Pleťová dermabraze – co je to a k čemu je dobrá?

Narazili jste na pojem pleťová dermabraze ale nevíte, co si pod ním představit? Potýkáte se s pigmentovými skvrnami či jizvami v obličeji a chtěli byste je zmírnit? Chcete se na dermabrazi objednat, ale nevíte, jaký je rozdíl mezi dermabrazi klasickou, mikro nebo aqua? Pak je tento článek právě pro Vás!

Co to je dermabraze?

Dermabraze je mechanické odstranění vrchní vrstvy kůže. Jedná se o mechanický peeling obličeje, kterým se odstraňují např. mimické vrásky, ale je možné ji využít i ke korekci jizev nebo pigmentových skvrn v obličeji. Dermabraze se využívá i k odstranění tetování. Jde o neinvazivní metodu omlazení a čištění pokožky pleti. Toto ošetření je možné provádět  bez ohledu na věk nebo roční období. 

TIP na článek: Péče o tetování – jak se starat o tetování?

Dermabraze je založena na mechanismu diamantové trysky, kterou je odstraněna vrstva pokožky bez elasticity. Jde v podstatě o dehydrovanou a odumřelou tkáň. Jakmile je tato tkáň odstraněna, je podpořen regenerační proces pokožky, proto je vhodné i několik týdnů po aplikaci používat na ven opalovací krém s vysokým faktorem, kvůli citlivosti pokožky.

Mikro dermabraze

V případě mikrodermabraze se jedná o proceduru, při které se využívá speciální aplikátor k jemnějšímu odlupování silné vrstvy vnější pokožky. Mikrodermabraze je minimálně invazivní metoda, která může zlepšit vzhled pokožky. Je určena pro většinu typů pokožky a nejvíce se hodí pro lidi kteří trpí – akné, striemi, nerovnoměrným tónem pleti apod. Celý postup trvá cca jednu hodinu a je třeba, aby ji prováděl člověk s licencí.

Nevýhodou mikro dermabraze je možná mírná citlivost pokožky po zákroku, také otoky nebo zarudnutí. Všechny tyto nežádoucí účinky by měly během několika hodin po ukončení procedury odeznít.

Aqua dermabraze

Aqua dermabraze, jak už název napovídá, využívá vodu. Při této metodě čištění pleti se využívá vakuum a vodní hrot. Díky působení vakua jsou odumřelé buňky nasávány vzduchem a zachyceny filtrem.

Tato metoda je vhodná k hloubkovému čištění pórů a redukci rozšířených pórů, také ke snížení produkce kožního mazu u matné pleti. Díky vakuu se zlepšuje i prokrvení pokožky a celkově tato metoda dodává pleti zdravý a svěží vzhled. 

K čemu je dobrá?

Dermabraze se využívá k omlazení pokožky obličeje, krku nebo dekoltu. Je hojně využívaná při omlazovacích kúrách. Pravidelný peeling v podobě dermabraze čistí ucpané póry, které v případě ucpání vedou až k pigmentaci kůže, skvrnám a nejrůznějším kožním problémům. Zvyšuje se také tvorba vrásek a proces stárnutí je tímto urychlen. Kromě peelingu obličeje a těla je dermabraze účinná i na jizvy po neštovicích, seboroickou pleť nebo na poruchy pigmentace pokožky. 

TIP na článek: Nejlepší sérum proti vráskám: TOP-5 anti-age produktů


Přečtěte si také

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.