E 961 – Neotam

Neotam je ve vodě rozpustný bílý krystalický prášek. Jedná se o umělé syntetické sladidlo, které je až 8000 krát sladší než sacharóza, je bez kalorií s nulovým glykemickým indexem. Používá se proto v malém množství ke slazení nízkokalorických nápojů a potravin. Chemicky se podobá aspartamu. Má ale lepší tepelnou stabilitu, proto je používán tam, kde aspartam nemůže. Jedná se o výrobky, které prochází tepelnou úpravou.

To nejdůležitější o E961 – Neotamu:

  • Jedná se o umělé syntetické sladidlo,
  • Je 8000x sladší než sacharóza,
  • Nemá kalorie a má nulový glykemický index.

Jak se vyrábí Neotam

Neotam se vyrábí reakcí mezi aspartamem a dimethylbutyraldehydem. Je vyráběn pod tlakem vodíku a dalších surovin. Tímto vznikne bílý krystalický prášek nebo granule se sladkou chutí.

Použití Neotamu

Neotam se používá se slazení nízkokalorických nápojů a potravin. Najít ho můžeme v cukrovinkách, mražených krémech, desertech, v cukrářském zboží a různých nápojích. Díky své tepelné odolnosti se hodí pro pečení například sušenek nebo koláčů. 

Toto umělé sladidlo bylo schváleno jako bezpečná přísada v USA americkým úřadem pro kontrolu léčiv, v Evropě Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. 

Neotam a zdraví

Vzhledem k tomu, že se Neotam rychle metabolizuje, z těla se úplně vyloučí a nebyly nalezeny ani žádné vedlejší účinky, byl shledán jako bezpečný pro konzumaci. Je bezlepkový i veganský a je vhodný i pro děti a pro osoby trpící nedostatkem jaterního enzymu. Používá se v malém množství, je totiž až 8000 krát sladší než cukr. Zakázáno je ovšem jeho používání pro drůbeží i ostatní maso.

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.