K čemu slouží zubní sprcha a kdy zvážit její koupi?

Jak pečlivě se staráte o svůj chrup? Používáte každý den zubní nit a mezizubní kartáčky? Dvakrát denně si důsledně čistíte zuby kartáčkem a svou oblíbenou pastou, ale i přesto se vám zdá, že vaše zuby nejsou perfektní? Možná, že nastal čas přidat do vaší péče o zubní hygienu nový přístroj – zubní sprchu. K čemu ji využijete a pro koho je její používání vhodné? 

Zubní sprcha pro dokonale čisté mezizubní prostory

I přes pravidelné a důkladné používání mezizubních kartáčků a zubní nitě se může stát, že vaše mezizubní prostory nejsou tak čisté, jak by mohly být. Právě v těchto případech je ideální použít zubní sprchu. Zubní sprcha, někdy též nazývaná ústní sprcha, se řadí k těm vůbec nejúčinnějším nástrojům pro každodenní ústní hygienu. Díky tlakovému proudu vody se totiž velice efektivně dostane do všech zákoutí ústní dutiny a jednoduše vyčistí i hůře dostupná místa.

Příjemná masáž dásní v pohodlí domova

Kromě dokonalého vyčištění mezizubních prostor vám sprcha poskytne také příjemnou masáž dásní. Tím je udržíte v dobrém stavu a budete předcházet jejich zánětům. Samozřejmě si můžete dásně masírovat také svým zubním kartáčkem, případně tím jednosvazkovým, ale sprcha vyvíjí nižší tlak a je k vašim dásním šetrnější.

Jak zubní sprcha funguje?

Důvody, proč si do své koupelny zubní sprchu pořídit, již znáte. Teď ještě zbývá vysvětlit, na jakém principu vlastně funguje. Ze sprchy vychází proud vody, který šetrně naruší zubní plak. Tento proud v sobě obsahuje mikrobublinky. Právě ty se dostanou na místa, kam byste se s běžným kartáčkem nikdy nedostali, a následně prasknou. Tím pádem daný prostor zbaví všech nechtěných bakterií. Výsledkem tak budou čisté zuby i mezizubní prostory, namasírované dásně a čistá ústní dutina. 

Ústní sprcha versus irigátor: Je mezi nimi rozdíl?

Někdy můžete narazit také na slovo irigátor. To je pouze jiné označení pro ústní sprchy. Právě princip, na kterém tyto sprchy fungují, se totiž nazývá irigace. Odtud tedy tento název, se kterým se nejčastěji setkáte v lékárnách a ordinacích zubních lékařů.

Jakou verzi irigátoru zvolit pro začátečníky?

Nemáte s používáním irigátoru žádné zkušenosti, ale láká vás si jej vyzkoušet? Nejlepší volbou pro začátečníky jsou irigitátory na vodovodní kohoutek. Dají se totiž pořídit za velice příznivou cenu, jsou kompaktní a snadno se ovládají. V případě, že s touto verzí budete spokojeni, můžete přejít na varianty pro náročnější uživatele, jejichž součástí bývají i speciální trysky, jež jsou určené k čištění jazyka či například rovnátek.

Cestovní verzi můžete mít kdykoliv po ruce

Rádi a pravidelně cestujete? Právě pro takové případy je ideální pořídit si cestovní verzi ústní sprchy. Snadno ji zabalíte do příručního kufru, ale vejde se i do větší kabelky. Pokud na cestách trávíte opravdu hodně času a zvyknete si na používání irigátoru, jedná se o ideální řešení, jak si v jakékoliv hotelovém pokoji či kempu vyčistit zuby a celou ústní dutinu k vaší naprosté spokojenosti. V jejich rukojeti se totiž nachází nádržka o objemu přesahujícím 100 ml, což je tak akorát a na cestách tuto variantu skutečně oceníte.

Pokud máte pocit, že vaše ústní dutina může být ještě lépe vyčištěná, ale přesto pro to děláte maximum, sáhněte po praktické zubní sprše. S její pomocí zatočíte s nechtěným zubním plakem, promasírujete si dásně a snáze se dostanete i do hůře dostupných mezizubních prostor. Užívejte si pocit dokonale čistých zubů jako od dentální hygienistky každý den. Do nádoby ústní sprchy lze nalít také vaši oblíbenou ústní vodu.

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.