Jak připravit kůži na opalování?

Léto je za dveřmi a většina z nás se nemůže dočkat, až svoje tělo vystaví slunečním paprskům, které už sem tam vykukují a začínají příjemně hřát. Kdo se chce vyvarovat spálení od sluníčka a mít hezké opálení, ten by už neměl na nic čekat a měl by kůži na opalování začít připravovat už teď. Jak na to?

Manuál opalování: kdy a jak se opalovat

Připravte kůži na opalování

O zdravě opálené pokožce zní snad každý z nás. Aby opálení bylo krásné a stejnoměrné, je třeba na to pokožku včas připravit. Takže jak na zdravé opalování?

Dopřejte tělu vitamíny na opalování a přírodní barvivo

Alespoň měsíc před plánovanou dovolenou začněte konzumovat potraviny bohaté na betakaroten, mezi které patří mrkev, meruňky, rajčata, rakytník, medvědí česnek a další. 

Náš tip: Kromě betakarotenu je důležitý také dostatečný příjem vitamínů C a E. Vitamín C je nejběžnějším kožním antioxidantem, vitamín E pak napomáhá regeneraci buněk a zpomaluje stárnutí. Najdete ho v rostlinných olejích, vejcích, zelené listové zelenině a sójových bobech. 

Pokožku na sluníčko zvykejte postupně

Po dlouhé zimě je třeba pokožku na sluneční paprsky zvykat pozvolna. První opalování by nemělo trvat déle než 30 minut, snažte se u toho taky hýbat. Jen tak se vyhnete spálení pokožky.

Nechoďte na sluníčko mezi 11. a 15.hodinou

Zejména v pravé poledne, kdy slunce pálí k nevydržení, je lepší užívat si stínu. Kdo se na sluníčko v těchto hodinách vydá, ten si místo krásně zdravého opálení vykoleduje spíš zarudnutí. A stačí na to pár minut.

Používejte vhodný opalovací přípravek

Než se vydáte vstříc slunečním paprskům, nezapomeňte se namazat vhodným přípravkem na opalování s SPF faktorem. Vybírejte ho podle fototypu kůže a také místa, kde se budete slunit.

Víte, že fototyp vyjadřuje intenzitu přirozeného zbarvení kůže? Je dán intenzitou pigmentace a napoví nám, jak bude naše pokožka na UV záření reagovat. Čím je kůže světlejší (stejně tak vlasy a oči), tím je nižší i fototyp a člověk je méně odolný vůči slunečnímu záření.

  • Fototyp I charakterizuje osoby s citlivou pokožkou, bledou pletí posetou často pihami a nazrzlými až zrzavými vlasy. Doporučená doba slunění je pro tyto osoby 5-10 minut, měli by také používat přípravky na opalování s SPF 50+.
  • Jako fototyp II označujeme pokožku, která je citlivá a rudne, ale občas přejde do hnědé barvy. Nejčastěji jde o osoby se světlou pletí a blond až hnědými vlasy. Doporučená doba slunění je 10-20 minut, v Čechách by měl stačit sluneční faktor 20-25, k moři je lepší zvolit SPF 30-40.
  • Fototyp III je nejčastějším fototypem, takoví lidé mají normální pokožku, která dobře hnědne a jen občas zrudne. Doporučená doba opalování je 20-30 minut, v tuzemsku stačí SPF 10-15. Na dovolenou u moře ale volte SPF 20.
  • Fototypem IV se mohou chlubit osoby s pokožkou odolnou vůči slunečnímu záření, která nikdy nezrudne, snadno hnědne. Doporučená doba slunění je 45 minut, v Čechách si lidé s fototypem IV vystačí s SPF 5, k moři by ale měli sáhnout po SPF 20.

Náš tip: Snažte se vyvarovat chemickým UV filtrům, dejte raději přednost těm minerálním, které nepronikají do pokožky, obsahují oxid zinku nebo titanu a na pokožce vytvoří ochrannou vrstvu, která od pokožky odráží sluneční paprsky a teplo.

Nezapomínejte na pitný režim ani hydrataci pokožky

Pokožka bývá v létě vysušená, svůj podíl na tom mají nejen vysoké teploty, ale také UV záření a časté koupání. Pijte dostatek vody, jezte ovoce a zeleninu, pokožku po opalování hydratujte.

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.