Tmavé kruhy pod očima – důvody vzniku a jak je zamaskovat?

Tmavé kruhy pod očima jsou kosmetickým problémem, který může mít různé příčiny, včetně genetických predispozic, alergií, nedostatku spánku nebo stresem. I když jsou často spojovány zejména s nedostatkem spánku, někteří lidé se s nimi i přes dostatek spánku potýkají. Existuje několik způsobů, jak se pokusit kruhy zmírnit a zamaskovat. Přečtěte si pár rad, které vám mohou přijít vhod.

Obsah článku

Co způsobuje kruhy pod očima?

Kruhy pod očima vznikají kromě těžko ovlivnitelných faktorů, jako genetické predispozice, věk či tmavší pokožka z důvodu etnika, i z jiných důvodů, se kterými lze něco dělat. Tím obecně nejznámějším je únava. V případě, že je nedostatek spánku, pokožka výrazně bledne a drobné cévky, které se pod ní v okolí očí nacházejí jsou najednou viditelnější. Kruhy pod očima příčina může být také při námaze očí sledováním televize, obrazovky od počítače nebo zaostřováním kvůli špatnému zraku. Oči se v tomto případě více prokrvují, a tak i cévy kolem nich jsou viditelnější. Jedním z důvodů kruhů pod očima může být i dehydratování. Při nedostatku tekutin oči působí zapadle a matně. Kromě toho má nedostatek tekutin negativní vliv na funkci jater, ledvin a štítné žlázy, což také může souviset s kruhy pod očima. 

Objevit se mohou i při senné rýmě a jiných alergiích, v rámci zdravotních problémů se kruhy objevují také při chudokrevnosti nebo poruchách pigmentace kůže. Tmavé kruhy pod očima příčina je samozřejmě také kouření, konzumace alkoholu, nevyvážená strava chudá na vitamíny a vysoký obsah soli ve stravě. V letních měsících při častém pobytu na slunci bez ochrany zraku se kruhy mohou také objevit. 

Jak se vyhnout tvorbě kruhů pod očima?

Dostatek kvalitního spánku

Prvním krokem by měla být dostatečná dávka spánku a odpočinku. Soustřeďte se na spánkovou hygienu. Spánek ovlivňuje prakticky všechny pochody v těle. Dopřejte si tedy dostatek odpočinku a kromě toho, že se nebudete potýkat s mnohými zdravotními potížemi, budete mít také ráno krásnou a svěží pleť i v okolí očí. Ale pozor, kruhy pod očima mohou být způsobeny i nadbytkem spánku, tedy doporučená doba je 7 – 8 hodin.

TIP: Nedostatek spánku – dopady na vaše zdraví i sportovní výkony

Dodržujte pitný režim

Člověk by měl každý den vypít minimálně 1,5 až 2 litry tekutin, v letním období nebo při velké fyzické námaze i více. Hlídejte si pitný režim a doplňujte jej ve formě čisté vody.

Stravujte se zdravě a nebojte se vitamínů

Pro cévy, nejen v okolí očí, je důležitý zejména vitamin C, tedy jezte ovoce a zeleninu. Nejvíce vitamínu C je v paprikách, černém rybízu, brokolici, kapustě, jahodách nebo ve špenátu. Dále se pro posílení cév doporučuje rutin, který v hojném množství můžete získat z pohanky. V jídelníčku by neměly chybět potraviny bohaté na železo. Jeho absence totiž způsobuje chudokrevnost.

Upravte své návyky

Abyste se pokusili eliminovat tvorbu kruhů pod očima, zkuste se vyhnout hodinám strávených dlouho do noci před obrazovkou počítače, které očím rozhodně nesvědčí. Závěr dne by měl být určen k relaxaci. Zároveň byste neměli opomíjet pohyb na čerstvém vzduchu, který dokáže rozproudit krev a vzduch také dodá pokožce celkově zdravější barvu.

TIP: Modré světlo a brýle proti modrému světlu

Když už kruhy pod očima máte, jak je zamaskovat?

Když už touto vzhledovou komplikací trpíte a hledáte možnosti na odstranění kruhy pod očima, zkuste využít následující tipy.

  • Oční krém: Oční krém by měl být součástí vaší každodenní kosmetické rutiny. Je dobré začít s aplikací očního krému co nejdříve, ideálně kolem 25. roku života, protože pokožka kolem očí stárne rychleji. Měli byste vybírat krémy s kofeinem, které pomáhají zabránit tvorbě kruhů a váčků pod očima.
  • Korektor: Pokud už máte kruhy pod očima, běžný make-up nebo BB krém na zakrytí často nestačí. Může vám pomoct korektor na kruhy pod očima, který má být o odstín světlejší než vaše přirozená barva pleti. Naneste ho na čistou a hydratovanou pleť, a poté použijte makeupový fixační sprej, aby se korektor udržel po celý den.
  • Oční krémy s vitamínem K, C nebo E: Tyto vitamíny mohou pomoci posílit a zlepšit cirkulaci pod očima a zmírnit tmavé kruhy.
  • Chladivé obklady: Studené obklady, jako jsou gelové masky, plátky okurky, čajové sáčky, vychlazená lžička nebo kostka ledu v látkovém kapesníku, mohou pomoci snížit otoky a zlepšit krevní oběh v očním okolí. Nechte je cca 10 minut na pokožce pod očima. Kruhy pod očima se tak zmírní téměř okamžitě.
  • Masáž očního okolí: Masáže očního okolí každý den před spaním mohou být také užitečné. Proveďte je pomocí mandlového oleje nebo vašeho oblíbeného očního krému. Masáž by měla trvat alespoň jednu minutu, bříšky ukazováčku a prostředníčku lehce poklepávejte na pokožku směrem od vnitřního očního koutku k vnějšímu.

TIP na článek: Jak na pigmentové skvrny? Nejlepší je zabránit jejich vzniku

Co to jsou kruhy pod očima? 

Pokožka pod očima je zbavena tukové vrstvy a je mimořádně tenká, což znamená, že projevy nedostatku spánku, stárnutí či nemoci jsou v této části pod očima rychle viditelné. Kruhy kolem očí se tvoří, když tělo nedostává dostatek kyslíku a tekutin, což způsobí ztmavnutí cév v celém těle, ale kvůli tenké kůži je to v těchto místech nejvíce viditelné. I přes to, že jsou kruhy často označovány jako „tmavé“ nebo „černé“, mohou mít širokou škálu barev, včetně červené, fialové a nažloutlé.

Zdroje:

Od Adéla Rochová

Sportovkyně a zastánkyně zdravého životního stylu, která nikdy neodmítne možnost jít na kolo, zaběhat si, vydat se na skialpy či na běžky. I po vysoké škole se neustále vzdělává, ale jen v tom, co ji opravdu baví. Proto se opřela do marketingu zpočátku jen v cestovním ruchu, ale nyní se oboru věnuje napříč mnoha odvětvími.