E 966 – Laktitol

Laktitol je cukerný alkohol, což je chemická definice a ve skutečnosti žádný alkohol neobsahuje. Používá se jako náhradní objemové sladidlo. Je to syntetická náhražka cukru, která pochází z cukru mléčného, z laktózy. Používaný je často v nízkokalorických potravinách a nápojích, které mají 30 – 40 % sladkosti sacharózy. Nepodporuje tvorbu zubního kazu a je vhodný také pro diabetiky. Využívá se ale také v medicíně jako projímadlo. 

To nejdůležitější o E966 – Laktitolu:

  • Je to cukerný alkohol, který pochází z laktózy,
  • Je vhodný pro diabetiky,
  • Používá se v nízkokalorických potravinách jako sladidlo.

Jak se vyrábí Laktikol

Laktikol se získává z mléka, z laktózy v syrovátce.

Použití Laktitolu

Laktitol se používá v nízkokalorických potravinách a nápojích a díky své stabilitě při vysokých teplotách je oblíbený při vaření a pečení. Je vhodný pro diabetiky a podporuje funkci tlustého střeva jako probiotikum. V lékařství je také používán k prevenci nebo léčbě zácpy a v některých lécích na předpis je uveden jako pomocná látka. Laktitol je schválen v mnoha zemích světa, včetně EU.

TIP na článek: Je pečivo strašák a jak najít kvalitu?

Laktitol a zdraví

Většinu požitého laktitolu tělo absorbuje a metabolizuje jako glukózu. Zbytek poté prochází v tlustém střevě fermentací. V důsledku plynu uvolňovaných při fermentaci může u některých jedinců dojít k plynatosti a průjmu.

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.