Recepty ze zdravého celeru

Celer zná asi každý z nás. Nejčastěji se s ním setkáváme v polévce v kombinaci s mrkví nebo hraje vedlejší roli v jiném receptu. Pojďme vyzkoušet recepty, kde celer hraje prim!

Obsah článku

Něco málo o celeru

Celer se řadí mezi kořenovou zeleninu a můžeme ho nalézt hned ve třech variantách – bulvový, řapíkatý či naťový. Jde o zeleninu, se kterou se setkáváme již od nepaměti. První zmínky se o něm objevily dokonce již ve starém Egyptě. Je charakteristický svou specifickou vůní a výraznou štiplavou chutí. Najdeme v něm důležité aminokyseliny a další prospěšné látky. Díky tomu nepotěší jen chuťové buňky ale také se postará o to, abychom byli zdraví jako rybičky. A že toho umí opravdu hodně! O jeho blahodárných účincích a dalších zajímavostech jsme se rozepsali v tomto článku.

Jak celer oloupat a očistit?

Při jakékoliv úpravě je potřeba celer bulvový pořádně očistit a oloupat. Víte jak na to? 

  1. Nejprve se zaměříme na vystouplé kořínky. Veškeré kořínky je potřeba poctivě vykrojit a celer v jejich místě oloupat tak hluboko, abychom se dostali k bílé dužině. 
  2. V dalším kroku seřízneme část celeru s natí.
  3. No a na závěr zbytek celeru oškrábeme škrabkou. 

Voilá máme před sebou krásnou bílou dužinu celeru. Dužina celeru však v reakci na vzduch postupně hnědne a vysychá. Pokud si potřebujete připravit celer více dopředu, hoďte ho do vody s trochou citronové šťávy. Abychom vytěžili z celeru vše, co jde, celerovou nať i s listy můžeme využít do vývaru.

TIP na článek: Jak na poctivý hovězí vývar?

Celerová pomazánka

Je libo svěží a zdravá večeře? Přesně taková celerová pomazánka je. Navíc si při přípravě krásně zaposilujete při strouhání, takže si můžete odškrtnout dnešní trénink. Ta vůně a chuť Vás naprosto dostane. No a v kombinaci s čerstvým chlebem…mmmňam!

Budete potřebovat

celer bulvový300 g
menší jablko1 ks
vejce uvařené natvrdo2 ks (velikost M)
menší žlutá cibule1 ks
jarní cibulka1 ks
smetanový sýr100 g
jogurt holandského typu (3,5%)50 g
dijonská hořčice1 lžička
petrželová nať nasekaná najemno2 lžíce čerstvé / 1 lžička sušené
citronová šťáva½ většího

Jak na to?

  1. Připravíme si středně velkou mísu a postupně do ní budeme přidávat potřebné ingredience.
  2. Začneme se strouháním.
    1. Celer očistíme, zbavíme slupky a najemno nastrouháme.
    2. Jablko pořádně omyjeme a poté i se slupkou nahrubo nastrouháme.
    3. Natvrdo uvařené vejce nastrouháme rovněž nahrubo.
  3. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Jarní cibulku zase na tenká kolečka.
  4. Vše v míse promícháme a přidáme zbytek připravených ingrediencí – sýr, jogurt, dijonskou hořčici, petrželovou nať i citronovou šťávu.
  5. Pořádně promícháme, podle chuti osolíme i opepříme a můžeme podávat!

Celerové hranolky

Už vás nudí brambory? A napadlo vás místo nich sáhnout po celeru? Celerové hranolky jsou skvělou nevšední přílohou, která ozvláštní i to nejnudnější jídlo. 

Budete potřebovat

celer bulvový1 ks
kořenísladká paprika, koření na grilovanou zeleninu, kari koření…
olejolivový, ale sáhnout můžete i řepkovém
sůl

Jak na to

  1. Předehřejeme si troubu na 200 °C.
  2. Celer oloupeme, očistíme a nakrájíme na silné plátky. Ideální je šířka cca 1 cm. 
  3. Vezmeme si plátky a nakrájíme je do tvaru hranolek o přibližném rozměru 1×1 cm. Snažte se, aby hranolky byly přibližně stejně velké. Jinak by se mohly menší hranolky spálit a větší zůstat syrové. 
  4. Hranolky dáme do mísy, zakápneme trochou oleje a posypeme kořením i solí. Můžete vyzkoušet různé varianty. Máte rádi klasiku? Zkuste sladkou papriku či směs koření určené pro grilovanou zeleninu. Toužíte po troše exotiky? Zkuste kombinaci s kari kořením či kurkumou. Fantazii se meze nekladou. 🤗

Malý tip od nás: sáhněte raději po směsi bez soli a dosolte hranolky dle vaší preference

  1. Pořádně je promícháme, aby se všechny kousky krásně obalily. Množství se odvíjí od toho, kolik hranolek máme a jak moc kořeněné hranolky chceme.
  2. Hranolky přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a necháme péct zhruba 25 minut. Hotové hranolky jsou krásně nazlátlé a měkké.

Tip navíc: Celerové hranolky jsou nejen výbornou přílohou, ale skvěle chutnají také samotné doplněné o chutný dip. Sáhněte například po jogurtu či zakysance, přidejte česnek a sůl a výtečný chod je na světě. 

Smoothie

Taky patříte mezi milovníky všelijakých ovocných a zeleninových smoothieček a šťáv? Smoothie s řapíkatým celerem je krásně svěží a hotové bude dřív než řeknete švec.

Budete potřebovat

jablko střední1 ks 
řapík celeru3 ks
voda100 ml
citronová šťávapár kapek

Jak na to?

Nehledejte v tom složitosti. Jablko oloupeme a zbavíme jádřince. No a pak prostě všechno hodíme do mixéru a rozmixujeme. Smoothie dáme alespoň na 5 minut do lednice a můžeme podávat.

Tip od nás: Smoothie v ledničce vydrží 2-3 dny. 

Celerové karbanátky s krůtím masem

To nejlepší nakonec! Jemné a voňavé karbanátky dostanou i toho největší zavrhovače celeru.

Budete potřebovat

Krůtí prsa/ mleté krůtí maso700 g 
Celer1 ks (menší)
Česnek3 stroužky
Zázvor30 g
Vejce4 ks
Olivový olej50 ml
Kurkuma
Sůl, pepř

Jak na to?

  1. Nameleme si krůtí maso, případně rovnou sáhneme po mletém.
  2. Celer i zázvor oloupeme a očistíme. Následně najemno nastrouháme a smícháme s mletým masem.
  3. Česnek oloupeme, nasekáme a přidáme do vzniklé směsi.
  4. Do směsi přidáme také vejce, olivový olej a zbytek koření. Vzniklou směs pořádně promícháme. 
  5. Rozpálíme si pánev s trochou oleje a karbanátky opékáme z každé strany zhruba 4 minuty.
  6. Hotové karbanátky osušíme od oleje a můžeme podávat.

Tip: Vyzkoušejte karbanátky s lehkým jogurtovým dipem. Smíchejte jogurt s trochou olivového oleje. Dochuťte solí, pepřem a šťávou i kůrou z limetky. Dokonalá kombinace!

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.