Jak na akné?

Acne vulgaris neboli akné, česky také trudovitost, patří mezi nejrozšířenější kožní onemocnění. Podle předpokladů se s ním alespoň jednou za život setká téměř 100 % lidí. Obvykle přichází v období puberty, na konci které také zpravidla mizí, nicméně není žádnou výjimkou, že tento problém přetrvává až do dospělosti.

Za projevy akné totiž stojí celá řada příčin a různých vnějších i vnitřních faktorů, a právě z toho důvodu se může objevovat prakticky po celé období dospívání i dospělosti. S touto nepříjemností lze bojovat mnoha způsoby; některé z nich fungují, jiné „zaručené tipy“ jsou ztrátou času. Pojďme se podívat, co vlastně za vznikem pupínků stojí a jak se jich jednou provždy zbavit.

Co je to akné?

Lidská pokožka obsahuje mazové žlázy. Mnoho z nich je právě na obličeji, kde je navíc pokožka velmi jemná a celodenně vystavena vnějším vlivům. Z různých příčin dochází také ke zvýšené funkci těchto žláz, což se na venek projevuje mastnou pletí. Mazové kanálky se mohou zanítit a v důsledku toho vznikají na obličeji (nebo jinde na těle) nevzhledné vřídky, pupínky, odborně furunkly.

Pokud se maz nemůže vylučovat, žlázy se poškozují a zánět se prohlubuje; vznikají tak hluboké ranky, které často zanechávají na pokožce jizvy. Pokud se k těmto problémům přidá ještě přítomnost kvasinek, bakterií nebo kožních roztočů, může dojít ke zhoršení stavu a rozšíření akné.

Projevy a druhy akné

Akné můžeme rozdělit hned na několik druhů, a to buď v závislosti na závažnosti problému, na základě projevů či primárních příčin, nebo v závislosti na věku.

Dělení akné dle závažnosti

Acne comedonica – jedná se o mírnou formu akné, která se projevuje hlavně ucpanými póry, drobnými pupínky či černými tečkami na pleti.

Acne papulopustulosa – v tomto případě je již výsev pupínků větší a je označováno také jako středně těžká forma akné. Objevují se také zanícená místa a některé vřídky mohou být až bolestivé. Lokální záněty se mohou nacházet také pod povrchem pokožky.

Acne conglobata – těžká forma akné se projevuje výrazným zarudnutím postižených míst. Ta jsou zanícená a posetá hnisajícími vřídky. Tyto pupínky jsou bolestivé a záněty bývají obvykle hluboké, tudíž po akné zůstávají na pleti jizvy.

Dělení akné podle projevů či příčin

Acne vulgaris – neboli akné běžné, je výsev pupínků na obličeji spojený právě se zvýšenou funkcí mazových žláz. Objevuje se nejčastěji v období puberty, u žen pak závisí také na menstruačním cyklu, protože činnost mazových žláz úzce souvisí s produkcí hormonů. Acne vulgaris pak můžeme dělit podle závažnosti, což je již uvedeno výše.

Acne inversa – nejedná se o výsev pupínků pouze v oblasti obličeje, nýbrž po celém těle. Nejčastěji jsou postižena podpaží, třísla, ale i jiné části těla. Tento druh akné je poměrně bolestivá záležitost, postižená místa jsou zarudlá a svědí. Vyskytuje se především u žen, u obézních lidí a u kuřáků.

Acne mallorca – jedná se pravděpodobně o jakousi formu alergie, která vzniká v kombinaci nadměrného vystavení pokožky UV záření při slunění a použití nevyhovujících přípravků na opalování, které ucpávají mazové žlázy. Abychom vzniku tohoto druhu akné předešli, je dobré si pořídit kvalitní ochranu před sluncem pro citlivou pokožku.

Dělení akné podle věku

Novorozenecké akné – pro mnoho lidí je tato informace asi neznámá, nicméně akné se objevuje také u novorozenců, dokonce to není nic výjimečného. Objevuje se přibližně 2 měsíce po porodu a do pátého měsíce života miminka často samo odezní. I tak je dobré dítě mazat vhodnými krémy či přípravky na doporučení pediatra.

Akné u dospívajících – jedná se o acne vulgaris, tedy druh, který jsme popsali již výše.

Akné u dospělých (acne trada, pozdní akné) – objevuje se u dospělých i postarších osob. Projevuje se stejně jako acne vulgaris a od tohoto druhu se vlastně odlišuje pouze dobou výskytu (po 25. roce života). Nejčastěji se s ním potýkají ženy, protože úzce souvisí s kolísáním hormonů v těle. Důvodem jeho vzniku může být také nedostatečná hygiena pleti (špatné odstranění make-upu, mytí pouze čistou vodou atp.).

Proč vlastně pupínky vznikají? 

Jak jsme si již řekli, příčin vzniku akné může být opravdu mnoho. Najít tu, která se týká právě vás, nemusí být nijak snadné. Mezi ty nejčastější patří samozřejmě hormonální aktivita, která je typická pro období puberty nebo menstruační cyklus u žen. Dalším častým viníkem je nevhodný životní styl – nadměrná konzumace cukru a tučných jídel, kouření i pití alkoholu; žádná z těchto činností zdraví vaší pleti rozhodně nepřispěje.

Za vznikem akné stojí také nahromadění odumřelých kožních buněk. To lze snadno řešit dostatečnou hygienou a vhodnými kosmetickými přípravky. Pravidelně aplikujte kávový peeling pro odstranění odumřelé pokožky – pozor, exfoliace není vhodná při silných zánětech!

Dalším problémem může být přemnožení mikroorganismů na povrchu pleti. Jedná se o bakterie, kvasinky, nebo mikroba se jménem demodex (trudník tukový). Ten je většinou neškodný, ovšem v zanícených pupíncích může způsobit nepříjemnosti. Abychom se těchto nezvaných hostů zbavili, musíme ve většině případů navštívit kožního lékaře, který zahájí adekvátní léčbu.

Pozor také na užívání některých léků. Zatímco hormonální antikoncepce má tendence projevy akné mírnit. U léčiv s obsahem lithia, barbiturátů a androgenů musíme počítat s opačným efektem. Stejně jsou na tom také anabolické steroidy a jejich nadměrné užívání. Poslední z častých, ale tentokrát nejhůře ovlivnitelných příčin, je dědičnost.

Prevence akné

  • Vzniklé pupínky nemačkáme, neškrábeme, nesaháme si na ně holýma rukama. Pokud je již pupínek v takové fázi, že s ním „nehodláte vyjít z domu“, vymáčkněte je přes papírový kapesník a místo si řádně vydezinfikujte například čistým tea tree olejem.
  • Používejte kosmetiku pro váš typ pleti. Jestliže máte akné a mastnou či smíšenou pleť, vybírejte lehčí krémy určené pro tento druh pokožky. Hutné a mastné krémy problém jen zhorší. Je také dobré se držet delší dobu jedné značky a produkty příliš často nestřídat nebo nekombinovat. Upřednostněte kosmetiku z lékárny před tou z drogerie (některé výrobky v drogerii se však dnes těm z lékárny téměř vyrovnají, chce to však dobře vybírat).
  • Často perte vše, co přichází s místy postiženými akné do kontaktu. Jedná se zejména o ložní prádlo. Konkrétně povlak na polštář měňte nejméně jednou za týden. Obličej je vhodné si utírat malým ručníkem, který bude sloužit jen k tomuto účelu. Pokud máte na obličeji zanícená ložiska, ručník každý den vyměňte.
  • Pleť každý den dobře vyčistěte. Skvělým pomocníkem jsou silikonové sonické kartáčky, které jsou antibakteriální, šetrné k pokožce a díky sonickému pohybu jemně masírují, prokrvují a účinně čistí i ucpané póry a zbytky dekorativní kosmetiky, které po sobě odličovač zanechal. Kartáček se používá s mycím gelem.
  • Dodržujte zdravý životní styl. Konzumace nadměrného množství cukru napomáhá šíření zánětů v těle (nejen při akné). Stejně důležité je také dodržování dostatečného pitného režimu a úplné omezení užívání alkoholu a nikotinu.

Desatero pro boj s pupínky

Pokud dodržíte všechny tyto body, můžete si být jistí, že se stav vaší pokožky rapidně zlepší. Někdy je samozřejmě důležitá návštěva dermatologa a léčba, nicméně prvním krokem by vždy měla být správná péče a prevence!

  1. Čisté ruce
  2. Precizní odlíčení a vyčištění pleti
  3. Kosmetika odpovídající problémům vaší pleti
  4. Pupínky nemačkáme
  5. Zdravý životní styl
  6. Dostatečná hydratace zvenku i zevnitř (pitný režim)
  7. Pořiďte si čistý tea tree olej a pravidelně jej na akné aplikujte
  8. Zvyšte příjem zinku (vnitřně i zevně ve formě mastí)
  9. Vše, co přichází s obličejem do kontaktu, udržujte čisté. Platí to také pro obrazovku telefonu!
  10. Nebojte se obrátit na dermatologa

TIP: Přírodní masky

Když už nic nepomáhá, aneb léčba akné

U mírnějších forem obvykle stačí aplikace mastí, krémů či gelů, které obsahují účinné látky. Pokud se jsou již přítomná zanícená ložiska a pupeny jsou bolestivé na dotek, je léčba téměř nezbytná. Pomoct mohou přípravky s obsahem benzoylperoxidu, který zmírňuje zánětlivé procesy a působí proti bakteriím; kyseliny azelaové nebo kyseliny salicylové, které je při léčbě akné velmi oblíbená.

Samozřejmostí by měl být zvýšený příjem zinku a dezinfekce pupínků tea tree olejem. K dostání jsou také náplasti na akné. Ty působí pouze lokálně – lepí se na pupínek a nechají se působit přes noc. Obličej můžeme mazat také přípravky s obsahem panthenolu, propolisu, aloe vera a konopí.

TIP: Konopná kosmetika na vaši pleť

Pokud nic z výše uvedeného nepomáhá, navštivte lékaře. Ten zhodnotí stav pokožky, případně odebere stěry, a na základě toho zahájí léčbu. Obvyklá jsou antibiotika, u žen také léčba pomocí hormonů (nasazení hormonální antikoncepce gynekologem). Dermatolog může navrhnout i laserovou léčbu či ošetření chemickým peelingem. Ani jedna z těchto metod léčby však není okamžitá, a už vůbec ne trvalá, proto je důležité nezapomínat na správnou péči o pleť a prevenci.

Odstranění jizev po akné

Po vyléčení silného akné často zůstávají na pleti nevzhledné jizvy. Proč vznikají, jsme si uvedli již výše, nyní se zaměříme na to, jak se jich zbavit. Zjizvená pokožka není pouze estetickým problémem. Dochází v ní ke změnám jako je nefunkčnost mazových a potních žláz, snížení elasticity, omezení krevního oběhu a hydratace, nebo neschopnosti růstu vousů či chloupků.

Hluboké a rozsáhlé jizvy bohužel není možné nikdy zcela odstranit. Dermatolog se může pouze pokusit o to, aby byly co nejméně patrné. Pro boj s jizvami po akné můžete zvolit z mnoha metod, případně je také kombinovat. Patří sem chemické peelingy, laserová terapie, kryoterapie, injekce kyseliny hyaluronové, mikrodermabraze nebo ošetření pleti ovocnými kyselinami. V případě, že se rozhodnete pro některý ze zákroků, musí být v době jeho uskutečnění akné již zcela vyléčeno.

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram