E1200 – Polydextrosy

Polydextróza E1200 jsou stabilizátory, zahušťovací a zvlhčovací látky a plnidla. Jsou označovány za směsné výživné přidané látky do jídel. Mohou snížit kalorickou hodnotu výživy až o polovinu (protože nahrazují sacharózu). Nemůže ovšem nahradit sacharin ani jiná podobná sladidla. V rámci České republiky je použití těchto látek povoleno pro všechny potraviny kromě kojenecké výživy.

Pro srovnání, co se týče příjmu energie, a proč se tento stabilizátor tolik využívá v nízkokalorických pokrmech: v případě polydextrózy se jedná o 4,2 kJ, což znamená, že 1 gram polydextrózy má 4,2 kJ. Pro srovnání, klasicky dostupný cukr obsahuje plných 16,5 kJ na 1 gram. V České republice a v celé EU je použití této látky povoleno ve všech potravinách kromě kojenecké výživy. Látka je navíc povolena i v USA.

To nejdůležitější o E1105 – Lysozymu:

  • Jedná se o antimikrobiální protein, který se vyskytuje např. v lidských slzách,
  • Získává se z vaječných bílků,
  • V potravinářství se používá jako konzervant.

Jak se vyrábí Polydextrosy

Polydextrosy se vyrábí ze tří látek, které se běžně vyskytují v kukuřici: glukózy, sorbitolu a citronové kyseliny. Tyto látky se připravují ve vakuu při vysokých teplotách, dík čemuž se vytvářejí E1200.

Použití E1200

  • Stabilizátor – jedná se o látky, které udržují fyzikálně-chemické vlastnosti výživy
  • Plnidla – Jedná se o látky, které přispívají k objemu výživy, aniž by zvyšovaly její hladinu energie
  • Zvlhčující látka – látky, které chrání výživu před vysycháním. Kontrolují dopady vzduchu s nízkou relativní vlhkostí a také látky, které urychlují rozpad jemných potravin ve vodním prostředí
  • Zahušťovadla – Jedná se o látky, které zvyšují hustotu potraviny

Používají se při výrobě nízkokalorických potravin, cukrovinek, jogurtů, cukrářských výrobků, müsli tyčinek, čokolád, droždí, žvýkaček atd. Dále se používá při výrobě pleťových krémů. E1200 Polydextrosy jako stabilizátor může nahradit i v mražených jídlech sacharózu. Ale některá sladidla prostě nenahradíte – mezi ně patří sacharin. E1200 i tak můžete najít při výrobě mnoha potravin…

Éčka a zdraví

Polydextrosy je rozpustná vláknina, kterou tělo nedokáže zpracovat v tenkém střevě. Je rozkládána až v tlustém střevě zdejšími bakteriemi. Má stejné vlastnosti jako běžná vláknina. Může snižovat hladinu glukózy v krvi, cholesterolu nebo krevní tlak. Zlepšuje trávicí systém, má vliv na zadržování minerálů ve střevech a podporuje pocit plnosti. Mnohem více si lze cenit vlastností, které se podílí na snižování hmotnosti.

Polydextrosy s označením E1200 byla uznána jako EFSA (Komisí EU) za bezpečnou přídavnou látku. Americký úřad pro kontrolu výživy a léčiva (FDA) navíc vyhodnotila E1200 jako bezpečnou látku pro výrobu výživy. Používá se jako plnidlo, pomocná látka pro formulace, zvlhčující látka a stabilizátor struktury ve všech ostatních potravinách, v masných výrobcích, drůbeži, dětských a novorozeneckých výživách!

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.