E 960 – Steviol-glykosidy

Steviolglykosidy, známé také jako sladidlo ze stévie nebo extrakty ze stévie, se získávají složitým chemicko-fyzikálním procesem z listů rostliny Stevia rebaudiana Bertoni. Jedná se o sladidlo přírodní, které je v mnoha zemích používané již stovky let. Je 200 – 300 krát sladší než cukr. Toto sladidlo je nekalorické a nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Využívá se ke slazení nápojů a potravin se sníženým obsahem kalorií a bez cukru.

To nejdůležitější o E960 – Steviol-glykosidech:

  • Sladidlo získávané z listů rostliny Stevia rebaudiana Bertoni,
  • Jedná se o přírodní sladidlo,
  • Je to nekalorické sladidlo a nezvyšuje hladinu cukru v krvi.

Jak se vyrábí Steviol-glykosidy

Steviolglykosidy se vyrábí složitým chemicko-fyzikálním procesem z listů rostliny Stevia rebaudiana Bertoni. 

Prodává se ve formě prášku nebo tablet jako stolní sladidlo.

Použití Steviol-glykosidů

Steviolglykosidy jsou nenutriční sladidla, která se často používají jako alternativa umělých sladidel. Často se s nimi kombinují a v potravinářství mají širokou škálu využití. Najít je můžeme například v nealkoholických sycených nápojích, cukrovinkách, mléčných výrobcích, čajích, džusech, dezertech atd. Lze je použít i při redukční, veganské, bezlepkové a keto dietě.

Vzhledem k tomu, že nebyly zjištěny žádné vedlejší účinky, jsou steviolglykosidy schváleny v EU i USA. 

TIP na článek: Slaďte zdravěji aneb tipy jak nahradit cukr

Steviol-glykosidy a zdraví

Steviolglykosidy jsou schválené jako bezpečné, nebyly zjištěny žádné komplikace ani vedlejší zdravotní účinky. Nejsou genotoxické ani karcinogenní a jsou vhodné i pro děti. Nedoporučuje se však překračovat denní příjem, který je 4 mg na 1kg živé váhy. 

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.