Výživové hodnoty piva: Jaké množství piva už je pro organismus neúnosné?

Foto: Freepik.com

Pivo je velmi oblíbeným nápojem, na kterém si pochutnává nemalé množství Čechů. Říká se, že obsahuje spoustu potřebných vitaminů. Je tomu opravdu tak? A do jakého množství je jeho spotřeba ještě zdravá (pokud vůbec)?

Pivo a jeho složení

Pivo je komplexní nápoj obsahující spoustu látek, které se během vaření transformují a ovlivňují výslednou chuť piva, aroma i nutriční profil.

Hlavní složky piva

Voda – základní ingredience, tvoří 80–95 % celkového obsahu.

Etanol – důležitá složka piva (:)), množství se liší podle typu piva, obvykle se pohybuje v rozmezí 4–6 %.

Sacharidy – pocházejí z ječmene a během kvašení se částečně přeměňují na alkohol.

Bílkoviny – těch je v pivu relativně málo, množství se odvíjí od typu piva.

Vláknina – pochází z ječmene.

Vitaminy a minerály – pivo je bohaté na vitamin B, draslík, hořčík a fosfor.

Vitaminy v pivu

Vitamin B1 (tiamin) – je nezbytný pro správnou funkci nervové soustavy.

Vitamin B2 (riboflavin) – napomáhá dobrému stavu pokožky, očí a nervové soustavy.

Vitamin B3 (niacin) – snižuje míru únavy a vyčerpání.

Vitamin B5 (kyselina pantothenová) – je důležitý při metabolismu látek v organismu.

Vitamin B6 (pyridoxin) – podílí se na tvorbě krevního barviva.

Vitamin B9 (kyselina listová) – má vliv na tvorbu DNA, krvetvorbu a růstové procesy.

Vitamin B12 (kobalamin) – přispívá k tvorbě červených krvinek.

Vitamin H (biotin) – udržuje normální stav sliznic, pokožky, vlasů a nehtů.

Rizika nadměrné konzumace

Na první pohled se může zdát, že pivo je pro organismus velmi prospěšný nápoj, v minimálním množství i může být. Ale! Jeho nadměrná konzumace (tři a více půllitrů denně) s sebou nese různá zdravotní rizika, ostatně jako každý jiný druh alkoholu.

Zvýšené riziko onemocnění trávicí soustavy

Pivo je karcinogenní a zvyšuje riziko vzniku zánětů žaludku, střev a slinivky břišní, vředů, cukrovky a rakoviny.

Zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění

Nadměrná konzumace piva může zvyšovat krevní tlak a vést k srdečním onemocněním.

Zvýšené riziko poškození jater

Nadměrná konzumace piva vede k riziku poškození jater a cirhóze.

Úbytek kostní hmoty

Konzumace alkoholu způsobuje úbytek kostní hmoty (osteoporóza), zpomaluje hojení zlomenin.

Závislost

Pivo je alkoholický nápoj, jenž je návykový a jehož nadměrná konzumace může vést k závislosti na alkoholu.

Kalorie v pivu

Kalorická hodnota piva se liší v závislosti na typu piva a jeho obsahu alkoholu. Průměrně se pohybuje mezi 35 a 50 kcal na 100 ml.

 Kcal / 100 mlKcal / 500 mlDDD* / 500 ml
Pivo světlé 10%371859,3 %
Pivo tmavé 10%381919,6 %
Pivo světlé 11%4120310,2 %
Pivo tmavé 11%4221110,6 %
Pivo světlé 12%4422111,1 %
Pivo tmavé 12%4622811,4 %
Pivo nealkoholické201005 %
Pivo světlé pšeničné 12%4321510,8 %
Porter 19%9045022,5 %

* doporučená denní dávka

Od 4health

Administrátor, milovník sportu a cestování + zdravé stravy.