Chronické záněty: Příčiny, projevy a způsoby, jak se jich zbavit

Chronické záněty jsou složitá skupina onemocnění, která ovlivňují tělo dlouhodobě a postupně narušují jeho normální funkce. Mohou postihnout různé části těla, včetně kloubů, střev, kůže, plic a dalších orgánů. 

Je to vlastně odpověď imunitního systému těla na různé podněty, jako jsou infekce a různá  poškození tkáně. Na rozdíl od akutních zánětů, které jsou krátkodobé a zaměřují se na akutní infekční procesy, jsou chronické záněty dlouhodobé a často spojené s neustálým zánětlivým stavem v těle, který je vždy pro tělo a kvalitu života škodlivý. Navíc chronické záněty skutečně úzce souvisí s většinou degenerativních onemocnění, jako jsou kardiovaskulární choroby, rakovina a neurodegenerativní nemoci. Chronická zánětlivost ale ovlivňuje i rozvoj nemocí jako je cukrovka nebo respirační onemocnění a problémy. 

Mechanismus chronických zánětů:

Chronické záněty jsou složité a mohou být způsobeny různými příčinami, ale základním mechanismem je přetrvávající imunitní odpověď, která zahrnuje různé typy imunitních buněk a zánětlivých mediátorů, jako jsou cytokiny a chemokiny. 

Chronická zánětlivost způsobuje to, že naše imunita je ve stavu chronické aktivace. Funguje to tak, že imunitní systém vypouští obranné látky neustále, neustále bojuje se všemi negativními vlivy pro naše tělo, jenže tím unavuje a poškozuje i zdravé buňky v těle. 

Příčiny chronických zánětů:

Častou příčinou chronického zánětu jsou autoimunitní onemocnění, jako například Crohnova choroba revmatická artritida, nebo i docela obyčejná alergie. Ale není to jediná příčina. Chronický zánět může spustit i neléčená infekce, špatný životní styl, kouření nebo obezita. Navíc prostředí, ve kterém žijeme, hodně napomáhá výše popsané chronické aktivitě imunitního systému. 

Dalším velkým faktorem je stres. Protože kvůli dlouhodobému či dokonce chronickému stresu se oslabuje imunitní systém, který nedokáže fungovat tak, jak by měl, a tělo je mnohem náchylnější k infekcím a nemocem. 

“Stres může přicházet z vnějšku, v podobě stravy, environmentálních faktorů jako jsou třeba vzduch, voda, kdy k nám přichází nějaké znečištění. Ale často to bývá taky ten stres, který si způsobujeme víceméně sami, nebo do jisté míry sami, a to je psychologický stres.”  (Libor Mattuš z rozhovoru o chronických zánětech v těle pro podcast Životozprávy od Pilulky.cz

Psychologický stres vychází třeba z přehnaných obav, z tlaku, který na sebe vytváříme sami, vysoká očekávání, které od sebe máme. A samozřejmě tomu napomáhají i psychická onemocnění a poruchy. 

Další příčinou je nedostatek spánku. Nejideálnější by bylo spát devět hodin, ale to je dnes spíše ojedinělé. Jenomže i to přispívá ke zvýšenému stresu, a tím i k zvýšené zánětlivosti v těle. 

Příznaky chronických zánětů 

Příznaky chronických zánětů v těle se mohou lišit v závislosti na konkrétním onemocnění a postižené oblasti. Nicméně existují některé společné příznaky, které se často vyskytují u chronických zánětlivých stavů. 

1. Bolest: Chronické záněty mohou způsobovat dlouhotrvající nebo opakující se bolesti v postižené oblasti. Intenzita bolesti se může různit od mírné až po silnou. 

2. Otoky: Zánět může způsobovat otoky. Ty jsou často spojeny se zvýšenou permeabilitou cév a hromaděním tekutin.

3. Zčervenání: Zvýšený krevní přítok do postižené oblasti může způsobit zarudnutí kůže.

4. Horečka: Některé chronické zánětlivé stavy vyvolávají časté horečky, které mohou být klidně jen mírně zvýšené, ale dosahují až vysokých nebezpečných stupňů..

5. Únava: Chronické záněty s sebou často přináší chronickou únavu a vyčerpání. Únava může být způsobena nejen samotným zánětem, ale také doprovodnými faktory, jako jsou bolesti, poruchy spánku nebo psychologické faktory.

6. Poruchy trávení: Některé chronické záněty v trávicím traktu, jako je Crohnova nemoc nebo ulcerózní kolitida, mohou způsobovat zažívací potíže, jako jsou průjem, zácpa, bolesti břicha, nevolnost nebo ztráta chuti k jídlu a s tím spojený neobvyklý úbytek váhy. 

7. Kognitivní problémy: Někteří pacienti s chronickými záněty, například s revmatoidní artritidou nebo lupusem erythematodes, mohou zaznamenat kognitivní problémy, jako je snížená koncentrace, problémy s pamětí nebo mentální zmatenost. Tento stav se někdy označuje jako „mozková mlha“. 

Diagnostika chronických zánětů:

Diagnostika chronických zánětů je často komplexní a zahrnuje podrobnou anamnézu, fyzické vyšetření, laboratorní testy a obrazové metody. Krevní testy, jako je CRP (C-reaktivní protein) a sedimentace erytrocytů (ESR), mohou poskytnout informace o přítomnosti zánětu v těle. Obrazové metody, jako je magnetická rezonance (MRI) nebo ultrazvuk, mohou být použity k vizualizaci postižených tkání.

Výzkum a nové terapeutické přístupy:

Chronické záněty jsou předmětem rozsáhlého výzkumu, který se zaměřuje na hlubší porozumění jejich mechanismů a vývoj nových terapeutických přístupů. Například se studie zabývají imunoterapií, inhibitory zánětlivých mediátorů, epigenetikou, mikrobiomem a dalšími oblastmi, které by mohly vést k inovativním léčebným strategiím a pomoci pacientům. 

Prevence chronických zánětů:

Zdravotní prevence je to nejlepší a nejjistější, co pro svoje zdraví můžeme dělat. Zvlášť, když nás to díky zdravotnímu pojištění nic nestojí. Už jsme si řekli, že chronické záněty způsobují nebo přispívají ke spoustě degenerativních civilizačních onemocnění jako je rakovina, cukrovka nebo kardiovaskulární problémy. Všechny mají společné to, že je třeba začít je řešit co nejdřív, i preventivně. Slovy Libora Mattuše: 

“Protože ve chvíli, kdy už ten problém mám, tak je výrazně, výrazně těžší s tím něco efektivně udělat.” 

Preventivně se dá řešit i stres, o kterém byla řeč výše, a to i jednoduše během dne. 

“To znamená dechová cvičení, psychohygiena v průběhu dne, což může být třiceti sekundové cvičení, které uděláte třikrát, čtyřikrát denně. Čas má každý, i ten nejvíc zaneprázdněný člověk. Je to o tom si ho udělat.” (Libor Mattuš) 

Prevence chronických zánětů se zaměřuje na zdravý životní styl a omezení rizikových faktorů. To zahrnuje vyváženou stravu bohatou na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty, minerály  a zdravé tuky. Také koření má silné protizánětlivé i antioxidační účinky, například oregano, zázvor nebo kurkuma. Omezte především konzumaci procesovaných potravin a cukrů a smaženého jídla. Stravu si musíte hlídat, a proto je nejlepší, pokud si ji připravujete sami doma a berete si ji s sebou. 

Hlídejte si poměr omega 6 a omega 3 mastných kyselin. A proč? Protože:

“Pokud se ten poměr dostane do nějaké, řekněme, ideální šíře nebo škály, tak se nemocnost a respektive ta smrtnost na to dané onemocnění, může snižovat až o 70 procent. A v medicíně i 15 procent je hodně! Takže když mluvíme o 70 procentech, tak to je extrémně, extrémně široké číslo.” 

Dostatečná fyzická aktivita je také velice důležitá. 

Fyzický pohyb pomáhá vyrovnávat fungování imunitního systému, aby to nefungoval ani moc málo, ani příliš hodně. A podobně to ovšem platí právě i pro ten pohyb. Extrémní sportovní aktivity jako maratony a podobně naopak zánětlivost zase zvyšují. Tělo je namáháno příliš a imunita ho kvůli tomu zase neustále brání. Důležitý je tedy hlavně průběžný pohyb.
Dobrou volbou je pro to aerobní cvičení, při kterém se zapojuje celé tělo, zlepšuje se jeho kondice, krevní oběh i dýchání. Příkladem může být třeba plavání nebo běh. 

Jako prevence pomáhá i chladová terapie a postupné otužování. Dle Libora Mattuše stačí začít třeba tím, že na sebe otevřete okno nebo si ponoříte ruce do kýblíčku s ledovou vodou. Nemusíte tedy hned skákat pod ledovou sprchu. Je to stejné jako když začínáte sportovat nebo posilovat. Postupně. 

Vzhledem k tomu, že environmentální faktory také hrají důležitou roli v rozvoji chronických zánětů, prevence je klíčová i v tomto ohledu. Pokud žijete ve městě s hodně špatnou kvalitou ovzduší, snažte se co nejčastěji vyrážet mimo, třeba na výlety po okolí, na chatu do přírody a podobně, abyste si alespoň trochu ulevili od škodlivin. 

Důsledky chronických zánětů:

Na rovinu si řekněme, že žádný z důsledků chronických zánětů není pro tělo a zdraví dobrý, vždycky jde o něco, co nám uškodí. Znovu si připomeňme, že chronické záněty přispívají k rozvoji a progresi nejčastějších civilizačních onemocnění, které jsou nejčastější příčinou úmrtí. Navíc neustálá odpověď imunitního systému, která neustále poškozuje i zdravé buňky může vést k trvalému poškození či zjizvení tkáně, a to i orgánů, a přispět k jejich zhoršenému fungování, což vede například k chronickým problémům s ledvinami nebo s dýcháním. U revmatických onemocnění chronické záněty zase poškozují klouby a vedou k deformacím a omezení pohybu. V případě chronických zánětů zažívacího traktu, jako je Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida, může docházet k vředům, jizevnatým změnám a riziku malignity (zhoubnosti). Kardiovaskulární onemocnění jsou také často spojena s chronickými záněty, které přispívají ke vzniku aterosklerózy a zvýšenému riziku infarktu myokardu a mrtvice. 

Chronické záněty tedy do velké míry ovlivňují délku a kvalitu našeho života. 

Několik příkladů chronických zánětů a autoimunitních nemocí 

1. Revmatoidní artritida:

Revmatoidní artritida je autoimunitní onemocnění, které postihuje především klouby. Imunitní systém omylem napadá vlastní tkáň v kloubech, což vede k zánětu, bolesti, otokům a postupnému poškození kloubů. Revmatoidní artritida může také ovlivnit další orgány a systémy v těle. Je to chronické onemocnění, které vyžaduje dlouhodobou péči.

2. Crohnova choroba:

Crohnova choroba je chronické zánětlivé onemocnění střevního traktu. Postihuje jakýkoli segment trávicího systému, od úst po konečník. Typické příznaky zahrnují bolesti břicha, průjem, únavu, nevolnost a ztrátu hmotnosti. Chronický zánět vede k poškození střevní stěny a může vést k vývoji komplikací, jako jsou střevní vředy, střevní blokáda nebo fistuly.

3. Ulcerózní kolitida:

Ulcerózní kolitida je dalším chronickým zánětlivým onemocněním střevního traktu. Liší se od Crohnovy choroby tím, že postihuje pouze sliznici tlustého střeva a konečníku. Příznaky zahrnují bolest břicha, průjem s krví, horečku a úbytek hmotnosti. Ulcerózní kolitida může vést k vředům a zjizvení sliznice tlustého střeva a zvyšuje riziko kolorektálního karcinomu.

4. Psoriáza:

Psoriáza je chronické zánětlivé kožní onemocnění, které se projevuje přítomností suchých, šupinatých a začervenalých ložisek na kůži. Je to autoimunitní onemocnění, při kterém dochází k přílišnému rychlému obnovování kůže. Psoriáza může ovlivnit různé části těla, včetně loktů, kolen, skalpu, dlaní a chodidel. Vedle kožních příznaků může psoriáza také mít vliv na klouby (psoriatická artritida).

5. Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN):

CHOPN je chronické progresivní onemocnění dýchacího systému, které je často spojeno s dlouhodobým kouřením cigaret. Chronický zánět v dýchacích cestách způsobuje postupnou obstrukci průchodnosti vzduchu. Hlavními příznaky CHOPN jsou dušnost, kašel, nadměrná produkce hlenu a únava. Postižení plic u CHOPN je obvykle trvalé a může ovlivnit kvalitu života pacientů.

6. Lupus erythematodes:

Lupus erythematodes je autoimunitní onemocnění, které může postihnout různé části těla, včetně kloubů, kůže, ledvin, srdce, plic a mozku. Imunitní systém napadá vlastní tkáně, což vede ke zánětu a poškození. Typické příznaky lupusu zahrnují únava, bolesti kloubů, vyrážky na kůži, horečku, citlivost na sluneční světlo a poruchy ledvin. Lupus je chronický a vyžaduje dlouhodobou léčbu.

7. Sklerodermie:

Sklerodermie je vzácné autoimunitní onemocnění charakterizované zvýšenou tvorbou kolagenu, který způsobuje ztuhnutí a ztluštění kůže a vnitřních orgánů. Chronický zánět a nadměrná tvorba kolagenu ovlivňují cévy, klouby, svaly, trávicí systém, plíce a ledviny. Příznaky sklerodermie mohou zahrnovat otoky, ztluštění kůže, problémy s pohybem kloubů, Raynaudův syndrom, problémy s trávením a dušnost.

TIP na článek: Snadná léčba horních dýchacích cest? Zásobte se inhalátory

Léčba chronických zánětů 

Léčba chronických zánětů závisí na konkrétním onemocnění, jeho závažnosti a individuálních potřebách pacienta. Zde je přehled několika léčebných metod a strategií, které se často používají při léčbě chronických zánětů:

1. Farmakoterapie:

– Nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID): Tyto léky, jako například ibuprofen nebo diklofenak, pomáhají snižovat zánět a zmírňovat bolest.

– Kortikosteroidy: Jsou silné protizánětlivé látky, které mohou být podávány orálně, injekčně nebo lokálně ve formě krémů či mastí. Používají se ke snížení zánětu a potlačení imunitní odpovědi.

– Imunosupresiva: Tato léčiva potlačují přílišnou aktivitu imunitního systému a snižují zánětlivou odpověď. Jsou často používána u autoimunitních onemocnění, jako je revmatoidní artritida nebo Crohnova nemoc.

– Biologické léky: Jsou vyvinuty na základě znalosti specifických molekul a mechanismů zapojených do zánětu. Tyto léky cíleně ovlivňují tyto molekuly a mohou být účinné při léčbě onemocnění, jako je Crohnova nemoc, revmatoidní artritida nebo psoriáza. 

2. Fyzikální terapie:

– Termoterapie: Terapie, při které je teplo přiváděno do těla pomocí teplých obkladů nebo teplých koupelí. To pomáhá krevnímu oběhu, protože se díky teplu krevní cévy rozšiřují, a tím umožňují přísun více kyslíku a živin do tkání. Také se teplem uvolňují svaly a ztuhlé klouby, teplo také tlumí bolest díky tomu, že blokuje receptory bolesti, navíc i urychluje hojení. 

– Kryoterapie: Takzvaná negativní termoterapie, při které je teplo z těla naopak odváděno. Tělo se na velmi krátkou dobu vystaví až extrémně nízkým teplotám. Kryoterapie využívá tento chlad k omezování zánětu a otoku. Aplikace ledových obkladů nebo kryoterapeutických zařízení, jako je například kryosauna, může přinést úlevu. 

4. Komplementární terapie:

– Akupunktura: Tato tradiční čínská terapie spočívá v aplikaci tenkých jehliček do specifických bodů na těle. Může pomoci uvolnit napětí, snížit bolest a zlepšit krevní oběh.

– Bylinné léky: Některé bylinky či koření, jako je kurkuma, zázvor, lichořeřišnice, šalvěj a další, mají protizánětlivé vlastnosti a mohou být použity jako doplňková léčba, která rozhodně ničemu neuškodí. 

TIP: Mezi protizánětlivé bylinky patří také třezalka

– Relaxační techniky: Techniky jako meditace, jóga nebo hluboké dýchání mohou pomoci snížit stres, který zhoršuje zánětlivé stavy. Navíc se jóga počítá i do pohybu.

Je důležité nezapomínat na to, že léčba chronických zánětů by měla být individuálně přizpůsobena každému pacientovi a prováděna pod dohledem kvalifikovaného lékaře. Pouze ten může poskytnout správnou diagnózu a navrhnout vhodný léčebný plán v souladu s konkrétními potřebami a možnostmi pacienta i jeho těla. 

Pokud si chcete o chronických zánětech poslechnout více, zkuste si poslechnout podcast s citovaným rozhovorem s Liborem Mattušem celý. Pomůže vám se ještě více namotivovat k preventivním opatřením proti chronickým zánětům, a ještě se u něj příjemně pobavíte.

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.