Manuální lymfodrenáž: Jak probíhá, jak často a pro koho je vhodná, kdo ji provádí, rizika

Rádi byste posílili své zdraví a cítili se plní energie? Podpořením lymfatického systému může dojít k výrazným zdravotním i estetickým změnám, díky kterým se ve svém těle budete cítit dobře. Pojďme se společně podívat na to, v čem spočívá efekt manuální lymfodrenáže, jak probíhá, jak často a pro koho je vhodná, kdo ji může provádět a jaká jsou případná rizika.

Hledáte, kam zajít na lymfodrenáž ve vašem městě?

Častá hledání: Praha, Brno, Ostrava, Plzeň, Olomouc

Co je to lymfodrenáž

Lymfodrenáž je speciální terapeutická metoda zaměřující se na stimulaci lymfatického systému a podpoření odtoku lymfy z těla. Lymfatický systém hraje klíčovou roli v udržení rovnováhy tělesných tekutin, odstranění odpadních látek a posílení imunitního systému. Jde o efektivní techniku, která přináší úlevu pacientům trpícím bolestmi a otoky z důvodu hromadění tekutin.

Kromě pozitivního zdravotního dopadu má lymfodrenáž také estetické účinky – zvyšuje elasticitu kůže a poradí si i s celulitidou. Jde od šetrnou a bezbolestnou proceduru, která v organismu aktivuje vlastní obranný systém, je tedy prospěšná nejen pro osoby s konkrétními zdravotními problémy, ale také jako prevence na posílení organismu.

Manuální lymfodrenáž

Lymfodrenáž může být prováděna buď manuálně (manuální lymfodrenáž) nebo s využitím speciálních nafukovacích návleků (přístrojová lymfodrenáž). V případě manuální lymfodrenáže využívá terapeut jemných masážních pohybů a snaží se tak podpořit vyplavení odpadních látek z těla.

V průběhu masáže pracuje s lehkým tlakem a specifickými pohyby stimulujícími lymfatické cévy. Tato metoda klade důraz na jemné stlačování kůže a podkoží, čímž dochází k eliminaci případných blokád a přirozenému odtoku lymfy skrze lymfatický systém.

Manuální lymfodrenáž však není klasická masáž. Hlavním rozdílem mezi těmito dvěma přístupy je použitý tlak na tkáně, kdy v rámci lymfodrenáže terapeut ovlivňuje kůži a podkoží, zatímco při klasických masážích je primárním cílem působit na svalové tkáně.

Jak správně provádět manuální lymfodrenáž

Před každou procedurou je důležité provést tzv. otevření spádových uzlin. V opačném případě může dojít k nežádoucímu otevření lymfatických spojek, což může způsobit nepříjemné otoky, bolesti hlavy či únavu. Důležitý je také dostatečný pitný režim, doporučuje se vypít minimálně 500 ml vody či neslazeného čaje před masáží a dalších 500 ml po skončení procedury.

Správně prováděná ruční lymfodrenáž by měla být bezbolestná. Tlak musí být natolik pevný, aby ruce terapeuta na kůži dobře držely, ale zároveň dostatečně jemný, aby nedocházelo k mačkání nebo přílišnému tlaku na tkáně pod kůží. Směr masírování pak musí vést od krajů těla dovnitř, jinak může dojít k hromadění lymfy v nevhodných partiích a masáž nebude dostatečně efektivní.

Stejně podstatný je i rytmus a rychlost, v průběhu masáže totiž dochází k otevírání a zavírání lymfatických cév a uzlin, což umožňuje efektivní odvod lymfy směrem k horní duté žíle. Specifický rytmus navíc stimuluje parasympatický nervový systém, což přispívá k celkové relaxaci těla.

Po skončení masáže můžete pozorovat určité změny vypovídající o účinnosti terapie. Patří mezi ně především:

  • redukce otoku a zvýšení pohyblivosti v postižené oblasti
  • pocit odlehčení v oblasti dolních nebo horních končetin, v závislosti na typu drenáže
  • při dlouhodobé terapii lze pozorovat zmenšení obvodu dolních nebo horních končetin, pasu, boků či hrudníku, v závislosti na typu drenáže

Reakce organismu na terapii jsou individuální a závisí na aktuálním zdravotním stavu jedince. V některých případech může dojít k vedlejším účinkům, které jsou důsledkem aktivace vedlejších metabolických procesů a rychlejšího odtoku vody společně s toxiny z těla. Obvykle však do 48 hodin odezní a přestanou se objevovat po prvních sezeních.

Mezi nejčastější se řadí:

  • celková únava a ospalost
  • tmavší moč s odlišným zápachem a častější močení
  • žízeň a pocit sucha v ústech
  • zvýšený pocit chladu
  • bolest hlavy

Léčebné a estetické využití ruční lymfatické masáže

Manuální lymfodrenáž je účinnou terapeutickou technikou, která může ulevit od bolestí a nepříjemných otoků, je ale důležité si uvědomit, že není vhodná pro každého. Vždy je na místě poradit se nejprve s odborníkem (lékařem), existují totiž situace, kdy pro vás ruční lymfodrenáž nemusí být ideální volbou a v některých případech může dokonce uškodit.

Kdy je manuální lymfodrenáž vhodná (indikace)

  • při léčbě primárního a sekundárního lymfedému
  • při chronické žilní nedostatečnosti podporuje správnou cirkulaci krve (metličkové žíly, křečové žíly)
  • jako prevence otoků a uzávěru hlubokého žilního systému před chirurgickou, ortopedickou, stomatologickou či gynekologickou operací
  • jako podpora hojení a uvolnění napětí v rámci poúrazových a pooperačních stavů (po sejmutí sádry, stav po liposukci, po operaci prsou)
  • při gynekologických potížích (premenstruační syndrom, bolestivá menstruace, funkční sterilita)
  • při kožních problémech (akné, atopický ekzém)
  • v rámci hojení bércového vředu žilního původu
  • při chronických zánětech dutin, spastické rýmě, ušní šelesti
  • pro pacienty s revmatologickým onemocněním (artritida, Bechtěrevova choroba)
  • při léčbě artrózy a kloubních onemocněních
  • jako podpůrná léčba při chronické únavě a stresu
  • při bolestech hlavy a migrénách 
  • pro regeneraci a posílení imunity organismu
  • u sportovců a aktivních jedinců v rámci rehabilitace a prevence svalové únavy
  • jako podpora při redukci celulitidy
  • v rámci detoxikace (dlouhodobé užívání léků, nevhodné stravování, životní prostředí)
  • pro zpomalení procesu stárnutí pleti
  • jako všestranná prevence zdravotních komplikací

Kdy se manuální lymfodrenáž nedoporučuje (kontraindikace)

  • v akutních fázích onkologického onemocnění
  • při akutním virovém a bakteriálním onemocnění (chřipka, viróza)
  • po cévní mozkové příhodě
  • při závažném průběhu plicních onemocnění (astma, plicní edém, bronchitida)
  • v případě těžkého onemocnění jater, ledvin a štítné žlázy
  • při srdečním onemocnění (infarkt myokardu, ischemická srdeční choroba)
  • v 1. trimestru těhotenství, v šestinedělí a při kojení
  • v případě osteosyntézy nebo kloubní náhrady v léčené oblasti
  • při vysokém krevním tlaku
  • v případě otevřených a hnisavých ran
  • při akutním zánětlivém žilním onemocnění

Kdo může provádět ruční lymfodrenáž

Kvalita manuální lymfodrenáže je závislá na odbornosti praktikujícího terapeuta. Tato procedura vyžaduje pečlivou metodiku a precizní hmatovou techniku, je proto efektivní pouze pokud je provedena kvalifikovaným odborníkem.

Ruční lymfatickou masáž by měl provádět výhradně certifikovaný zdravotnický pracovník (lymfoterapeut), který absolvoval rozsáhlé školení a disponuje bohatou praxí v daném oboru.

Jak často absolvovat manuální lymfodrenáž

Frekvence ruční lymfodrenáže závisí na konkrétních obtížích a zdravotním stavu jednotlivce, četnost návštěv je proto vždy potřeba nastavit individuálně. Pro zdravé osoby, které netrpí akutním problémem, slouží lymfodrenáž jako prevence a má za cíl podpořit detoxikaci organismu a posílit imunitu. V takovém případě stačí na proceduru docházet 1 – 2x ročně.

Při akutních stavech, například po operacích, je potřeba provádět lymfodrenáž častěji. Prvotní fáze obvykle vyžaduje dvě sezení týdně a postupně se snižuje na frekvenci 1x týdně, dokud potíže neustoupí.

U pacientů s chronickými stavy je frekvence individuální a závisí na míře obtíží. Obecně se však v těchto případech interval návštěv pohybuje v rozmezí 1x za jeden až dva týdny.

Rizika ruční lymfatické masáže

Při provádění manuální lymfodrenáže je důležité dodržet několik základních pravidel. V opačném případě nemusí být masáž dostatečně efektivní a může způsobit vážné zdravotní problémy.

Mezi nejčastější komplikace, které se po nesprávně provedené terapii mohou vyskytnout, patří: 

  • bolesti hlavy, obvykle mezi čelem, spánky a týlem, často připomínající pocit kruhového tlaku kolem hlavy
  • zhoršení stávajícího otoku, případně vznik nového otoku
  • poškození lymfatických cév

Abyste zmíněným problémům předešli, proceduru vždy nejprve konzultujte s lékařem, který zhodnotí váš zdravotní stav a určí, zda je pro vás tato metoda vhodná. Existují situace, při kterých se podstoupení ruční lymfodrenáže nedoporučuje a její aplikace může váš zdravotní stav zhoršit.

Dbejte také na to, aby lymfodrenáž prováděl kvalifikovaný odborník, ideálně lékař nebo masér s certifikací pro lymfatické masáže, který ovládá správnou techniku a dokáže terapii přizpůsobit individuálním potřebám klienta. Důležité je především otevření spádových uzlin před začátkem masáže, ale také správný tlak, směr, rychlost a rytmus masírování.

Nežádoucí účinky může způsobit i nedostatečná příprava, jejíž součástí by měl být dostatečný pitný režim, a to nejen před začátkem procedury, ale také po skončení masáže.

Manuální vs přístrojová lymfodrenáž

Manuální a přístrojová lymfodrenáž představují dvě odlišné metody terapie. Manuální forma je prováděna ručně specializovaným terapeutem, zatímco přístrojová využívá speciální nafukovací návleky simulující pohyby a tlaky používané při klasické manuální lymfodrenáži.

Obě metody mají své výhody a nevýhody. Manuální lymfodrenáž poskytuje osobnější přístup a umožňuje terapeutovi reagovat na individuální potřeby klienta. Slouží především jako podpůrná terapie při léčbě zdravotních problémů a doplňkově jako estetická procedura.

Na druhou stranu bývá náročná na čas i fyzickou námahu terapeuta. Přístrojová lymfodrenáž může být efektivnější z hlediska času a úsilí, proto je i finančně dostupnější, chybí zde ale individuální přístup. Využívá se zejména k estetickým účelům a jako doplněk manuální formy.

Manuální lymfodrenážPřístrojová lymfodrenáž
Jako podpora při léčbě zdravotních problémů, estetická proceduraEstetická procedura, vhodná jako doplněk manuální formy
Časově náročnější, cca 60 – 90 minČasově méně náročná, cca 60 min
Finančně náročnější, v určitých případech může přispět či zcela hradit ZPFinančně dostupnější
Vyžaduje odborný přístupVyžaduje odborný přístup
Individuální přístup, lze aplikovat izolovaněIndividuální přístup není možný

Vyzkoušejte Body Reshape ve vašem městě

Metoda pro redukci celulitidy a hubnutí, která je založena na přístrojové lymfodrenáži, rázových vlnách a vakuové masáži.

Během 90 minut získáte:

  • Analýzu složení těla na speciálním přístroji, který nám poradí, na které partie se zaměřit.
  • Aplikaci přístrojem NAPPE QX 900, který obsahuje 2 procedury pro pomoc s celulitidou a vyhlazení pokožky.
  • Lymfodrenáž přístrojem BALLANCER, která pomůže zlepšit funkci lymfatického systému a odvést odpadní látky z těla.
  • Konzultaci se specialistou, který poradí, jak postupovat po proceduře, abyste maximalizovala její účinky.

Závěr

  • Manuální lymfodrenáž je terapeutická metoda podporující lymfatický systém, lepší cirkulaci krve, redukci otoků a detoxikaci organismu
  • Vzhledem k jejímu univerzálnímu využití může být prospěšná pro široké spektrum lidí od těch, kteří dbají na prevenci a posílení imunitního systému, až po ty, kteří se potýkají s konkrétními zdravotními problémy
  • Přestože manuální lymfodrenáž přináší výrazné benefity, je nutné vzít v potaz možné kontraindikace a rizika vycházející především z neodborného provedení, nesprávné techniky či nedostatečné přípravy

Od Mgr. Alexandra Bednářová

Kromě psaní se také zajímám o výživu a silový trénink. Mám za sebou kurz se zaměřením na zdravý mikrobiom a pravidelně navštěvuji semináře na téma sportovní výživy. V současné době studuji kurz základních principů mobility a silového tréninku žen.