Dietolog: Kdo to je a jak ho správně vybrat?

Výživový poradce, dietolog, nutriční terapeut – každý je odborník na výživu, avšak pokaždé v jiném kabátu. V čem spočívá práce dietologa a jak vám může pomoci?

Hledáte specialistu na výživu ve vašem městě?

Častá hledání: Praha, Brno, Ostrava, Plzeň, Liberec

Kdo je to dietolog?

Tento výraz označuje odborníka s medicínským vzděláním, který se zaměřuje identifikaci problémů ve výživě a skrze jejich nápravu pomáhá pacientům hledat řešení zdravotních problémů, k nimž v důsledku nevhodného stravování došlo.

Podle EFAD (Evropská federace asociací dietologů) se dietolog či dietoložka věnuje také pacientům s různými chorobami, jako je cukrovka, celiakie či Crohnova choroba, a pomáhá jim nastavit jídelníček takovým způsobem, aby podpořil léčebný plán sestavený jiným odborníkem.

Samotná dietologie se pak zabývá potravinami, jejich složením, působením na lidský organismus, vzájemnou interakcí a také jejich vztahem k různým nemocem.

Někteří dietologičtí odborníci pracují také ve výzkumných laboratořích, kde obvykle zkoumají, jak různé potraviny a jejich složky ovlivňují lidské zdraví. Jejich zjištění bývají často velmi zásadní nejen pro oblast dietologie a její budoucí vývoj, ale i další lékařské obory.

V čem se dietolog liší od jiných odborníků na výživu?

Od běžných výživových poradců se dietolog liší především svým plnohodnotným lékařským vzděláním. Musí tedy vystudovat celých šest let na lékařské fakultě – obvykle jde o kombinaci oboru nutriční terapie a všeobecného lékařství.

Dietologické vzdělání u nás nabízí hned několik vysokých škol, a sice:

Komplexnější postoj k dietologii má Masarykova univerzita a Univerzita Karlova, kde nabízejí navazující magisterské studium v oboru Výživa dospělých a dětí.

Většina univerzit umožňuje studium nutriční terapie jak v prezenční, tak i kombinované formě.

Pokud chce vystudovaný dietolog poskytovat dietologické poradenství lidem trpícím obezitou, může po splnění atestace z interního lékařství absolvovat školení v oboru obezitolog, které pořádá Obezitologická společnost.

Není dietolog jako dietolog

Všichni dietologové studují stejný obor, avšak ne vždy je stejná i jejich náplň práce. Existují totiž různá místa působení, a tak i formy vykonávání dietologické praxe. Nejčastěji dietologové působí ve čtyřech odvětvích:

  • klinická dietologie
  • dietologie zaměřená na správu stravovacích zařízení
  • výzkumná dietologie
  • soukromá dietologická praxe

Klinický dietolog

Kliničtí dietologové pracují v nemocničním prostředí, na ambulantních klinikách či ve zdravotnických zařízeních. Spolupracují s ostatními členy lékařského týmu při léčbě mnoha akutních a chronických onemocnění. 

V zařízeních dlouhodobé péče mohou také dohlížet na výživu lidí s vážnými zdravotními problémy, kteří vyžadují trvalou péči.

Řídí se standardy praxe a podrobně sledují lékařskou historii pacienta, stejně tak jako jeho aktuální stav – přihlížejí k jeho laboratorním testům i vývoji tělesné hmotnosti. Na základě získaných informací dovedou posoudit akutní potřeby pacienta a podle nich sestavit jídelníček.

Kromě toho také poskytují odborné poradenství lidem se speciálními potřebami. Sem spadají například pacienti po operaci či jedinci s chronickými onemocněními, která vyžadují úpravu stravovacího režimu.

Dietolog zaměřený na správu stravovacích zařízení

Takoví dietologové mají na starost dohled na výrobu pokrmů ve větších organizacích, jako jsou školní jídelny nebo vojenské základny. Cílem je, aby strava splňovala výživové nároky a pokyny pro bezpečnost potravin.

Výzkumný dietolog

Výzkumní dietologové obvykle pracují v laboratořích, zdravotnických organizacích nebo na univerzitách. Standardně bývají součástí výzkumného týmu s odborným vedením a provádějí studie zaměřené na výživu.

Dietolog se soukromou praxí

Kromě nemocnic a stravovacích či výzkumných zařízení se mohou dietologové své činnosti věnovat i soukromě. 

Místem výkonu práce bývá vlastní dietologická poradna, kam si lidé chodí pro rady podobně jako k výživovému poradci. Na rozdíl od nich však mohou poskytnout dietologické poradenství i nemocným lidem, a to s patřičným přihlédnutím k jejich diagnóze.

Kdy může pomoci?

I když nyní víte, v čem se dietolog liší od ostatních odborníků na výživu, nemusí být úplně jasné, kdy se na něj obrátit.

Cleavelandská Akademie výživy a dietetiky doporučuje návštěvu dietologa v následujících případech:

  • Trpíte cukrovkou, vysokým krevním tlakem nebo jinou chronickou nemocí a chcete získat kontrolu nad jejími symptomy.
  • Uvažujete o tom, že byste podstoupili žaludeční bypass.
  • Trápí vás trávicí nebo zažívací obtíže.
  • Jste těhotná, snažíte se otěhotnět nebo jste nedávno porodila.
  • Vy nebo vaše dítě trpíte poruchou příjmu potravy.
  • Potřebujete zhubnout či přibrat.
  • Staráte se o staršího člověka a chcete mu poskytnout vyváženou stravu.
  • Máte specifické otázky ohledně životního stylu.
  • Chcete vylepšit své výkony při sportu.

Ve všech uvedených případech vám dietolog vysvětlí vaši situaci, poskytne potřebná doporučení a sestaví výživový plán, který bude odpovídat vašim potřebám.

5 tipů pro výběr toho správného dietologa

1. Definujte své zdravotní a nutriční požadavky

O něco výše jsme uvedli několik ukázek situací, kdy je vhodné navštívit dietologickou poradnu. Jak jste si mohli všimnout, dietologové vám mohou pomoci s řadou problémů, avšak někteří se na určité potíže vyloženě specializují a mohou být tedy vhodnější volbou než někdo s všeobecným zaměřením. 

Proto je dobré si hned ze startu stanovit, jaký problém chcete řešit a na jeho základě vybírat vhodného odborníka.

2. Ujistěte se, že jde o skutečného dietologa

Specialistů na výživu existuje spousta, avšak ne všichni mají potřebnou kvalifikaci, aby vám dokázali pomoci. Proto se ujistěte, že vámi nalezený dietolog je skutečně dietologem a ne jenom výživovým poradcem.

Tyto dvě profese od sebe odděluje několik let medicínského vzdělání i kompetence v rámci řešení různých potíží, zejména pak v souvislosti s chronickými chorobami.

3. Zaměřte se na reference

V dnešní době není těžké najít informace o spokojenosti pacientů různých specialistů, což je jen dalším důvodem, proč tento krok učinit a recenze si skutečně vyhledat. Nic vám o službě neřekne více než lidé, kteří ji využívají.

Hodnocení si můžete najít na internetu, například formou platformy Známý lékař. Ještě větší hodnotu má osobní zkušenost někoho blízkého, proto nezapomeňte rozhodit sítě ve svém okolí a možná budete překvapeni, kolik lidí má se službami dietologa zkušenosti.

4. Věnujte pozornost zkušenostem

Většina spolehlivých dietologů má na svých internetových stránkách transparentně uvedeno, jaké mají vzdělání, školení, certifikace a další zkušenosti, kterými mohou doložit svou současnou kvalitu služeb.

Výše jsme uvedli, jaká forma studia je pro získání titulu dietologa potřeba, a tak si snadno ověříte, zda se skutečně jedná o specialistu, kterého hledáte.

5. Volte nezávislé odborníky

Vždy je dobré se ujistit, jaké má s vámi druhá strana úmysly. V nemocnicích a jiných zdravotnických zařízeních je obvykle situace jasná. Nicméně v soukromých poradnách a wellness centrech už to tak být nemusí.

Mezi dietology se mohou objevit i obchodní zástupci různých multilevel marketingových společností, které profitují z prodeje doplňků stravy. Nikdy se nenechte natlačit do nákupu žádného produktu – o tom služba dietologa vůbec není. 

Kde najít toho pravého?

Způsob hledání dietologa se bude lišit podle toho, zda už jste v péči nějakého odborníka nebo budete hledat na vlastní pěst

V prvním případě můžete požádat o kontakt svého ošetřujícího lékaře, který vám s největší pravděpodobností sepíše doporučení s vaší přesnou diagnózou.

Jestliže jste se pro využití služeb dietologa rozhodli sami a v péči specialisty nejste, je vhodné sledovat recenze, a to jak na internetu, tak i ve vašem okolí, což je vždy lepší a důvěryhodnější volba.

Dietologické poradny jsou často součástí různých lázeňských a wellness center, kde jejich služeb můžete využít spolu s dalšími procedurami.

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým specialistou, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma

Závěrečné shrnutí: Dietolog není jen obyčejný poradce pro výživu

Na závěr vám přinášíme nejdůležitější informace, které byste si měli z článku odnést:

  • Výživového poradce a dietologa od sebe dělí šest let lékařského vzdělání.
  • Dietolog je jediným odborníkem na výživu, který má potřebnou kvalifikaci pro tvorbu jídelníčku pro chronicky nemocné pacienty.
  • Dietologové se mohou zaměřovat na různé zdravotní potíže a výběr odborníka se správnou specializací je pro úspěšné řešení problému klíčový.
  • Ne každý dietolog pracuje stejně a kromě poraden mohou působit také v jídelnách či výzkumných zařízeních.
  • Služby dietologa nespočívají v prodeji žádných produktů, ale pouze v tvorbě výživových plánů a odborném poradenství.

Od 4health

Administrátor, milovník sportu a cestování + zdravé stravy.