Celer zná asi každý z nás. Nejčastěji se s ním setkáváme v polévce v kombinaci s mrkví nebo hraje vedlejší roli v jiném receptu. Pojďme vyzkoušet recepty, kde celer hraje prim!
Obsah článku
- Něco málo o celeru
- Jak celer oloupat a očistit?
- Celerová pomazánka
- Celerové hranolky
- Smoothie
- Celerové karbanátky s krůtím masem
Něco málo o celeru
Celer se řadí mezi kořenovou zeleninu a můžeme ho nalézt hned ve třech variantách – bulvový, řapíkatý či naťový. Jde o zeleninu, se kterou se setkáváme již od nepaměti. První zmínky se o něm objevily dokonce již ve starém Egyptě. Je charakteristický svou specifickou vůní a výraznou štiplavou chutí. Najdeme v něm důležité aminokyseliny a další prospěšné látky. Díky tomu nepotěší jen chuťové buňky ale také se postará o to, abychom byli zdraví jako rybičky. A že toho umí opravdu hodně! O jeho blahodárných účincích a dalších zajímavostech jsme se rozepsali v tomto článku.
Jak celer oloupat a očistit?
Při jakékoliv úpravě je potřeba celer bulvový pořádně očistit a oloupat. Víte jak na to?
- Nejprve se zaměříme na vystouplé kořínky. Veškeré kořínky je potřeba poctivě vykrojit a celer v jejich místě oloupat tak hluboko, abychom se dostali k bílé dužině.
- V dalším kroku seřízneme část celeru s natí.
- No a na závěr zbytek celeru oškrábeme škrabkou.
Voilá máme před sebou krásnou bílou dužinu celeru. Dužina celeru však v reakci na vzduch postupně hnědne a vysychá. Pokud si potřebujete připravit celer více dopředu, hoďte ho do vody s trochou citronové šťávy. Abychom vytěžili z celeru vše, co jde, celerovou nať i s listy můžeme využít do vývaru.
TIP na článek: Jak na poctivý hovězí vývar?
Celerová pomazánka
Je libo svěží a zdravá večeře? Přesně taková celerová pomazánka je. Navíc si při přípravě krásně zaposilujete při strouhání, takže si můžete odškrtnout dnešní trénink. Ta vůně a chuť Vás naprosto dostane. No a v kombinaci s čerstvým chlebem…mmmňam!
Budete potřebovat
celer bulvový | 300 g |
menší jablko | 1 ks |
vejce uvařené natvrdo | 2 ks (velikost M) |
menší žlutá cibule | 1 ks |
jarní cibulka | 1 ks |
smetanový sýr | 100 g |
jogurt holandského typu (3,5%) | 50 g |
dijonská hořčice | 1 lžička |
petrželová nať nasekaná najemno | 2 lžíce čerstvé / 1 lžička sušené |
citronová šťáva | ½ většího |
Jak na to?
- Připravíme si středně velkou mísu a postupně do ní budeme přidávat potřebné ingredience.
- Začneme se strouháním.
- Celer očistíme, zbavíme slupky a najemno nastrouháme.
- Jablko pořádně omyjeme a poté i se slupkou nahrubo nastrouháme.
- Natvrdo uvařené vejce nastrouháme rovněž nahrubo.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Jarní cibulku zase na tenká kolečka.
- Vše v míse promícháme a přidáme zbytek připravených ingrediencí – sýr, jogurt, dijonskou hořčici, petrželovou nať i citronovou šťávu.
- Pořádně promícháme, podle chuti osolíme i opepříme a můžeme podávat!
Celerové hranolky
Už vás nudí brambory? A napadlo vás místo nich sáhnout po celeru? Celerové hranolky jsou skvělou nevšední přílohou, která ozvláštní i to nejnudnější jídlo.
Budete potřebovat
celer bulvový | 1 ks |
koření | sladká paprika, koření na grilovanou zeleninu, kari koření… |
olej | olivový, ale sáhnout můžete i řepkovém |
sůl |
Jak na to
- Předehřejeme si troubu na 200 °C.
- Celer oloupeme, očistíme a nakrájíme na silné plátky. Ideální je šířka cca 1 cm.
- Vezmeme si plátky a nakrájíme je do tvaru hranolek o přibližném rozměru 1×1 cm. Snažte se, aby hranolky byly přibližně stejně velké. Jinak by se mohly menší hranolky spálit a větší zůstat syrové.
- Hranolky dáme do mísy, zakápneme trochou oleje a posypeme kořením i solí. Můžete vyzkoušet různé varianty. Máte rádi klasiku? Zkuste sladkou papriku či směs koření určené pro grilovanou zeleninu. Toužíte po troše exotiky? Zkuste kombinaci s kari kořením či kurkumou. Fantazii se meze nekladou. 🤗
Malý tip od nás: sáhněte raději po směsi bez soli a dosolte hranolky dle vaší preference
- Pořádně je promícháme, aby se všechny kousky krásně obalily. Množství se odvíjí od toho, kolik hranolek máme a jak moc kořeněné hranolky chceme.
- Hranolky přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a necháme péct zhruba 25 minut. Hotové hranolky jsou krásně nazlátlé a měkké.
Tip navíc: Celerové hranolky jsou nejen výbornou přílohou, ale skvěle chutnají také samotné doplněné o chutný dip. Sáhněte například po jogurtu či zakysance, přidejte česnek a sůl a výtečný chod je na světě.
Smoothie
Taky patříte mezi milovníky všelijakých ovocných a zeleninových smoothieček a šťáv? Smoothie s řapíkatým celerem je krásně svěží a hotové bude dřív než řeknete švec.
Budete potřebovat
jablko střední | 1 ks |
řapík celeru | 3 ks |
voda | 100 ml |
citronová šťáva | pár kapek |
Jak na to?
Nehledejte v tom složitosti. Jablko oloupeme a zbavíme jádřince. No a pak prostě všechno hodíme do mixéru a rozmixujeme. Smoothie dáme alespoň na 5 minut do lednice a můžeme podávat.
Tip od nás: Smoothie v ledničce vydrží 2-3 dny.
Celerové karbanátky s krůtím masem
To nejlepší nakonec! Jemné a voňavé karbanátky dostanou i toho největší zavrhovače celeru.
Budete potřebovat
Krůtí prsa/ mleté krůtí maso | 700 g |
Celer | 1 ks (menší) |
Česnek | 3 stroužky |
Zázvor | 30 g |
Vejce | 4 ks |
Olivový olej | 50 ml |
Kurkuma | |
Sůl, pepř |
Jak na to?
- Nameleme si krůtí maso, případně rovnou sáhneme po mletém.
- Celer i zázvor oloupeme a očistíme. Následně najemno nastrouháme a smícháme s mletým masem.
- Česnek oloupeme, nasekáme a přidáme do vzniklé směsi.
- Do směsi přidáme také vejce, olivový olej a zbytek koření. Vzniklou směs pořádně promícháme.
- Rozpálíme si pánev s trochou oleje a karbanátky opékáme z každé strany zhruba 4 minuty.
- Hotové karbanátky osušíme od oleje a můžeme podávat.
Tip: Vyzkoušejte karbanátky s lehkým jogurtovým dipem. Smíchejte jogurt s trochou olivového oleje. Dochuťte solí, pepřem a šťávou i kůrou z limetky. Dokonalá kombinace!