Bílkoviny – základní informace

Proteiny neboli bílkoviny jsou jednou ze tří základních makroživin ve výživě člověka. Ať už jste tedy vrcholový, či amatérský sportovec, rozhodli jste se zhubnout nebo zkrátka dát svému jídelníčku tu správnou náplň, určitě to bude jedna z hlavních složek na kterou se budete soustředit.

Co jsou to bílkoviny

Bílkoviny jsou stavebním kamenem všech živých organismů. Jedná se o sloučeniny aminokyselin, které v trávicím traktu podléhají rozkladu (katabolismus bílkovin) na jednotlivé aminokyseliny a následně opět na sloučeniny (anabolismus bílkovin) dle aktuální potřeby těla.

Podle množství a skladby jednotlivých aminokyselin určujeme jejich kvalitu a využitelnost. Standardně se bílkovina tvoří až z 300 různých aminokyselin, jejichž konkrétní počet a typ je pro každý daný typ bílkoviny jedinečný.  Zde se také setkáme s řazením bílkovin na esenciální a neesenciální bílkoviny.

Esenciální aminokysliny

Esenciální aminokyseliny jsou takové, které si tělo neumí samo vyrobit a tak je nutné je přijímat ve stravě. Bílkoviny, které tyto aminokyseliny obsahují pak nejčastěji označujeme jako plnohodnotné a mají v našem jídelníčku největší zastoupení.

Vzhledem k tomu že tyto aminokyseliny se nejčastěji v plném zastoupení vyskytují zejména v mase, masných výrobcích či vejcích, příznivci výživových směru jako je vegantsví a pod. by měli v tomto směru svému jídelníčku věnovat o to větší pozornost.

Na trhu v dnešní době naleznete mnoho doplňků stravy, které upozorňují pravě na komplexní obsah všech esenciálních aminokyselin.

Mezi esenciální aminokyseliny patří: Isoleucin, Leucin, Lysin, Trypofan, Valin, Threonin, Fenylanin, Methionin, Histidin.

Neesenciální aminokyseliny

Tento drug aminokyselin umí tělo produkovat samo a tak nemusí pocházet přímo ze stravy. Některé z se však v určitých případech stávají esenciálními. Například u novorozenců to může být Arginin, Cystein, Glutamin, Gycin, Prolin, Taurin či Tyrosin

Dusíková bilance

Vzájemný vztah mezi anabolismem a katabolismem bílkovin v těle člověka bývá označován jako dusíková bilance. Bílkoviny jsou jediným zdrojem dusíku pro organismus a tak s její bilancí úzce souvisí i samotný příjem bílkovin.

O vyrovnané dusíkové bilanci hovoříme v případě zdravých dospělých lidí s vyváženou stravou, kdy se rovnováha mezi anabolismem a katabolismem bílkovin neustále mění.

S pozitivní dusíkovou bilancí se pak setkáváme zejména v období růstu u dětí, v případě nabírání svalové hmoty v silových sportech nebo při rekonvalescenci. V tu chvíli převažuje tvorba proteinů nad jejich odbouráváním.

Při vysokém stresovém vypětí, infekci, po chirurgickém zákroku či při neléčeném diabetu a nádorových onemocněních se můžeme setkat s negativní dusíkovou bilancí. V těchto případech dochází k většímu odbourávání proteinů a tvorba nových poněkud zaostává. S tímto jevem se ale také můžeme setkat při velmi intenzivním tréninku, který je spojený s nedostatečným příjmem bílkovin či celkový nedostatečný příjem energie při různých dietách.

Hlavní funkce bílkovin

Strukturální funkce

Základní, jednodušeji řečeno stavební funkce, která jistě napadne jako první každého kulturistu. Díky dostatečnému příjmu bílkovin je tělo schopno obnovovat a stavět buňky. Pokud tedy například při silovém tréninku dojde k potrhání svalových vláken, jsou to právě bílkoviny které zajistí jejich obnovu a následný růst.

Metabolické funkce

Pretiny mají také svou specifickou funkci v organismu jako například trávicí enzimy (trypsin štěpící bílkoviny v potravě), hormony (inzulin regulující množství cukru v krvi) nebo transportní proteiny (hemoglobin který přenáší kyslík z plic do tkání a zpět oxid uhličitý). Bez jejich dostatečného příjmu by tělo nebylo schopno správně fungovat, trávit, natož stavět svalovou hmotu. 

Ochrané funkce

Jednou z významných funkcí bílkovin v organismu je také vytváření protilátek (např. Krevní protilátky imunoglobuliny). Ty nás chrání před onemocněním a podporují správný chod imunitního systému.

Energetická funkce

V neposlední řadě nemůžeme opomenout ani energetickou podstatu bílkovin v naší stravě. Stejně jako ze sacharidů, dokáže i z bílkovin tělo načerpat energii. Bílkoviny obsahují 4 kcal/g (17 Kj/g). Při zařazení bílkovin do jídla dochází k většímu pocitu sytosti, než když sníte jídlo bohaté zejména na sacharidy a tuky. Proto není divu že jsou v poslední době tak oblíbené diety právě s vysokým obsahem bílkovin, i když ne vždy je to ku prospěchu.

S určením optimálního příjmu bílkovin vám může pomoci i dobrý fitness trenér.

Podcast o bílkovinách


Zdroje

Od Martina Lavičková

Fitness trenérka a výživová poradkyně, finalistka bikiny fitness. Aktuálně máma na plný úvazek s vášní pro dobré jídlo a pohyb v jakékoli formě. // Instagram | Facebook