Slaďte zdravěji aneb tipy jak nahradit cukr

Cukr, ač je oblíbený pro svou chuť, může vést k vážným zdravotním problémům, včetně srdečního selhání, obezitě či vysokého krevního tlaku. Pro ty, kteří chtějí omezit příjem cukru, ale nechtějí přijít o právě onu sladkou chuť, máme několik tipů na to, čím nahradit cukr.

Obsah článku

Proč byste měli cukr omezit?

Cukr je zdrojem tzv. prázdných kalorií, což znamená, že obsahuje mnoho kalorií, ale neobsahuje žádné důležité živiny, jako jsou vitamíny a minerály. Nadměrný příjem cukru může vést k řadě zdravotních problémů:

  • Nadváha a obezita: Cukr je vysokokalorický a jeho nadměrné konzumace může vést k příjmu velkého množství kalorií, to následně může způsobit zvýšení váhy, a v extrémnějších případech i obezitu.
  • Diabetes 2. typu: Právě zmíněná obezita je také jedním z hlavních rizikových faktorů pro vývoj diabetes 2. typu. Mnoho studií ukázalo, že nadměrná konzumace cukru může zvýšit riziko vzniku tohoto onemocnění.
  • Srdeční choroby: Studie také ukazují, že nadměrný příjem cukru může zvýšit riziko srdečních chorob. To je částečně způsobeno tím, že může zvýšit hladinu triglyceridů a LDL (špatného) cholesterolu a snížit hladinu HDL (dobrého) cholesterolu..
  • Záněty a oxidativní stres: Cukr může zvyšovat zánětlivé procesy v těle a zvyšovat oxidativní stres, což může přispívat k vývoji řady chronických onemocnění, včetně rakoviny.
  • Zubní kaz: Cukr je hlavní příčinou vzniku zubního kazu. Bakterie v ústech se živí cukrem a vytvářejí kyseliny, které mohou poškodit zubní sklovinu.

Proto je důležité omezit konzumaci přidaného cukru a upřednostňovat přirozené zdroje cukru.

Čím cukr nahradit?

Snadno se řekne doporučení “nahradit cukr”, ale v praxi to znamená omezení zvyků a vyhýbání se sladkým potravinám, které má každý tak rád. A nebo to právě toto znamenat nemusí?

Ovoce a zelenina

Ovoce je skvělým zdrojem přirozeného cukru. Můžete jej přidávat do cereálií, jogurtu nebo smoothie místo cukru. Také můžete použít neslazené ovocné pyré nebo datle jako sladidlo v některých receptech. I v pečení se sladká chuť dá získat z ovoce, například z banánu, jahod, nebo jablek. Sladkou chuť můžete získat i z některých druhů zeleniny, například mrkve, batátů či řepy. 

Kokosový cukr

Jako alternativa k běžně užívanému bílému cukru se zejména těm, kteří rádi pečou, může hodit právě kokosový cukr. Má nižší glykemický index, pomaleji se rozkládá a dlouhodoběji zásobuje energií. Má sladkou karamelovou chuť a můžete ho použít na přípravu dezertů, nápojů nebo ke slazení kávy i čaje.

Med

Přirozené sladidlo, které obsahuje vitamíny, minerály i antioxidanty – to je právě med. Mezi jeho příznivé účinky patří podpora trávení a přispívá k posílení imunity. Ačkoli má med stále vysoký obsah cukru, je považován za rozhodně zdravější alternativu ve srovnání s bílým cukrem. Pokud tedy toužíte po horkém nápoji, zkuste nahradit cukr medem, tělo si toto přírodní sladidlo oblíbí. Skvěle se hodí i do ranní snídaňové kaše nebo jogurtu.

Javorový sirup

Sirup oblíbený pro jeho ořechovo – medovou chuť má i množství zdraví prospěšných látek a nízký obsah sacharózy. V javorovém sirupu jsou zastoupeny látky jako kyselina listová, vitamíny A, D a B, vápník, hořčík, zinek, draslík či železo.

Datlový sirup

Jednou ze zdravějších alternativ bílého cukru je také datlový sirup. Datle jsou bohaté na vitamíny, antioxidanty a vlákninu, podporují trávení a pomáhají s imunitou. Datlový sirup si snadno můžete pořídit v obchodě, ale také připravit doma. Koupíte suché datle, zalijete horkou vodou a necháte je nabobtnat. Poté celou směs rozmixujete. Datlový sirup můžete použít do cereálií, dortů, přidat ho do jogurtů či smoothies. Pokud nechcete jen sirup, datle jako takové jsou skvělou sladkou svačinkou.

Bezkalorická sladidla

V případě, že chcete nahradit cukr i kvůli jeho kalorickým hodnotám, existuje pestrá škála umělých sladidel. Tyto náhražky se mohou používat na pečení nebo do nápojů, jsou bez kalorií, ale nedoporučují se denně užívat ve velkém množství. 

Takovým sladidlem může být například stévie, která je přirozeným sladidlem bez kalorií. Pochází z rostliny Stevia rebaudiana a je dokonce mnohem sladší než cukr. Mimo to také působí protizánětlivě, zlepšuje trávení a snižuje únavu. Prodává se v prášku, v kapkách a samozřejmě si můžete vypěstovat i celou rostlinu. 

S obsahem pouze dvou třetin kalorií ve srovnání s běžným cukrem se na seznamu alternativ může objevit i xylitol. Je to cukr, který se vyskytuje v malinách, švestkách, jahodách a dalším bobulovém ovoci. Pomáhá udržovat nízkou a stabilní hladinu cukru v krvi (vhodný i pro diabetiky), neškodí zubům a podporuje růst zdravé střevní mikroflóry.

TIP: Ke slazení potravin se používá také přírodní sladidlo E 957 – Thaumatin

Kvalitní hořká čokoláda

Pokud dáváte přednost sladkostem, kvalitní vysokoprocentní čokoláda může být skvělou náhradou cukru. Hořká čokoláda je opravdu bohatá na antioxidanty, má protizánětlivé účinky a je také zdrojem vlákniny.

TIP na článek: Acesulfam K – je opravdu tak nebezpečný?

Od Adéla Rochová

Sportovkyně a zastánkyně zdravého životního stylu, která nikdy neodmítne možnost jít na kolo, zaběhat si, vydat se na skialpy či na běžky. I po vysoké škole se neustále vzdělává, ale jen v tom, co ji opravdu baví. Proto se opřela do marketingu zpočátku jen v cestovním ruchu, ale nyní se oboru věnuje napříč mnoha odvětvími.