Acesulfam K – je opravdu tak nebezpečný?

S acesulfamem K jste se téměř jistě setkali. Jedná se o často využívané umělé sladidlo, které naleznete v mnoha potravinách a nápojích (např. Coca Cola nebo Pepsi Cola). Často se o něm mluví jako o nezdravé látce, která může mít vedlejší účinky. Je Acesulfam K opravdu tak nebezpečný?

Obsah článku

Co je to Acesulfam K

Acesulfam K je bílé krystalické sladidlo a zvýrazňovač chuti. Vyznačuje se jemně nahořklou chutí a asi 200x větší sladkostí než u klasického cukru. Je velice trvanlivý, odolný proti vysokým teplotám, rozpustný ve vodě a neobsahuje žádné kalorie.

Písmeno K v názvu značí draslík.

  • acesulfam K se označuje kódem E950

TIP na článek: Nízkokalorické potraviny, které zasytí a pomohou s hubnutím

Jak se Acesulfam K vyrábí?

Acesulfam K se vyrábí synteticky methylací oxathiazinu uhelnatého. Následně se krystalizuje a mísí s draselným hydroxidem. Látku objevila společnost Hoechst AG a dodnes ji vyrábí (nyní se společnost jmenuje Nutrinova).

Využití Acesulfamu K

Acesulfam K najdeme v nápojích, jogurtech, bonbonech, žvýkačkách, želatině, pudincích, instantní kávě, instantních nápojích, pekařských výrobcích konzervovaných výrobcích ale i hygienických potřebách a farmaceutických výrobcích.

Setkat se můžeme také s tabletkami, které slouží jako náhradní stolní sladidlo.

  • přijatelná denní dávka acesulfamu K je 0-15 mg na 1 kilogram tělesné hmotnosti

TIP na článek: Slaďte zdravěji aneb tipy jak nahradit cukr

Je pro tělo škodlivý?

Ohledně využívání acesulfamu K se vede řada diskuzí a neustále probíhají nové studie, ty ale ukázaly, že je pro tělo nezávadný, jelikož jej naše tělo neumí metabolizovat a vyloučí jej močí.

Původně provedené pokusy na zvířatech pocházející již ze 70. let naznačily možnost karcinogenity u myší, ale v rámci provedených studií nebyly s jistotou prokázány žádné toxické účinky. 

  • nezpůsobuje alergie
  • není nevhodný pro děti
  • není živočišného původu
  • je zařazen na 4. stupni škodlivosti
  • není zakázán v EU ani USA

Všeho s mírou

Na lidskou výživu a nejen ji, lze snadno aplikovat poučku – všeho s mírou. Stejně tomu je i u umělých sladidel jako je acesulfam K.

Pokud tedy nebudete přehánět příjem potravin obsahujících acesulfam K, nemusíte mít žádné obavy.

Další umělá sladidla

TIP: Podívejte se na přehled éček v našem slovníku éček!

Od Marie Krauzová

Miluji cestování, cvičení a přírodní produkty a potraviny. V práci se starám o chod firmy a e-shopu s dentální technikou a oblečením.