Pivo je velmi oblíbeným nápojem, na kterém si pochutnává nemalé množství Čechů. Říká se, že obsahuje spoustu potřebných vitaminů. Je tomu opravdu tak? A do jakého množství je jeho spotřeba ještě zdravá (pokud vůbec)?
Pivo a jeho složení
Pivo je komplexní nápoj obsahující spoustu látek, které se během vaření transformují a ovlivňují výslednou chuť piva, aroma i nutriční profil.
Hlavní složky piva
Voda – základní ingredience, tvoří 80–95 % celkového obsahu.
Etanol – důležitá složka piva (:)), množství se liší podle typu piva, obvykle se pohybuje v rozmezí 4–6 %.
Sacharidy – pocházejí z ječmene a během kvašení se částečně přeměňují na alkohol.
Bílkoviny – těch je v pivu relativně málo, množství se odvíjí od typu piva.
Vláknina – pochází z ječmene.
Vitaminy a minerály – pivo je bohaté na vitamin B, draslík, hořčík a fosfor.
Vitaminy v pivu
Vitamin B1 (tiamin) – je nezbytný pro správnou funkci nervové soustavy.
Vitamin B2 (riboflavin) – napomáhá dobrému stavu pokožky, očí a nervové soustavy.
Vitamin B3 (niacin) – snižuje míru únavy a vyčerpání.
Vitamin B5 (kyselina pantothenová) – je důležitý při metabolismu látek v organismu.
Vitamin B6 (pyridoxin) – podílí se na tvorbě krevního barviva.
Vitamin B9 (kyselina listová) – má vliv na tvorbu DNA, krvetvorbu a růstové procesy.
Vitamin B12 (kobalamin) – přispívá k tvorbě červených krvinek.
Vitamin H (biotin) – udržuje normální stav sliznic, pokožky, vlasů a nehtů.
Rizika nadměrné konzumace
Na první pohled se může zdát, že pivo je pro organismus velmi prospěšný nápoj, v minimálním množství i může být. Ale! Jeho nadměrná konzumace (tři a více půllitrů denně) s sebou nese různá zdravotní rizika, ostatně jako každý jiný druh alkoholu.
Zvýšené riziko onemocnění trávicí soustavy
Pivo je karcinogenní a zvyšuje riziko vzniku zánětů žaludku, střev a slinivky břišní, vředů, cukrovky a rakoviny.
Zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění
Nadměrná konzumace piva může zvyšovat krevní tlak a vést k srdečním onemocněním.
Zvýšené riziko poškození jater
Nadměrná konzumace piva vede k riziku poškození jater a cirhóze.
Úbytek kostní hmoty
Konzumace alkoholu způsobuje úbytek kostní hmoty (osteoporóza), zpomaluje hojení zlomenin.
Závislost
Pivo je alkoholický nápoj, jenž je návykový a jehož nadměrná konzumace může vést k závislosti na alkoholu.
Kalorie v pivu
Kalorická hodnota piva se liší v závislosti na typu piva a jeho obsahu alkoholu. Průměrně se pohybuje mezi 35 a 50 kcal na 100 ml.
Kcal / 100 ml | Kcal / 500 ml | DDD* / 500 ml | |
Pivo světlé 10% | 37 | 185 | 9,3 % |
Pivo tmavé 10% | 38 | 191 | 9,6 % |
Pivo světlé 11% | 41 | 203 | 10,2 % |
Pivo tmavé 11% | 42 | 211 | 10,6 % |
Pivo světlé 12% | 44 | 221 | 11,1 % |
Pivo tmavé 12% | 46 | 228 | 11,4 % |
Pivo nealkoholické | 20 | 100 | 5 % |
Pivo světlé pšeničné 12% | 43 | 215 | 10,8 % |
Porter 19% | 90 | 450 | 22,5 % |
* doporučená denní dávka