Laktitol je cukerný alkohol, což je chemická definice a ve skutečnosti žádný alkohol neobsahuje. Používá se jako náhradní objemové sladidlo. Je to syntetická náhražka cukru, která pochází z cukru mléčného, z laktózy. Používaný je často v nízkokalorických potravinách a nápojích, které mají 30 – 40 % sladkosti sacharózy. Nepodporuje tvorbu zubního kazu a je vhodný také pro diabetiky. Využívá se ale také v medicíně jako projímadlo.
To nejdůležitější o E966 – Laktitolu:
- Je to cukerný alkohol, který pochází z laktózy,
- Je vhodný pro diabetiky,
- Používá se v nízkokalorických potravinách jako sladidlo.
Jak se vyrábí Laktikol
Laktikol se získává z mléka, z laktózy v syrovátce.
Použití Laktitolu
Laktitol se používá v nízkokalorických potravinách a nápojích a díky své stabilitě při vysokých teplotách je oblíbený při vaření a pečení. Je vhodný pro diabetiky a podporuje funkci tlustého střeva jako probiotikum. V lékařství je také používán k prevenci nebo léčbě zácpy a v některých lécích na předpis je uveden jako pomocná látka. Laktitol je schválen v mnoha zemích světa, včetně EU.
TIP na článek: Je pečivo strašák a jak najít kvalitu?
Laktitol a zdraví
Většinu požitého laktitolu tělo absorbuje a metabolizuje jako glukózu. Zbytek poté prochází v tlustém střevě fermentací. V důsledku plynu uvolňovaných při fermentaci může u některých jedinců dojít k plynatosti a průjmu.