Jak podpořit přirozenou imunitu

V podzimních a zimních měsících dostává tělo pořádně zabrat. Nízké teploty, přechody z chladného prostředí do tepla a různé chřipky a nachlazení jsou pro náš imunitní systém velkou zátěží. Jak podpořit přirozenou imunitu, aby správně fungovala?

Udržujte zdravá střeva

Nejen podle tradiční čínské medicíny jsou střeva základem pro zdravé fungování našeho těla. Největší část imunitního systému člověka se nachází právě v trávicím traktu a ve střevech. Ta jsou citlivá především na příliš sladkou nebo tučnou stravu.  

TIP: Kombucha: vše, co potřebujete vědět

Snažte se proto omezit cukr, zpracované potraviny, alkohol a kouření. Snažte se doplňovat probiotika, která příznivě ovlivňují stav střevní mikroflóry a jezte pestrou, vyváženou a zdravou stravu. 

TIP na článek: Probiotika – opora lidské imunity

Doplňujte vitamíny a minerály

Pro podporu imunity dbejte na dostatečný přísun vitamínů C, D a A. Vitamín D získáváme hlavně ze slunečních paprsků, proto se doporučuje jej během zimních měsíců doplňovat. 

Vitamín C podporuje funkci našeho metabolismu a imunitního systému a pomáhá bojovat proti únavě a vyčerpání. Na jeho doplňování by měli dbát především kuřáci, těhotné ženy a starší lidé. Vitamín A je silným antioxidantem a pomáhá od celkové únavy a vyčerpání.

Nezapomeňte také na minerály. Mějte dostatečný příjem hořčíku, selenu a zinku, které posilují imunitu a čistí trávicí ústrojí.

TIP: Kombucha – domácí kombucha i ta z obchodu

Hýbejte se

Buďte aktivní! Pravidelný pohyb je nezbytný pro zachování našeho zdraví. Průzkumy ukazují, že lidé, kteří pravidelně cvičí, mají až o 30 % nižší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění. 

Začněte chodit do posilovny, na plavání nebo vyzkoušejte běh. Všechny tyto činnosti můžete provozovat celoročně. Při dodržování několika pravidel zvládnete venku běhat i v zimě. Nezapomeňte přitom ale myslet na svoji kondici, věk a zdraví. Důležitá je pravidelnost a i krátká procházka každý den může tělu hodně prospět.

Otužujte se

Do ledové vody se dnes noří celebrity, influenceři na sociálních sítích a možná i vaši sousedé. Neznamená to ale, že musíte jít hned plavat do nejbližšího rybníka. Začněte postupně a pomalu

Zkuste nejdříve střídat teplou a studenou vodu při sprchování ve sprchovém boxu. Dobré je začít od nohou a postupovat směrem nahoru. Každý den vydržte pod vodou o pár vteřin déle. 

Jakmile vám bude ve studené vodě příjemně, můžete vyzkoušet i rybník. Nezapomeňte se ale před koupáním vždy zahřát pohybem a po koupeli se ihned oblečte do suchého oblečení.

TIP: Otužování – je vhodné pro každého?

Dopřejte si dostatek spánku

Nedostatek spánku spolu se stresem zvyšuje produkci kortizolu, který potlačuje imunitní funkce. Dodržujte proto pravidla spánkové hygieny – nejezte těsně před spaním, večer omezte kofein, nedívejte se do mobilu nebo monitoru počítače před ulehnutím do postele apod. Pokud je to možné, vyhněte se nadměrnému stresu a zařaďte do svého denního programu pár minut odpočinku.


Zdroje a studie

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.