Přírodní masky na obličej a vlasy

Přírodní masky na obličej a vlasy si lidé dopřávají již od nepaměti. Péče o pleť a vlasy je v dnešní době z hlediska estetiky a společenského diskursu důležitější než kdy dřív. Ženy, ale i muži všech věkových kategorií si chtějí své tělo hýčkat a pečovat o něj, někdy ovšem nemohou pro svou pleť a své vlasy sehnat vhodný produkt či je tíží finanční břímě. Proto čím dál častěji sahají po nejrůznějších přírodních a domácích alternativách, kterými by nahradili pro ně nevhodně upravené nebo nedostupné výrobky. Tento článek se pokusí předat náhled a návod na to, jaké přírodní produkty si můžeme vyrobit z pohodlí domova a jak při přípravě postupovat.

Přírodní masky na pleť

Správné nanášení masky na obličej

Velmi důležitým aspektem je správné nanášení masky na pleť. Masku bychom měli nanášet na čistou pleť, která na sobě nemá pozůstatky make-upu či jiných krémů. Nanášet bychom měli tenkou vrstvu masky rovnoměrným směrem. Důležitý je v tomto případě klid, neměli bychom vykonávat žádnou činnost, a to nejméně po dobu 30 minut, tedy do doby, než masku smyjeme. Po opláchnutí masky bychom si měli dehydrovaný a suchý obličej namazat krémem nebo gelem pro lepší regeneraci.

Masky na suchou pleť

Okurkovo-bílková maska

Připravíme si jednu okurku a bílek. Okurku rozmixujeme (mixujeme pouze malou část, cca 30 ml.), poté ušleháme bílek. Bílek následně smícháme s vodou od okurky a směs naneseme na obličej, kde ji necháme působit přibližně 25 minut.

Avokádová maska

Rozmixujeme přibližně půlku avokáda a smícháme ho s 15 ml. olivového oleje, následně směs naneseme na obličej, kde ji necháme působit přibližně 20-25 minut.

Masky proti akné

Pomerančová maska

Rozmixujeme kůru z 1-2 pomerančů, následně přidáme krapet vody, vznikne nám hustá, tvarohovitá směs, kterou aplikujeme na obličej a necháme působit přibližně 20-25 minut.

Drožďová maska

Nejdříve rozdrobíme droždí, k němu přidáme krapet vody, tuto směs promícháme a necháme ji odstát. Vznikne nám jakási tekutější směs, kterou naneseme na postižená místa na obličeji, kde ji necháme působit přibližně 15-20 minut. Pro větší intenzitu masky je možné využít i citronových kapek, není to však nezbytné, zvlášť, pokud máte citlivější pleť.

TIP: Jak na akné?

Přírodní maska na obliček

Maska na mastnou pleť

Jablečná maska

Pro přípravu budeme potřebovat jedno jablko, 7 ml. mleté skořice, lžičku bílého jogurtu, skořice a medu. Jablko rozmixujeme, následně do něj přidáme zmíněné ingredience a směs si následně naneseme na obličej, kde ji necháme působit cca 20 minut.

Masky proti vráskám

Dýňová maska

Rozmixujeme kus dýně, přidáme krapet medu a mléka, následně nám vznikne řídká konzistence, následně směs naneseme na obličej, kde ji necháme působit 15-20 minut.

Banánová maska

Rozmačkáme jeden banán, přidáme lžíci bílého jogurtu spolu s lžící (15 ml.) olivového oleje. Směs necháme naneseme na obličej, kde ji necháme působit 15-20 minut.

Přírodní masky na vlasy

Správné nanášení masky na vlasy

Pro nepřetížení vlasů a jejich ničení je důležité masku nanášet pouze jedenkrát týdně, tím docílíme dobré regenerace a růstu vlasů. Masku nanášíme na umyté, vlažné vlasy, které vysušíme ručníkem. Pro podstatnou účinnost domácích masek by jejich nanášení mělo trvat nejméně 30 minut. Po působení masky si vlasy omyjeme studenou vodou a necháme je si odpočinout.

Přírodní maska na vlasy

Maska na mastné vlasy

Maska z bílků

Na mastné vlasy budeme potřebovat vejce. Na vlasy naneseme pět ušlehaných bílků, kdy nám vznikne tzv. sníh, který necháme na hlavě působit do té doby, dokud nezaschne. Poté opláchneme vodou, kdy se dočkáme pozvolného odmašťování.

TIP: Jak často si mýt vlasy

Maska proti lupům

Citronová šťáva

Připravíme si citron, ze kterého vymačkáme šťávu, tu smícháme s vlažnou vodou. Následně tuto směs vmícháme do vlasů a necháme působit cca 20-25 minut. Masku následně smyjeme vlažnou až studenou vodou. Důležité je citronovou směs nenanášet na konečky vlasů, pokud jsou roztřepené, vlasy by se tím mohly ještě více poškodit.

Maska na vlasy

Maska na suché vlasy

Banánová maska

Pro přípravu budeme potřebovat jeden banán, který rozmixujeme na kašovitou směs. Dále budeme potřebovat lžičku medu a krapet olivového oleje. Masku necháme působit cca 20-25 minut. Masku opláchneme a budeme sledovat pozvolnou hydrataci vlasů.

Maska na roztřepené konečky

Žloutková maska

K přípravě této masky budeme potřebovat žloutek, velkou lžíci medu a 15 ml. olivového oleje. Všechny ingredience smícháme a aplikujeme je na poškozené a roztřepené konečky. Směs necháme působit cca 20 minut, poté ji vlažnou vodou smyjeme. Můžeme poté nanést i kondicionér se stejnou dobou působení, následně ho smyjeme.

Článek stručně představil velmi známé alternativy, které využívali již předchůdci našich babiček, a které se využívají dodnes. Přírodní masky na pleť a vlasy nám pomáhají s regenerací a lepší výživou zejména díky využívaným přírodním ingrediencím. Domácí masku si může snadno vyrobit každý z nás, důležitá je však vytrvalost, přesnost nanášení a následné péče o vlasy či pleť.

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.