S acesulfamem K jste se téměř jistě setkali. Jedná se o často využívané umělé sladidlo, které naleznete v mnoha potravinách a nápojích (např. Coca Cola nebo Pepsi Cola). Často se o něm mluví jako o nezdravé látce, která může mít vedlejší účinky. Je Acesulfam K opravdu tak nebezpečný?
Obsah článku
- Co je to Acesulfam K
- Jak se Acesulfam K vyrábí?
- Využití Acesulfamu K
- Je pro tělo škodlivý?
- Všeho s mírou
- Další umělá sladidla
Co je to Acesulfam K
Acesulfam K je bílé krystalické sladidlo a zvýrazňovač chuti. Vyznačuje se jemně nahořklou chutí a asi 200x větší sladkostí než u klasického cukru. Je velice trvanlivý, odolný proti vysokým teplotám, rozpustný ve vodě a neobsahuje žádné kalorie.
Písmeno K v názvu značí draslík.
- acesulfam K se označuje kódem E950
TIP na článek: Nízkokalorické potraviny, které zasytí a pomohou s hubnutím
Jak se Acesulfam K vyrábí?
Acesulfam K se vyrábí synteticky methylací oxathiazinu uhelnatého. Následně se krystalizuje a mísí s draselným hydroxidem. Látku objevila společnost Hoechst AG a dodnes ji vyrábí (nyní se společnost jmenuje Nutrinova).
Využití Acesulfamu K
Acesulfam K najdeme v nápojích, jogurtech, bonbonech, žvýkačkách, želatině, pudincích, instantní kávě, instantních nápojích, pekařských výrobcích konzervovaných výrobcích ale i hygienických potřebách a farmaceutických výrobcích.
Setkat se můžeme také s tabletkami, které slouží jako náhradní stolní sladidlo.
- přijatelná denní dávka acesulfamu K je 0-15 mg na 1 kilogram tělesné hmotnosti
TIP na článek: Slaďte zdravěji aneb tipy jak nahradit cukr
Je pro tělo škodlivý?
Ohledně využívání acesulfamu K se vede řada diskuzí a neustále probíhají nové studie, ty ale ukázaly, že je pro tělo nezávadný, jelikož jej naše tělo neumí metabolizovat a vyloučí jej močí.
Původně provedené pokusy na zvířatech pocházející již ze 70. let naznačily možnost karcinogenity u myší, ale v rámci provedených studií nebyly s jistotou prokázány žádné toxické účinky.
- nezpůsobuje alergie
- není nevhodný pro děti
- není živočišného původu
- je zařazen na 4. stupni škodlivosti
- není zakázán v EU ani USA
Všeho s mírou
Na lidskou výživu a nejen ji, lze snadno aplikovat poučku – všeho s mírou. Stejně tomu je i u umělých sladidel jako je acesulfam K.
Pokud tedy nebudete přehánět příjem potravin obsahujících acesulfam K, nemusíte mít žádné obavy.
Další umělá sladidla
- aspartam
- steviol-glykosidy
- sukralóza
- sacharin
- cyklamát
- neotam
TIP: Podívejte se na přehled éček v našem slovníku éček!