E1105 – Lysozym

Lysozym je běžný antimikrobiální protein, který se běžně vyskytuje v lidských slzách, slinách a sliznicích. Nachází se ve vaječných bílcích, tkáních tvorů. Rozkládá buněčné přepážky mikroskopických organismů. Získává se z vaječných bílků. Kromě toho se získává kvalitními inovacemi z mikroskopických organismů, kde se lysozym vytváří, což je obvykle v očních kanálcích.

To nejdůležitější o E1105 – Lysozymu:

  • Jedná se o antimikrobiální protein, který se vyskytuje např. v lidských slzách,
  • Získává se z vaječných bílků,
  • V potravinářství se používá jako konzervant.

Několik studií o zkoumání lidských reakcí na lysozym zjistilo méně závažné reakce než na jiné bílkoviny, jako jsou vaječné bílky, které mají dlouhou historii jako přísada do výživy. Na základě dostupných informací lze tvrdit, že lysozym nepředstavuje pro příjemce výživy žádné nebezpečí. Ať tak či onak, může u několika lidí vyvolat nepříznivé náchylné reakce, protože se vyrábí z vajec.

Jak se vyrábí Lysozym

Získává se z vaječných bílků. Kromě toho se získává genovými inovacemi z mikrobů, kde se lysozym vytváří, nejčastěji v očních kanálcích.

Použití Lysozomu

Lysozym je přírodní enzym, který se v potravinářství používá pro jeho antimikrobiální účinky – čili funguje jako konzervant.

Používá se k výrobě:

  • Sýrů
  • Vína a ovocných džusů
  • Sushi
  • Těstovin
  • Krabů
  • Masa
  • Tofu

Éčka a zdraví

Lysozym může způsobit nepříznivě citlivou reakci u jedinců, kteří jsou alergičtí na vejce, jinak nebyly zjištěny žádné nepříjemné dopady na lidské zdraví. V Evropské unii je jeho použití v rámci potravinářského průmyslu schváleno v omezených a cílených množstvích a na omezeném typu výživy v omezeném množství. Ve Spojených státech je jeho používání v rámci potravinářského průmyslu zakázáno!

TIP na článek: Typy alergií a jejich příznaky

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.