníka na výživu si vybrat?

Obecně lze říct, že nutriční terapeut a nutriční specialista jsou volbou číslo jedna. Dokáží totiž poradit s výživou i v případě, že máte nějaký zdravotní problém nebo se vám dlouhodobě nedaří zhubnout. Je ovšem nutné zmínit, že ani titul z vysoké školy není zárukou kvality provedené práce. 

Naopak překvapit může i výživový poradce, který se neustále vzdělává, dělá svou práci rád a ochotně pomáhá svým klientům. Ať už se rozhodnete pro jakéhokoliv odborníka na výživu, vždy si ho nejdříve důkladně prověřte.

Výživového poradce si nejdříve proklepněte

Pokud hledáte pomoc s jídelníčkem od výživového poradce, zjistěte si o něm co nejvíce informací. Při výběru výživového poradce se zaměřte na jeho kvalifikaci a zkušenosti. Pod spoustou výživových poradců se totiž maskují různí prodejci doplňků stravy nebo propagátoři alternativních diet. Výživový poradce by vám neměl vnucovat žádné doplňky stravy. Pokud ano, vyhněte se mu obloukem.

Poznatky ze světa výživy se neustále vyvíjejí. Kvalitní odborník na výživu se proto musí celoživotně vzdělávat a doplňovat své znalosti o aktuální a vědecky podložené informace.

Kvalitní výživový poradce se vás bude vyptávat

Aby vám mohl výživový poradce efektivně poradit a pomoct s jídelníčkem, musí o vás vědět maximum informací. Základem úspěšné spolupráce by proto mělo být komplexní zhodnocení klienta, nejlépe v rámci konzultace na osobní schůzce.

Výživový poradce by měl také zhodnotit vaše složení těla na speciálním přístroji (např. InBody) nebo pomocí kaliperu, vyptávat se na váš životní styl, stravovací návyky, pohybovou aktivitu, zdravotní stav, ale i na oblíbené či neoblíbené potraviny, harmonogram dne nebo na typ vašeho zaměstnání.

Čím více informací o svém životním stylu mu poskytnete, tím lépe bude schopný vám poradit a sestavit jídelníček na míru. Pokud se však o žádné podrobnější informace nezajímá nebo chce vyplnit jen krátký dotazník přes internet, měli byste zpozornět a raději zvolit někoho kvalifikovanějšího.

Jak by měl správný výživový poradce postupovat?

  1. Informace čerpá z odborné literatury nebo vědeckých studií, které zvládne jednoduše interpretovat klientovi.
  2. Zohledňuje individuální potřeby klienta.
  3. Nevnucuje žádné doplňky stravy.
  4. Nezastává jednu dietu jako tu správnou.
  5. Nedémonizuje konkrétní potraviny.
  6. Nerozděluje potraviny na zdravé a nezdravé.
  7. Nevynechává v jídelníčku bezdůvodně žádnou složku stravy (například sacharidy, tuky, lepek nebo mléčné výrobky).
  8. Chce vědět co nejvíce informací o svém klientovi.
  9. Preferuje osobní kontakt před kontaktem přes internet nebo telefon.
  10. S klientem spolupracuje dlouhodobě a neustále ho motivuje.

Kde dobrého výživového poradce hledat?

Projděte si nezávislé diskuze a recenze na internetu. Poptat se můžete i ve skupinách na Facebooku nebo jiných sociálních sítích. Rozhodně se vyplatí věnovat hledání trochu času. Práci vám usnadní třeba obsáhlý katalog výživových poradců a nutričních specialistů.

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým specialistou, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma

Závěr: Svého výživového poradce vybírejte pečlivě

  • Může vás pozitivně překvapit, ale také zaskočit: Třeba nabídkou produktů, které nechcete.
  • Než vybraného odborníka oslovíte, projděte si nezávislé reference a recenze. Nejlépe od někoho, koho dobře znáte.
  • Že váš poradce postupuje správně poznáte tak, že se s ním cítíte dobře, zajímá se o vás, hodně se ptá a dává vám tipy šité na míru.

Od 4health

Administrátor, milovník sportu a cestování + zdravé stravy.