Thaumatin se získává ze západoafrického ovoce katemfe (Thaumatococcus daniellii). Používá se jako bílkovinové nízkokalorické sladidlo, modifikátor a zesilovač příchuti. Je přibližně 2000x sladší než cukr, jeho chuť je ovšem trochu jiná, má příchuť lékořice a pomaleji se rozvíjí. Thaumatin je označován jako nejsladší látka na světě. Vzhledem k jeho stabilitě ve vysokých teplotách se hodí do vařených potravin. Je rozpustný ve vodě a stabilní i v kyselých podmínkách.
To nejdůležitější o E957 – Thaumatinu:
- Získává se z ovoce katemfe,
- Je přibližně 2000x sladší než cukr a je označován za nejsladší látku na světě,
- Jedná se o přírodní sladidlo.
Jak se vyrábí
Thaumatin se získává vodní extrakcí proteinů z rostliny Thaumatococcus daniellii. Přesněji řečeno z jeho plodů, které se jmenují katemfe.
Použití Thaumatinu
Thaumatin je přírodní, bílkovinové a nízkokalorické sladidlo. Vzhledem ke svému vysokému sladícímu účinku se používá v malých dávkách. Najít ho můžeme v nealkoholických nápojích, vitaminových přípravcích, žvýkačkách, jogurtech, džemech, majonézách, zmrzlinách, omáčkách, ve víně, mléčných výrobcích a mnoha dalších.
Použití thaumatinu bylo schváleno v mnoha zemích po celém světě, včetně EU a USA, jako důležitá potravinová přísada. Často se používá pro svou schopnost zesilovat chuť jiných látek.
TIP na článek: Slaďte zdravěji aneb tipy jak nahradit cukr
Thaumatin a zdraví
Vzhledem k tomu, že je thaumatin zcela přírodní, v těle se bez problému beze zbytku metabolizuje. Používá se v malém množství a jeho energetický příjem je tím pádem zanedbatelný. Konzumace většího množství by mohlo mít projímavé účinky. Obecně je v potravinářství uznáván jako bezpečné sladidlo, ve vzácných případech ale může působit jako alergen na dýchací systém.