Duše a tělo v harmonii: Recept na zdravý život

Každodenní shon, stres, současné překážky, které nikdo nečekal, tedy pandemie covidu, válka na Ukrajině či skokové zvýšení energií a celkový ekonomický tlak, nedodá na klidu a pohodě. Tím spíš se musíme starat o tělo a duši, abychom si zachovali zdravý rozum a pozitivní pohled do budoucna.

Někomu se to zdá snadné, jinému jako nesplnitelný úkol: mít rád sám sebe. Se všemi chybami, nedostatky, průšvihy, které jsme udělali, nesplněnými sliby, úkoly, plány a vizemi.


To je první úkol, na kterém je potřeba pracovat, aby člověk dospěl duševní rovnováhy, která přispěje k rovnováze a zdraví fyzickému.

Položte si otázku: Jak jsem spokojený sám se sebou, dávám tělu, co potřebuje?


Zkuste si udělat čas a napsat si seznam věcí, které vám dělají radost, na které jste ve svém životě pyšní, na které se těšíte a ty, co vás trápí, které byste chtěli a potřebovali změnit.

A začněte měnit vlastní život. Věnujte se víc sami sobě, dejte si postupné cíle, co je třeba zlepšit: ať se jedná o zlepšení jídelníčku, pohyb, změnu zaměstnání nebo jen návštěvu u dlouho opomíjeného přítele či příbuzného. Každý malý krok se počítá. Pokud si nejste jistí, co vašemu tělu chybí a co mu dodat v jakých dávkách, poraďte se s odborníky.

Odborné ambulance najdete například ve zdravotnické zařízení EUC klinika Plzeň, kde vám praktický lékař, internista, ale i v ambulanci fyzioterapie a rehabilitace či sportovní medicíny poradí s vhodným pohybem, stravováním i řadou dalších otázek, které určitě v souvislosti se svým životním stylem řešíte.

Žijte pro každý den, ne pro cíl vzdálený deset let


Každý den se snažte strávit a prožít plnými doušky. Radovat se z něj, tak budete pracovat na harmonizování vaší psychiky. A co pomáhá? Protáhnout se, zaběhat si, zacvičit. Fyzická aktiva, ať je to jóga nebo běh. Každá fyzická aktivita nastartuje metabolismus a vyplavuje dopamin, serotonin, endorfin a další hormony štěstí, které prospívají nejen náladě, ale i srdci, zažívání, svalům, pravidelnému dýchání…


Přidejte pravidelný a vyvážený jídelníček: vláknina, kvalitní bílkoviny, vitaminy, minerály najdete nejen v čerstvých potravinách, ale i v potravinových doplňcích. Vyvážený koktejl vitaminů A, skupiny B, D, E, K, draslíku, hořčíku, vápníku, selenu, zinku a dalších minerálů vám posílí imunitu, kosti, kardiovaskulární systém, budete mít odolnější nervy, ale i zuby, kvalitnější vlasy, nehty a váš organismus celkově zesílí.

Pomohou i probiotika – mikroskopické organismy ve střevech, „hodné“ bakterie, které pomáhají při trávení a zpracování potravy, posilují imunitu a jsou užitečné při srážení krve, díky produkcí bioaktivního vitaminu K. Vyváženou stravou a silnější imunitou se posílí i vaše psychika.

Důležitá je spokojenost ve vztazích i v zaměstnání


Nedílnou součástí pohody a zdraví je být spokojený v partnerském vztahu, v rodině, stýkat se s přáteli, smysluplně s nimi trávit volný čas. Totéž platí o zaměstnání – v práci trávíme třetinu svého produktivního života, proto je třeba, aby vás práce naplňovala, dávala vám smysl, měli jste možnost osobního a profesního růstu, dostatek financí, cítili jste uspokojení a ocenění. Pokud to tak není, je čas na rychlou změnu.

Není čas ztrácet čas! Nenechte si život utéct, užívejte ho každý den.

Od 4health

Administrátor, milovník sportu a cestování + zdravé stravy.