Měření tuku v těle – jak probíhá a kde se nechat změřit?

Zdraví a kondice našeho těla jsou úzce spojeny s množstvím tělesného tuku. Jeho množství často na první pohled nevidíme – existuje totiž tuk podkožní i tuk mezi orgány, který nezřídkakdy najdeme i u zdánlivě štíhlých osob. V tomto článku se podrobně podíváme na různé aspekty měření tělesného tuku, od typů tuku po metody měření a důvody, proč byste měli měření absolvovat. Zjistíme také, kde a jakým způsobem si nechat změřit procento tuku v těle.

Hledáte cenově dostupnou diagnostiku těla ve vašem městě?

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Množství nebezpečného tuku mezi vašimi orgány
  • Kolik % tuku, svalů či kostí obsahuje vaše tělo a jaké by měly být vaše ideální hodnoty
  • Kolik potřebujete denně přijmout kalorií, abyste zhubli bez jojo efektu
  • Na kolik let se cítí vaše tělo
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí

Tělesný tuk a procento tuku v těle

Tuk je běžnou součástí našeho těla. Zdravý organismus má určitý podíl tělesného tuku, přičemž toto číslo se liší v závislosti na pohlaví, věku i zdravotní a fyzické kondici. Nejvyšší podíl tukové tkáně mají dospělé ženy. 

Ženy <30 let20-30 % tuku
Ženy 30+25-35 % tuku
Ženy sportovkyně14-20 % tuku
Muži 10-20 % tuku
Muži sportovci 6-12 % tuku
Tabulku ideálního podílu tukové tkáně u žen a mužů (zdroj)

Aby to nebylo tak jednoduché, tělesný tuk se dělí na dva základní typy:

Viscerální tuk x Podkožní tuk
  • Viscerální tuk – tento druh tuku je “nenápadný” a poměrně vysoké procento můžeme klidně najít i u lidí na první pohled štíhlých. Jedná se o tukovou tkáň obklopující orgány. Viscerální tuk může být potenciálně nebezpečný, zejména jeho vysoký podíl totiž může být příčinou celé řady chorob. Utlačováním orgánů dochází ke zpomalení jejich funkce i metabolismu, zhoršení látkové výměny nebo k poškození inzulinových receptorů. 
  • Podkožní tuk – ten vidíme na první pohled. Nachází se přímo pod kůží a do určité míry je přirozený. Jeho nadbytek je estetickým i zdravotním problémem, který lze řešit úpravou stravovacích návyků a pohybem.

Proč podstoupit měření tuku a svalů v těle

Měření podkožního tuku nutričním specialistou

Měření tuku v těle je užitečné z několika důvodů, a to nejen pro ty, kteří chtějí sledovat svou fyzickou kondici nebo pracovat na dosažení určitého cíle týkajícího se tělesné hmotnosti. 

Zde jsou některé z nejdůležitějších důvodů:

  • Zdraví srdce a cév – nadbytek tělesného tuku je spojen s vyšším rizikem vzniku srdečně-cévních onemocnění. Měření tělesného tuku může pomoci odhadnout toto riziko a motivovat k úpravám životního stylu pro podporu kardiovaskulárního zdraví.
  • Celková fyzická kondice – měření tuku v těle poskytuje lepší představu o složení tělesné hmotnosti než pouhé vážení. To může být užitečné pro sportovce, kteří chtějí optimalizovat svou hmotnost a složení těla pro maximální výkon.
  • Prevence obezity – obezita je spojena s mnoha zdravotními problémy, včetně diabetes mellitus typu 2, hypertenze a dalších. Měření tuku může pomoci identifikovat nadbytek tuku a sloužit jako ukazatel potřeby změn v životním stylu. 
  • Indikátor celkového zdraví – zjištění podílu tělesného tuku může sloužit jako jeden z ukazatelů celkového zdraví. Osoby s nízkým obsahem tuku mohou mít obvykle menší riziko některých zdravotních problémů. Výhodou pokročilého měření je také zjištění množství viscerálního tuku, který stojí za řadou civilizačních chorob. 
  • Dosažení sportovních cílů – pro ty, kteří cvičí nebo sportují, může být měření tuku užitečné pro sledování pokroku. Změny v tělesném tuku jsou lepším ukazatelem pokroku než samotná hmotnost, protože svaly jsou těžší než tuk.
  • Dosažení cílů při hubnutí – pokud shazujete tuk, obyčejné vážení nemusí být relevantní ze stejného důvodu, jako je uvedeno výše – svaly jsou těžší než tuk. Pokud nabíráte svaly, ručička váhy nemusí jít dolů, ale podíl tukové tkáně i tak může rapidně klesat.
  • Stanovení vhodného energetického příjmu – pro dosažení nebo udržení zdravé hmotnosti je důležité správně určit energetický příjem. Měření tělesného tuku může poskytnout informace pro stanovení vhodné energetické bilance, nicméně zde záleží především na celkové naměřené hmotnosti.

Měření tělesného tuku – jak probíhá?

Zatímco v minulosti bylo hlavním “ukazatelem” ideální váhy zjištění BMI, dnes se již od této metody upouští a zůstává pouze orientačním bodem pro další výpočty. Procento tuku v těle zjistíte hned několika různými metodami. Nejběžnější je využití bioelektrické impedance (např. InBody, Tanita, Bodystat, atd.), kaliperační měření a metoda DEXA. Využít lze také metodu BodPod, kdy se objem tuku měří pomocí tlaku vzduchu v uzavřené nádobě, hydrostatické vážení nebo různé typy osobních vah, které se dají využít při domácím měření.

Bioimpedanční analýza pod dohledem specialisty na výživu

Bioimpedanční váha

V současné době využívá většina sportovců metodu měření procenta podkožního tuku prostřednictvím bioelektrické impedance neboli bioimpedance. Tato metoda je považována za snadnou, rychlou, dostupnou a s dnešními technologiemi i relativně přesnou. Princip bioimpedance spočívá v měření elektrické vodivosti těla. Svalová hmota, bohatá na vodu a elektrolyty, efektivně vede elektrický proud, naopak tuková tkáň vykazuje nižší vodivost.

Moderní přístroje, jako například InBody, umožňují přesné měření množství podkožního tuku. Před provedením měření je důležité zkontrolovat, zda přístroj disponuje alespoň čtyřmi elektrodami (dvě na nohy, dvě na ruce) a zda pracuje v tzv. multifrekvenčním módu. To zajistí přesnější a efektivní měření. 

Naměřené hodnoty vždy konzultujte s odborníkem – ideálně nutričním terapeutem či lékařem, který výsledky umí správně interpretovat.

U této metody se můžeme setkat hned s několika značkami přístrojů:

  • InBody – je v současnosti asi nejběžnější typ. Přístroj se zaměřuje na celkovou diagnostiku a analýzu složení těla, podle které následně specialista zpracuje například výživový plán.
  • Tanita – tato japonská značka se zaměřuje na výrobu velmi přesných a kvalitních vah. V její nabídce najdeme nejen bioimpendační váhy pro komerční využití, ale také osobní váhy s přesnými senzory, díky kterým si změříte podíl tuku i doma.
  • Bodystat – je další populární značka přístrojů pro zjištění podílu tukové hmoty. V tomto případě se jedná o kompaktní přístroj opatřený nalepovacími elektrodami, které během pěti minut zjistí základní stavbu buněčné kondice.
  • Omron – je značka specializující se na zdravotnické potřeby. Lékařská váha Omron disponuje 4 diodami a pamětí na několik uživatelů. Zaujme také cenovou dostupností. 

Kaliperace

Kaliperační měření je nejstarší metodou pro zjištění množství podkožního tuku. Používají se k němu kaliperační kleště, kterými se změříte na několika konkrétních místech na těle kožní řasu. Kaliperaci lze provádět i doma, kleště jsou dobře dostupné a postup jednoduchý. Nicméně, aby byly výsledky co nejpřesnější, je potřeba měření provádět správně. 

Měření tuku kaliperačními kleštěmi

DEXA

Tato metoda je velmi přesná a spolehlivá, ale má své mouchy. Ke zjištění procenta tuku je totiž potřeba rentgenového záření. DEXA tedy není vhodná pro těhotné a kojící ženy, ani pro častější měření. Pokud ale nejste těhotná žena a chcete zjistit podíl tukové tkáně co nejpřesněji, je tento způsob ideální. 

BodPod

Pletysmografie neboli BodPod je jednou z nejpřesnějších a nejnovějších metod. Jedná se o přístroj podobný jakési “kapsli”, do které se člověk zavře a pomocí technologie “air displacement plethysmography” je změřena denzitometrie celého těla, tedy poměr tuku a beztukové tkáně. Kromě toho má přístroj řadu dalších funkcí, sám určí například klidový i celkový energetický výdej.

Hydrostatické měření

Tato metoda se nechala inspirovat Archimédovým zákonem o ponoření tělesa do kapaliny. Člověk se tedy v tomto případě váží v nádrži s vodou, poté se zváží “na vzduchu” na klasické váze, a následně se vypočítá hustota těla, ze které již podle tabulek vyplyne podíl tukové tkáně. Metoda se používala spíše v minulosti, dnes už je vlivem nových technologií na ústupu.

Kde si nechat změřit tuk

K měření tělesného tuku si vždy vybírejte specialisty v oboru, kteří disponují moderními přístroji a umí jejich výsledky správně interpretovat. Ideálním řešením je tedy kontaktovat například výživového poradce či nutričního specialistu. 

Přístroje pro měření tuku najdeme také na některých estetických i klasických klinikách, ale i ve vybraných lékárnách – zajímejte se také o recenze a odborné vzdělání personálu, ne každá obsluha umí výsledky přístrojů správně interpretovat. 

Vybírejte ideálně pracoviště, které disponuje dražšími a kvalitnějšími přístroji pro měření. Ty poskytují mnohem přesnější výsledky než domácí “chytré” váhy. V Praze a Olomouci vám tělesný tuk změří i na fakultách tělesné výchovy a sportu místních univerzit.

Cena měření tělesného tuku

Cena se odvíjí podle zvolené metody i místa, kde si necháváme tuk měřit. Například v lékárnách nebo u lékaře zaplatíte za tento úkon méně, nicméně s modernějšími přístroji, jako je InBody a podobně, se setkáme nejčastěji v nutričních poradnách nebo ve špičkových fitcentrech.

KaliperaceCena do 300 korun za kaliperační kleště, metoda je poměrně přesná, ale musí ji provádět proškolený odborník.
Bioimpedanční váhaCena cca od 400 do 800 Kč, přístroje jsou dostupné prakticky v každém městě.
DEXACena cca 800-1000 Kč. Metoda je velmi přesná, avšak méně dostupná než bioimpedance.
BodPodCena cca 500 Kč, nejpřesnější z metod, ale provádí ji pouze vybrané kliniky.
Hydrostatické měřeníV současnosti už se příliš neprovádí.
Orientační ceny bioimpedanční analýzy – měření tuku

Závěr

Měření tělesného tuku s sebou nese mnoho výhod, od zlepšení výsledků při hubnutí i sportu, až po celkovou kontrolu zdravotního stavu. Při shazování přebytečných kil je užitečnější a efektivnější než klasické vážení.

Tuk si lze nechat změřit na různých přístrojích, přičemž nejdostupnější je metoda bioimpedance. Přehled o tom, kolik tuku v těle máte, vám může pomoci nejen nastavit správné stravovací návyky a životní styl, ale také předcházet mnoha civilizačním chorobám.

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram