Neotam je ve vodě rozpustný bílý krystalický prášek. Jedná se o umělé syntetické sladidlo, které je až 8000 krát sladší než sacharóza, je bez kalorií s nulovým glykemickým indexem. Používá se proto v malém množství ke slazení nízkokalorických nápojů a potravin. Chemicky se podobá aspartamu. Má ale lepší tepelnou stabilitu, proto je používán tam, kde aspartam nemůže. Jedná se o výrobky, které prochází tepelnou úpravou.
To nejdůležitější o E961 – Neotamu:
- Jedná se o umělé syntetické sladidlo,
- Je 8000x sladší než sacharóza,
- Nemá kalorie a má nulový glykemický index.
Jak se vyrábí Neotam
Neotam se vyrábí reakcí mezi aspartamem a dimethylbutyraldehydem. Je vyráběn pod tlakem vodíku a dalších surovin. Tímto vznikne bílý krystalický prášek nebo granule se sladkou chutí.
Použití Neotamu
Neotam se používá se slazení nízkokalorických nápojů a potravin. Najít ho můžeme v cukrovinkách, mražených krémech, desertech, v cukrářském zboží a různých nápojích. Díky své tepelné odolnosti se hodí pro pečení například sušenek nebo koláčů.
Toto umělé sladidlo bylo schváleno jako bezpečná přísada v USA americkým úřadem pro kontrolu léčiv, v Evropě Evropským úřadem pro bezpečnost potravin.
Neotam a zdraví
Vzhledem k tomu, že se Neotam rychle metabolizuje, z těla se úplně vyloučí a nebyly nalezeny ani žádné vedlejší účinky, byl shledán jako bezpečný pro konzumaci. Je bezlepkový i veganský a je vhodný i pro děti a pro osoby trpící nedostatkem jaterního enzymu. Používá se v malém množství, je totiž až 8000 krát sladší než cukr. Zakázáno je ovšem jeho používání pro drůbeží i ostatní maso.