Sukralóza je sladký zázrak, který je až 600 krát sladší než cukr, má ale velmi nízký glykemický index a jen jednu pětinu energie. Neobsahuje žádné sacharidy a jako doplněk stravy je považován za syntetický, bezpečný, bezlepkový a veganský. Je běžně používán v 80ti zemích, ve více než 40 000 produktech ke snížení obsahu cukru, aniž by byla změněna jejich chuť.
To nejdůležitější o E955 – Sukralóze:
- Má velmi nízký glykemický index a přitom je 600x sladší než cukr,
- Neobsahuje žádné sacharidy, je bezlepkový a veganský,
- Vyrábí se ve třech provedeních – čisté, tekuté a splenda.
Jak se vyrábí
Sukralóza je vyráběna synteticky ze sacharózy. Dostupná je ve třech provedeních :
- Čistá – ve formě prášku a granulí,
- Tekutá – bezbarvá a čirá kapalina,
- Splenda – značka hotového produktu sukralózy, obsahuje malé množství sacharidů, maltodextrinu a dextrózy.
Použití Sukralózy
Sukralóza se používá v potravinářství ke snížení obsahu cukru, je tepelně stabilní a lze ji proto použít při pečení i vaření. Často bývá používána v nápojích, jako jsou energetické nápoje, sycené nápoje, kávové nápoje, alkoholické nápoje, ovocné šťávy nebo rostlinné proteinové nápoje. Toto sladidlo bylo schváleno jako bezpečné Evropským úřadem pro bezpečnost potravin a v USA úřadem pro potraviny a léčiva.
TIP na článek: Slaďte zdravěji aneb tipy jak nahradit cukr
Sukralóza a zdraví
Sukralóza je považována jako bezpečná, přestože není přírodní, je vyráběna z cukru a má i podobnou strukturu. V regulovaném množství je vhodná i pro děti. Na rozdíl od jiných sladidel nezpůsobuje střevní potíže, není to alergen a je vhodná pro celiaky i vegany. Je také šetrná k zubům a má nulový glykemický index a nulové kalorie.