Nutriční terapeut – o koho se jedná a jak vám může pomoci?

Rádi byste si nechali pomoci s jídelníčkem, ale nevíte, jakého odborníka na výživu vybrat? Dnes se podíváme blíže na práci nutričního terapeuta a situace, ve kterých se jeho služby vyplatí využít.

Hledáte specialistu na výživu ve vašem městě?

Častá hledání: Praha, Brno, Ostrava, Plzeň, Liberec

Co si představit pod pojmem nutriční terapeut?

Jedná se o odborníka na výživu, v jehož kompetenci je sestavování jídelníčků a poskytování výživového poradenství lidem různých věkových kategorií, ať už s nějakým konkrétním zdravotním problémem či bez něj. 

Jeho vzdělání mu kromě dospělých umožňuje pracovat také s dětmi a mladistvými, těhotnými a kojícími ženami či seniory

Svým klientům dává obecné rady v oblasti výživy, může však pomoci i s nastavením správného stravovacího režimu pro redukci váhy, navýšení sportovních výkonů nebo dosažení úlevy od symptomů různých onemocnění. 

Obvykle úzce spolupracuje s lékaři a jinými zdravotnickými odborníky jako například fyzioterapeuty. Skrze nutriční terapie doplňuje celkovou léčbu, jejímž cílem je dosažení optimálního zdraví pacienta.

Konkrétní spektrum služeb, které nutriční terapeutka či terapeut nabízí, se odvíjí od jejich specializace i místa pracoviště. Někteří terapeuti dokonce služby koncovým pacientům neposkytují vůbec – pouze dohlížejí na chod různých zařízení nebo se podílejí na vědeckém výzkumu.

Jak ho poznat podle životopisu?

Zjednodušeně by se dalo říct, že nutriční terapeut představuje pomyslný mezistupeň mezi výživovým poradcem a dietologem. Potřebuje sice odborné vzdělání podobně jako dietolog, avšak s tím rozdílem, že pro získání svého titulu nemusí absolvovat celé šestileté medicínské studium.

Dříve, konkrétně do roku 2004, spadali nutriční terapeuti spolu s nutričními asistenty pod jednu profesi s označením „dietní sestra“

Z toho důvodu se u nás jako dostatečná kvalifikace pro poskytování nutričních terapií uznává také tříleté studium oboru diplomovaná dietní sestra na vyšších zdravotnických školách, nebo střední zdravotnické školy v oboru dietní sestra, avšak pouze za podmínky, že bylo studium prvního ročníku zahájeno nejpozději ve školním roce 2004/2005

V současné době je pro výkon povolání v oboru nutriční terapie třeba absolvování jednoho z níže uvedených oborů:

Nově vystudovaní nutriční terapeuti smí po dobu prvních tří let vykonávat svou práci pouze pod odborným dohledem. Po uplynutí doby určené k získání praxe se navíc musejí registrovat jako pracovníci způsobilí k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu. 

Dále se zavazují k celoživotnímu vzdělávání v oblasti výživy, které jim dodá povědomí o nových vědeckých poznatcích, metodách a postupech a umožní komplexní přístup k pacientovi. Bez patřičného rozšiřování kvalifikace jim Ministerstvo zdravotnictví registraci neprodlouží.

Jak už jsme naznačili, kromě klasického terapeuta se můžete setkat také s pojmem nutriční asistent, který má pouze středoškolské vzdělání ve stejnojmenném oboru. Po jeho dokončení může pracovat pouze pod dohledem způsobilého odborníka.

Jak vypadá práce nutričního terapeuta?

Studium stejného oboru ještě neznamená, že se každý nutriční terapeut musí věnovat stejné činnosti a působit na pracovišti stejného charakteru. Kvalifikace jim dává možnost si vybrat, jak přesně bude jejich náplň práce vypadat.

Nejčastější formou jsou pochopitelně terapie, které pacienti absolvují v nemocnicích, zdravotnických zařízeních, lázních, wellness centrech nebo soukromých nutričních poradnách. 

Zde můžete získat cenné rady ohledně jídelníčku s ohledem na váš zdravotní stav a problém, který prostřednictvím změny stravování chcete řešit. Nejčastěji se jedná o stabilizaci nadváhy a s ní spojených zdravotních problémů, různé trávicí a zažívací obtíže, výživové nedostatky nebo stravovací režimy pro sportovce.

Nutriční terapeut však může pracovat i ve vědeckých zařízeních. Zde se pracovníci obvykle věnují výzkumu účinků různých výživových plánů a potravin na lidské tělo a přinášejí cenné inovace do oblasti výživy a stravování, které obohacují práci dalších odborníků na výživu.

Pracovní příležitosti mohou nutriční terapeuty zavést také do provozoven zdravotnických a sociálních zařízení, případně také do školních jídelen. Zde aplikují své znalosti do tvorby jídelních plánů s cílem zajistit strávníkům kompletní spektrum živin úměrné jejich věku a potřebám.

Kromě výše zmíněných možností mohou absolventi oboru nutriční terapie získat zaměstnání také na Krajské hygienické stanici, ve Státním zdravotním ústavu či na Ministerstvu zdravotnictví.

Kdy vyhledat služby tohoto odborníka?

Nutriční terapeut vám může poskytnout pomoc v mnoha různých případech. Podobně jako dietolog má kompetence na to, aby mohl pomáhat lidem s výživou, i když mají nějaké zdravotní potíže.

Dokáže zhodnotit příznaky klienta i jeho stravu a na základě toho zjistit, jaké živiny mu chybí. Posléze navrhne dietu, která pomůže s řešením jeho problému.

Nutriční poradenství se tedy vyplatí využít zejména v případech, kdy pochybujete o vyváženosti vašeho současného jídelníčku. Nemusí se však jednat jen o starosti se samotnou dietou.

Nutriční terapie můžete navštívit také v následujících případech:

  • nejste spokojeni se svou tělesnou hmotností;
  • trápí vás kožní problémy, ať už jde o suchou či mastnou pleť, ekzémy nebo například nadměrné vypadávání vlasů;
  • cítíte se neustále unavení, přestože dostatečně spíte;
  • nemůžete v noci spát, neustále se budíte a ráno vstáváte rozlámaní;
  • trápí vás bolest svalů, křeče či mrtvění různých částí těla;
  • trpíte vysokým tlakem, cukrovkou nebo jiným chronickým onemocněním a chcete zmírnit jeho symptomy;
  • máte výkyvy nálad, časté pocity úzkosti či deprese;
  • těžko odoláváte sezónním chorobám a jste obecně velmi často nemocní;
  • trpíte zácpou, častými průjmy či jinými trávicími a zažívacími obtížemi;
  • věnujete se náročnému sportu a chcete svým aktivitám uzpůsobit jídelníček.

Kam na nutriční terapie?

Konkrétní postup při hledání nutričního terapeuta se bude lišit podle toho, jaký je váš zdravotní stav a zda už ho s nějakým odborníkem řešíte. Pokud ano, může vám specialistu doporučit, ať už na základě vašeho dotazu nebo ze své vlastní iniciativy.

Mějte však na paměti, že i když navštívíte terapeuta na doporučení vašeho lékaře, nemusíte u něj zůstat. Někdy si s člověkem zkrátka nesednete a vždy je lepší najít někoho, komu důvěřujete, než si pravidelně prožívat schůzky, které vám nejsou příjemné.

Jestliže v péči lékaře nejste nebo jste se mu se svým zájmem o úpravu jídelníčku nesvěřili, můžete pochopitelně hledat na vlastní pěst

Nutriční terapie jsou dostupné v nemocnicích, zdravotnických zařízeních, lázních i wellness centrech, a tak se nabízí opravdu široké spektrum možností, kde odborníka na výživu můžete najít. 

K dispozici máte i různé soukromé nutriční poradny, kde ale za služby obvykle zaplatíte.

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým specialistou, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma

3 nejdůležitější tipy pro výběr nutričního terapeuta

1. Ujasněte si, jaký problém chcete řešit

Ať už přijdete za jakýmkoliv zdravotnickým odborníkem, první otázka nejspíš bude: „Co vás trápí?“ Když si připravíte odpověď předem, alespoň částečně z vás spadne prvotní nervozita a bude pro vás snadnější se nutričnímu terapeutovi svěřit.

Někteří odborníci se navíc přímo specializují na určité spektrum potíží. Když definujete váš problém ještě před samotným hledáním, otevíráte si možnost najít odborníka, který se na danou oblast specializuje a šance na pozitivní výsledky se razantně zvýší. 

2. Ověřte si kvalifikace

Jako nutriční terapeut či nutriční terapeutka se mohou označovat pouze lidé s patřičným vzděláním, praxí a platnou registrací mezi zdravotníky způsobilými k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu.

Jestliže odborník, kterého jste našli, je skutečně důvěryhodný, všechny podstatné informace dokládající jeho zkušenosti a oprávnění bude mít transparentně uvedené na svých stránkách, případně vám je dodá na vyžádání. 

Pokud se vám zdá, že s vámi nejedná na rovinu, vždy je lepší hledat jinde.

3. Prověřte zkušenosti bývalých klientů

Vzdělání a kvalifikace nejsou vše. Úspěšná nutriční terapie by měla být založená také na důvěře, otevřené komunikaci a uvolněné atmosféře. Pokud je odborník chodící encyklopedie, ale vy se mu nedokážete komfortně svěřit, jen těžko s ním zvládnete dlouhodobě pracovat na svých potížích.

Komunikační schopnosti terapeuta si pochopitelně můžete ověřit na vlastní pěst. Avšak pokud nechcete ztrácet čas s bezpředmětnými schůzkami, raději se spolehněte na recenze jeho klientů. Můžete je hledat na internetu nebo si vyžádat doporučení od vašich známých, která mají tu největší výpovědní hodnotu.

Závěrečné shrnutí: Nutriční terapeut je zdravotní odborník, nikoliv lékař

Na závěr přinášíme několik nejdůležitějších informací, které byste si z dnešního článku měli odnést:

  • Nutriční terapeut je jediným odborníkem na výživu, který není lékař, ale má dostatečnou kvalifikaci na sestavování jídelníčku pro osoby se zdravotními problémy.
  • Tito odborníci neposkytují pouze poradenství, ale mohou se pohybovat v různých odvětvích, jako je výzkum či stravovací plány v jídelnách.
  • Nutriční terapeut nesmí pracovat bez dohledu, dokud nedokončí tříletou praxi pod dozorem odborníka.
  • I když se nutriční terapie zaměřuje na výživu, pořád se jedná o formu terapií, a proto je zásadní najít člověka, se kterým si sednete a budete mu důvěřovat.
  • Existují jasná pravidla pro to, kdo se tímto termínem může označovat, a je tedy třeba při výběru důkladně prověřovat kvalifikace možných kandidátů.

Od 4health

Administrátor, milovník sportu a cestování + zdravé stravy.