Krabičková dieta: Zdravé stravování bez námahy. Jak funguje?

Důvody nezdravého a nepravidelného stravování bývají různé. Nejčastěji si lidé stěžují na vysoké pracovní zatížení, nedostatek času či kulinářských dovedností, ale i nechuť nakupovat a připravovat si jídlo doma. Řešení, jak jíst zdravěji, pravidelně a bez úsilí, nabízí kvalitní krabičkové diety. O co se jedná, jak by měly zdravé krabičky vypadat a jak vám usnadní život?

Neradi vaříte, ale chcete jíst zdravě? Zkuste krabičkové stravování

Ve vašem jídelníčku teď možná převládají jídla z restaurací, fast foodů, pekáren a kaváren, která můžete ihned sníst. Možná využíváte polotovary určené k ohřátí v mikrovlnce nebo si prostě něco objednáte. Většinou se jedná o pokrmy s minimem hodnotných živin, zato plné jednoduchých cukrů a tuků. O takovém způsobu stravování lze těžko říci, že by bylo dlouhodobě zdravé. 

S krabičkovou dietou budete mít postaráno o přípravu i rozvoz čerstvých, vyvážených a výživných jídel na zvolené období. Pojďme společně zjistit, jak by měla dobrá krabičková dieta vypadat, jak funguje a jaká pozitiva může vnést do vašeho života. 

Co znamená krabičková dieta

Jedná se o službu nabízející jídelníček na celý den či jeho část od plánování menu, nakupování surovin přes přípravu jídel až po jejich dodání domů či na jiné místo. 

Dobrá krabičková dieta by měla splňovat několik důležitých parametrů, co se týče kvality a čerstvosti hotových jídel a jejich nutričního složení. To vše ideálně za cenu, která je nižší nebo výrazně nepřesahuje běžnou finanční částku, kterou za jídlo z obchodů, restaurací a jiných zařízení měsíčně zaplatíte. 

Jak by měla dobrá krabičková dieta vypadat?

  • Plány jsou nutričně vyvážené, pestré a mění se. Menu vymýšlí nutriční specialisté a pokrmy připravují profesionální kuchaři.
  • Jídla se skládají z kvalitních a čerstvých surovin.
  • Máte volbu z různých typů jídelních plánů, například za účelem hubnutí, nabírání a udržení váhy, pro vegetariány či vegany, jídla bez lepku či laktózy a další.
  • Na obalu jídel by měly být uvedené nutriční hodnoty a návod na servírování.
  • Výhodou je možnost objednat si jídlo na celý den nebo část dne, ale také jen na některé dny (např. všední dny bez víkendů). 
  • Objednávky probíhají online. Webové stránky či aplikace by měly být maximálně jednoduché, přehledné a objednávání co nejméně složité a intuitivní.

Konkrétní podobu určujete vy

Závisí na tom, z jakého důvodu hodláte krabičkovou dietu využít a co od ní očekáváte. Někdo se pro tento způsob stravování rozhodne proto, aby měl zajištěné pravidelné jídlo na celý den nebo jeho část. Jiný chce s její pomocí zhubnout, udržet si váhu či naopak přibrat. Další přípravu jídel kvůli svým dietním omezením raději přenechá profesionálům. 

To vše je důležité brát v potaz při výběru konkrétní krabičkové diety, kdy je třeba sledovat nabídku jídelních plánů, rozsah či flexibilitu služeb, kvalitu a čerstvost jídel, pestrost jídelníčků a samozřejmě i cenu.

Oblíbené krabičkové diety mají zajistit zdravé a vyvážené jídlo na celý den

Krabičková dieta (správněji by zněl rozvoz předem připravených zdravých a nutričně vyvážených jídel, protože už jenom slovo dieta je zavádějící, nicméně se u nás tento výraz ujal) je donášková služba, která má svým zákazníkům zajistit zdravá, výživná a čerstvá jídla po celý den či jeho část

Nestíháte-li nebo nechcete-li vařit, jde o pohodlný a jednoduchý způsob, jak si zajistit pravidelný stravovací režim od snídaně přes svačinu a oběd až po večeře, které vám dodavatel doveze domů, do kanceláře či na jinou adresu.

Nemusíte den co den přemýšlet, co budete vařit a co nakoupit, pokud nechcete. Několik minut věnujete objednávce a výběru jídla na určitou dobu dopředu, obvykle na týden, dva, případně na celý měsíc. Po vyplnění způsobu předání se o jídlo nemusíte starat. Následně už řešíte jenom extra situace, kdy budete na dovolené, případně potřebujete vyměnit ingredienci za jinou (nejčastěji z důvodu alergie, intolerance apod.).

Řešení pro zdravé a výživné jídlo po celý den.

Kdo ocení krabičkovou dietu

Krabičkové stravování se hodí pro každého, kdo oceňuje pohodlí a přeje si snížit čas a úsilí, které jinak musí vynakládat na plánování jídla, nákupy potravin a vaření. Správně sestavená krabičková dieta může být přínosem pro širokou škálu lidí bez ohledu na jejich zaměstnání, koníčky a životní styl. 

Skupiny lidí, které z této služby profitují nejvíce:

  • Vysoce zaneprázdnění zaměstnanci a podnikatelé většinu dne tráví plněním pracovních povinností a na jídlo mívají minimum času. Někteří tráví hodně času na cestách, kde je často těžké sehnat dobré a zdravé jídlo. 
  • Zaměstnanci obecně: Krabičková dieta může pomoci také lidem, kteří v okolí své práce nemají dobré restaurace, a navíc je tento způsob stravování pro ně finančně neúnosný, nebo mají krátké pauzy na oběd a museli by do sebe jídlo „naházet“. Problém nastává i při práci na směny, kdy zejména během noční směny je dostupnost kvalitních jídel spíše nulová.
  • Aktivní lidé, sportovci a fitness nadšenci neustále hledají způsoby, jak jíst zdravě, mít pravidelný přísun živin a zároveň podpořit své sportovní cíle. Vhodný jídelní plán jim dodá energii, zlepší jejich výkony a regeneraci. Pro sportovce je krabičková dieta způsobem, jak jíst kvalitně, i když většinu času tráví na sportovištích nebo na závodech.
  • Lidé snažící se dlouhodobě zhubnout a udržet si zdravou tělesnou hmotnost: Jídelní plán se správným poměrem živin a dostatečnými velikostmi porcí jim připraví odborníci. Vyvážený jídelníček brání vlčímu hladu a následnému přejídání. Navíc se nemusí zabývat kontrolou energetického příjmu a ušetřený čas mohou věnovat pohybu. Mezi další výhody patří i výběr kvalitních surovin či šetrnější způsoby vaření.
  • Jedinci se speciálními dietními potřebami a omezeními, mezi které patří vegani, vegetariáni a lidé dodržující bezlepkovou, bezlaktózovou či nízkosacharidovou dietu. Některé firmy nabízí možnost nahradit vybrané suroviny vhodnějšími, pokud je z důvodu alergie či intolerance nemůžete, nebo vám prostě jen nechutnají.
  • Starší lidé potřebují dostatek živin, ale často jim mohou fyzické potíže komplikovat nejen nakupování potravin, ale i samotné vaření. Případně mohou žít na místech, kde chybí slušný obchod s potravinami. Problémy mohou způsobovat i zhoršené mentální schopnosti. Může se dokonce stát, že na jídlo zapomenou. S krabičkami vždy jasně vidí, kolik jim jich zbývá.
  • Jednotlivci, kteří se zotavují z nemoci, úrazu či operace. Nákupy a vaření jim může znemožňovat omezená hybnost nebo bolesti. Sami si nezvládnou vařit nebo je to pro ně velmi náročné. Díky krabičkové dietě jim starosti okolo zajištění stravy odpadnou. Navíc je kvalitní jídlo nezbytné pro rychlejší uzdravení a regeneraci.
  • Rodiče s malými dětmi, pro které je nakupování náročné a platí to i pro vaření. Je snazší nejdříve dát najíst dítěti, a až poté si ohřát svou porci, aniž by se vám na plotně něco připalovalo nebo hotové jídlo stydlo na stole. 
  • Mladší a starší studenti si dovezené jídlo mohou okamžitě sníst nebo si jej ohřejí. Krabičková dieta zajistí vyvážené jídlo, pokud jsou jejich rodiče zaneprázdněni a na vaření jim nezbývá čas. Školáci a studenti mohou volný čas věnovat učení, kroužkům či koníčkům.
  • Single lidé, ale i páry často považují za pohodlnější konzumovat předem připravená kvalitní jídla. Vaření ani nakupování je nebaví, zabírá jim volný čas. Často si vaří stejné recepty nebo jedno jídlo jí dva až tři dny po sobě. Krabičková dieta nabízí nejen zdravou stravu, ale také pravidelnou obměnu jídel a možnost užívat si rozmanitých receptů z různých koutů světa. Čas získaný navíc mohou věnovat něčemu, co je baví a naplňuje.

NÁŠ TIP: Pokud nevaříte pouze v týdnu a o víkendu si rádi připravíte vlastní jídlo, krabičky si můžete objednávat pouze na všední dny. Nebo pokud je pro vás problém dobře se najíst během dne, ale večeři si ukuchtíte už rádi, můžete si objednávat krabičky pouze na první polovinu dne.

Pro koho krabičky naopak vhodné nejsou?

Existují i skupiny lidí, kteří krabičkové diety pravděpodobně nevyužijí. Jsou to zejména lidé, kteří:

  • Často a rádi vaří. Plánování jídel a vaření tyto lidi upřímně těší. Může jít o způsob relaxace. Rádi experimentují a vymýšlí nové recepty pro různé příležitosti. Čerstvost a chuť právě uvařeného jídla je pro ně zásadní. Dovezené jídlo, byť chutné a zdravé, je tudíž neuspokojí. Výjimku mohou představovat situace, kdy jsou neobvykle časově zaneprázdnění, zotavují se z nemoci či úrazu a vaření je pro ně v daný moment nemožné.
  • Žijí v lokalitě, kam rozvážkové služby nejezdí. Bývají dostupné spíše ve větších městech a blízkém okolí. Pro lidi žijící v menších městech a vesnicích může být krabičková dieta nedosažitelnou službou. 
  • Mají vysoce specifické stravovací požadavky, které jsou pro běžné poskytovatele krabičkových diet nesplnitelné: například proto, že takto speciální jídelní plány by objednávalo minimum zákazníků. Tyto případy vyžadují individuální přístup. Nicméně i tak doporučujeme poskytovatele kontaktovat a případné požadavky či úpravy s ním projednat.
  • Trpí vzácnými potravinovými alergiemi či jejich kombinací nebo jsou jinak nemocní a vyžadují zvláštní způsob stravování. Pro tyto jedince je velmi obtížné zajistit, aby každá složka v jídelním plánu splňovala jejich vysoce náročné požadavky. Pomoci může důkladně si prohlédnout stravovací plány určené osobám s alergiemi, případně se dotázat na možnost individuálního přizpůsobení.
  • Nemohou si dovolit za jídlo utrácet velké finanční částky. Dovoz zdravých hotových jídel může vycházet dráž než nakupování potravin a vaření doma. Ceny krabičkových diet se však různí a například u objednávek na delší dobu lze získat výraznou slevu. Je důležité si spočítat, kolik za jídlo skutečně utratíte, a zda nemůžete s krabičkovou dietou ušetřit. Do nákladů je třeba zahrnout i dopravu do obchodů, energie spojené s vařením apod.
  • Často mění plány a plánovat jídlo dopředu je pro ně takřka nemožné. Jedná se například o lidi, kteří denně pracovně cestují či pracují na několika různých místech a nikdy sami neví, kde další den či týden budou. Krabičkové diety vyžadují přesnou domluvu, co se týče místa a času převzetí, aby neutrpěla kvalita jídla. Řešením může být objednávka krabiček na vybrané dny, případně jen některé chody (např. snídaně a večeře). 
  • Společné stolování je pro ně důležitým společenským zážitkem. Návštěva restaurace pro ně není jen o jídle, ale o socializaci. Rádi se u jídla schází s ostatními lidmi, diskutují a baví se. Mohou si však objednávat jen některé chody a hlavní jídla si vychutnat s kolegy, přáteli či rodinou v restauraci nebo doma. Případně se nabízí domluva s kolegy, objednat si krabičky společně a společně i stolovat.

Kdy bývá krabičková dieta dobrou volbou

Díky krabičkovým dietám nemusíte hledat volný čas na nákupy a vaření, abyste jedli zdravě.

Záleží na vašich osobních stravovacích preferencích, časových možnostech a způsobu životního stylu. Shrnujeme pár argumentů pro.

Pohodlí a úspora času

Jste-li hodně pracovně vytížení a nemáte čas zabývat se nakupováním a přípravou jídla, krabičková dieta vám nabízí časovou úsporu. Obejdete se bez nakupování potravin a přípravy jídel. Doručení zdravých jídel až ke dveřím je pohodlné a z dlouhodobého hlediska může prospívat zdraví, tělesnému i duševnímu. Dovezené jídlo uložíte dle doporučení a sníte ve správný čas.

Krabičková dieta může být řešením pro zaneprázdněné jednotlivce a páry budující si svou kariéru, ale i rodiče s malými dětmi. Rodiče, kteří tráví většinu dne v práci, tak mohou pro sebe i své děti zajistit zdravé jídlo, aniž by se stresovali přípravou vhodného jídla. Nemusíte přitom objednávat celodenní balíček. Některé krabičkové diety nabízí možnost objednávky jen konkrétních jídel během dne, například večeře. 

Zdravý a vyvážený jídelníček

Krabičková dieta je také dobrý způsob, jak si zajistit snadný přístup ke zdravému a vyváženému jídelníčku bez ohledu na to, zda jste doma, v kanceláři nebo na cestách. Poskytovatelé kvalitních krabičkových diet zaměstnávají nutriční specialisty, kteří mají na starosti profesionální přípravu zdravých jídelních menu.

Vysoká rozmanitost jídel

Pestrý jídelníček je důležitý pro to, abyste svému tělu dodali všechny potřebné živiny. Spousta lidí si však připravuje omezený počet jídel a vaří stejné recepty dokola, protože nechtějí vaření řešit nebo na něj nemají čas. Od kvalitní dovážkové společnosti můžete očekávat pestré jídelní plány, obměňování receptů a obecně rozmanité možnosti stravování.

Snazší dosahování cílů v oblasti zdraví a výživy

Kromě zajištění kvalitní stravy může krabičková dieta fungovat i jako účinná prevence před přejídáním a přibíráním na váze. Existuje ale spoustu dalších benefitů pro všechny lidi, kteří chtějí nejen zdravě jíst, ale především kvalitně žít.

Krabičková dieta vám pomůže například tím, že za vás hlídá přijaté množství kalorií, vhodné velikosti porcí i správný poměr makroživin. Jídla by měla být dostatečně výživná, aby vás nepřepadal vlčí hlad a nehrozil vám jo-jo efekt, když přestanete krabičky odebírat. 

A když už vás přece jen malý hlad nečekaně přepadne, krabičková strava vás chrání před dietními prohřešky tím, že máte po ruce zdravé jídlo. Můžete také vyzkoušet různé jídelní plány, než zjistíte, který vám vyhovuje nejlépe.

Nejedná se ale pouze o přínosy v oblasti stravování. Místo řešení otázky co dnes, zítra a celý týden budete jíst získáte více volné kapacity na jiné věci, koníčky, čas strávený s rodinou a další činnosti vedoucí k dosažením vašich osobních cílů.

Flexibilita (přizpůsobení)

Některé krabičkové diety dokonce nabízí i specifické stravovací balíčky pro osoby, které mají zvláštní stravovací návyky či omezení. Umožňují přizpůsobení jídelního plánu na základě individuálních potřeb

Typicky se jedná o osoby s různými dietními potřebami, návyky a omezeními, jako jsou vegetariáni, vegani, lidé, kteří nemohou jíst lepek nebo laktózu, případně příznivci nízkosacharidových diet, osoby držící redukční dietu nebo nabírající svalovou hmotu a další.

Stravování pro specifické životní situace

Další skupinou, kde může dobrá krabičková dieta hodně pomoci, jsou lidé nemocní, osoby s omezenou pohyblivostí nebo se zotavující po nemoci či úrazu, kteří mají problémy s nakupováním a přípravou jídel. Díky této službě si zajistí zdravá jídla po celý den a mohou se plně věnovat rekonvalescenci. Podobně to platí pro seniory. Ti všichni si mohou užívat kvalitní stravu, která je jim doručena až domů. 

Zařadit sem můžeme i osoby, které se často pohybují mimo domov, například pracovně.  Pro ně hlavní benefit představuje, že mají výživné jídlo při sobě a nehrozí, že skončí na benzínové pumpě, kde si koupí párek v rohlíku, nebo hamburger ve fast foodu. Také jim to ušetří čas strávený hledáním restaurací a prodejen s potravinami, když chtějí něco zdravějšího. Nicméně i zde je nutné plánovat dopředu a najít si čas na převzetí krabiček s jídlem. 

Jak si krabičky objednat

  1. Výběr poskytovatele: Nejprve si musíte vybrat firmu dodávající krabičkovou dietu, která působí ve vaší lokalitě a nabízí vyhovující stravovací styl, který je pro vás zároveň finančně dostupný. U některých společností si můžete objednat jídlo na zkoušku, na den či dva. Rozhodně si předem zjistěte, zda máte možnost odběr přerušit (např. kvůli dovolené) a jak jej úplně zrušit (zda vám vrátí peníze apod.). 
  2. Četnost a způsob dopravy: Důležité jsou možnosti dopravy, kdy a jakým způsobem se k vám jídlo dostane. Zda se jídla rozváží denně nebo obden, ve které dny a časová okna, kdy probíhá rozvoz. Zda existuje možnost osobního převzetí na odběrných místech nebo na jakou adresu vám krabičky zavezou, zda může být adres i více (např. dle dní). Dobré společnosti dodávají jídla každý den, maximálně na dva dny dopředu kvůli čerstvosti.
  3. Výběr menu: Zvažte nebo si nechte poradit, kolik energie potřebujete přijmout dle vašeho cíle. Na základě toho si vyberete odpovídající jídelní plán, počet denních chodů, dny v týdnu a na jak dlouho budete rozvoz využívat. U dlouhodobých odběrů většina dodavatelů nabízí slevy. 
  4. Telefonická kontrola: Na webových stránkách poskytovatele vyplníte kontaktní formulář a zvolíte stravovací program. S velkou pravděpodobností vás bude poskytovatel ještě kontaktovat telefonicky, aby si objednávku potvrdil a upřesnil. V případě potřeby vám operátoři dokáží poradit, jaké menu pro vás bude nejvhodnější, nebo se může sami zeptat, máte-li nějaké dotazy.

Podle způsobu dopravy si převezmete či vyzvednete krabičky s jídlem. U každého jídla by mělo být uvedeno, jak s ním naložit, případně jej připravit ke konzumaci. Hotové jídlo si užíváte s tím, že jej nemusíte kromě objednávky a převzetí řešit. Navíc se po určitě době začnou dostavovat i výsledky, kvůli kterým jste se pro krabičkovou dietu rozhodli.

Věnujte pozornost výběru: Čtěte pečlivě recenze krabičkových diet

I když rozvoz hotových zdravých jídel nabízí velkou úsporu času a pohodlí, nejsou všechny společnosti nabízející tuto službu kvalitní.

Jako klienti byste při výběru dodavatele měli zvážit nejen své individuální stravovací preference a omezení, nutriční potřeby, osobní i zdravotní cíle, ale také nabízené služby oslovených dodavatelů včetně ceny. 

Věnujte výběru patřičnou pozornost a nezapomeňte vyhodnocovat různé faktory. Přečtěte si recenze krabiček a zajímejte se o hodnocení ostatních zákazníků. Na jaká kritéria se při výběru zaměřit a na co si dát pozor, vám radíme v samostatném článku Jak vybírat krabičkovou dietu.

Od Bc. Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :). Nově jsem kromě textařky také funkční trenérkou.