Nejlepší zdroje vlákniny v běžně dostupných potravinách

Ve spojení se zdravou výživou se často dozvíte i o vláknině a jejím obsahu v potravinách. Často jí lidé až zbytečně suplementují pomocí doplňků stravy, aniž by věděli kolik ji reálně konzumují v běžných potravinách a jaké množství je za den ideální.

Co je to vláknina?

Vláknina je rostlinnou složkou potravi, která je pro tělo obtížně stravitelná. Nalézt ji tak můžeme v ovoci, zelenině, luštěninách či obilovinách. Trávicím traktem prochází nestrávená až do našich střev, kde má pro tělo mnoho benefitů. Obecně se řadí mezi sacharidy a rozděluje se na dva druhy – vlákninu rozpustnou a vlákninu nerozpustnou. Její energetická hodnota je těžko určitelná, vzhledem k tomu že organismus každého člověka je schopen se s ní vypořádat jinak. Obecně se ale udává zhruba 8Kj/g.

Rozpustná vláknina

Možná už jste slyšeli o tzv. probiotikách a prebiotikách, kterým je mnohdy připisovaný až blahodárný vliv na střevní mikroflóru. Probiotika jsou vlastně střevní bakterie, jinak nazývané také jako laktobacily a rozpustná vláknina je prebiotikum, kterým se tyto bakterie živý.

Jak už název napovídá, rozpustná vláknina na sebe dokáže vázat vodu a ve střevech se tak mění na gelovou konzistenci, která zpomaluje trávení. Současně na sebe váže cholesterol, čímž přispívá k ochraně srdce.

Její funkci ocení zejména diabetici, protože nezvyšuje hladinu krevního cukru a přesto navozuje pocit sytosti po delší dobu

Nerozpustná vláknina

Nerozpustná vláknina sice nijak nebobtná, přesto zvětšuje objem obsahu ve střevech a je schopna rychlého průchodu. Působí vlastně jako jakýsi kartáč, který vyžene veškeré zbytky potravy ven a napomáhá tak prevenci poruch trávicího traktu. Dokáže na sebe navázat odpadní a toxické látky, které vyvede z těla ven, čímž působí i v rámci prevence rakoviny tlustého střeva.

Benefity konzumace vlákniny

Jistě si sami z předchozího textu dokážete odvodit spoustu benefitů, které vám konzumace správného množství vlákniny přinese. Pojďme si je však ještě shrnout

  • Napomáhá správné průchodnosti střev
  • Očišťuje střeva od toxických látek
  • Napomáhá pocitu sytosti
  • Působí v rámci prevence rakoviny tlustého střeva
  • Podporuje správné vyprazdňování, zmírňuje průběh průjmu
  • Snižuje hladinu cholesterolu

Doporučené denní množství

Jak už to tak bývá, ani na doporučeném denním množství se jednotlivé státy neshodnou. Americká potravní asociace tak doporučuje konzumaci zhruba 20 – 35 g vlákniny na den, s ohledem na celkový energetický příjem jedince. Pro dítě pak doporučuje konzumaci 5g + věk v přepočtu na g. Pro 7 leté dítě by pak doporučený denní příjem znamenal 12g vlákniny.

Britská potravní asociace oproti tomu doporučuje významně nižší množství a to 12 – 24 g pro dospělé osoby. Pro českou republiku pak platí doporučení zpracované v rámci “Strategie pro Evropu týkající se zdravotních problémů souvisejících s výživou, nadváhou a obezitou”. To doporučuje zvýšení příjmu vlákniny až na 30g za den u dospělého a u dětí od druhého roku života opět 5g + věk

Co si z toho vzít? Strategie pro Evropu se drží pomyslného středu a tak můžeme doporučení 30g vlákniny na den brát jako adekvátní ukazatel. 

Obsah vlákniny v potravinách

Jak už bylo zmíněno výše, vláknina se přirozeně vyskytuje v ovci, zelenině, luštěninách, ořeších či zrnu obilovin. Opravdu se tak většinou nemusíte bát, že byste ji měli ve stravě nedostatek. Pokud se snažíte o dodržování zdravého, komplexního jídelníčku možná ji naopak budete konzumovat i více.

CHIA semínka v pudinku – recept u nás

Rozpustnou vlákninu obsahuje především oves, ovesné vločky, luštěniny, ořechy či jablka a bobulovité plody. Naopak nerozpustnou formu vlákniny naleznete například v kořenové zelenině, kedlubně či ředkvičkách. Obsahují ji i slupky ovoce, pšeničné otruby, či dodnes tak oblíbené psyllium.

Tabulka obsahu vlákniny v potravinách

PotravinaVláknina g/100 g
Kedluben3,6
Batát3
Lilek3
Brokolice2,6
Brambory2,5
Cibule1,7
Avokádo7
Sušené švestky7
Banán2,6
Hruška3,1
Žito15,1
Oves9,4
Bulgur4,5
Quinoa7
Fazole měsíční19
Cizrna12
Červená čočka11
Chia semínka34
Mandle13

Další makroživiny

Od Martina Lavičková

Fitness trenérka a výživová poradkyně, finalistka bikiny fitness. Aktuálně máma na plný úvazek s vášní pro dobré jídlo a pohyb v jakékoli formě. // Instagram | Facebook