RECENZE: Datlová pasta Zdraví z Afriky

Na kvalitu stravování se v dnešní době klade velký důraz. Lidé, kteří se o své zdraví zajímají, neustále hledají různé novinky a zdravé alternativy běžných potravin. Jednou z nich může být také datlová pasta. Já jsem zkoušela konkrétně BIO datlovou pastu od firmy Zdraví z Afriky. Ta se může pyšnit tím, že je nesířená, bez přidaného cukru, konzervantů a barviv. Vzhledem k velmi sladké chuti by se mělo jednat o perfektní „náhražku“ za sladkosti plné rafinovaných cukrů, rozhodla jsme se tedy vyzkoušet pravdivost této domněnky na vlastní kůži.

Co je to datlová pasta a jak se vyrábí?

Datle jsou velice zdravá potravina. Obsahují mnoho zdravých přírodních cukrů, takže jsou ideálním zdrojem energie. Obsahují spoustu minerálů, zejména draslík, železo a hořčík, ale i vitamíny (hlavně celý B-komplex). Datle jsou pro svou chuť i zdravotní přínos pěstovány lidmi již 5000 let a dodnes se velmi hojně konzumují po celém světě. Při výzkumu v Izraelském technologickém institutu zjistili, že při pravidelné konzumaci sladkých datlí dochází paradoxně ke stabilizaci cukru v krvi a látky v nich obsažené také napomáhají chránit tepny proti ucpávání.

Jako ideální zpracování se osvědčilo datle sušit při nižších teplotách. Neztratí tak žádné živiny ani chuť, ale na rozdíl od čerstvých plodů déle vydrží. Datlová pasta je vyráběna ze sušených datlí, které se namáčí a poté mixují v hladkou jednotvárnou hmotu.

Příprava a využití datlové pasy

Datlová pasta je zdravé a chutné přírodní sladidlo. Můžeme ji tedy využít pro doslazení různých pokrmů, zejména pak moučníků. Opravdu velké využití našla v takzvané „syrové kuchyni“ označované také výrazem „RAW“. Je to však velmi variabilní surovina, kterou při troše kreativity využijete klidně každý den. Můžete z ní totiž připravit skvělé tyčinky plné vloček, oříšků a sušeného ovoce, které jsou výborné na svačinku, skvělé dezerty, korpusy pro nepečené cheesecaky, do jogurtů, nebo ji jen tak „uzobávat“ když vás honí mlsná.

Cena datlové pasy

Na e-shopu Zdraví z Afriky nalezneme dvě varianty balení – 1,5 kg a 15 kg. Vyzkoušela jsem to větší, které je běžně dostupné za cenu 990 korun, což je opravdu výhodné samo o sobě, momentálně však mají nastavenou ještě výhodnější cenu, a to 599 korun. Menší balení pak vyjde na běžných 139 korun, v akci je za 99. Pastu si samozřejmě můžete vyrobit sami doma, ale když to vezmeme kolem dokola, započítáme náklady na suroviny a tak dále, je velké balení BIO datlové pasty ještě výhodnější, a navíc ji máte bez práce 😊

Recepty a nápady

Datlová pasta se dá jíst jen tak samotná jako rychlá svačinka, je to ale perfektní základ pro velké množství jídel. Stačí jen použít fantazii. Vůbec nejjednodušší jsou asi rumové nebo kokosové kuličky.

V tomto případě stačí určené množství datlové pasty smíchat se sušeným strouhaným kokosem a rumem či rumovým aroma. Poté tvarujeme z hmoty kuličky, které ještě můžeme obalit v kokosu.

Osvědčila se také při přípravě korpusu pro nepečený dezert.

Pastu v tomto případě smícháme s mandlovou moukou v takovém poměru, aby se výsledná hmota nedrobila. Dobré je tedy mandlovou mouku přisypávat postupně. Přidáme i oříšek rozpuštěného másla a vzniklou hmotou vyplníme dno dortové formy. Korpus necháme na chvíli odpočinout v lednici a mezitím si připravíme krém. Já jsem zvolila tvarohový s jahodami, použít se dá ale jakýkoliv z těch, které máte nejraději.

Asi nejlepší ale byly svačinové RAW tyčinky.

Do pasty jsem přidala jemné ovesné vločky, strouhaný kokos, různé oříšky (mandle, kešu, pistácie) nadrcené na menší kousky, sušené brusinky a lžíci holandského kakaa. Vše je nutné řádně zapracovat. Hmotu pak vyklopíme do nižšího plechu vyloženého pečicím papírem a vyválíme přes celý plech tak, aby vznikl velký obdélník, který bude na všech místech stejně vysoký. Tento „obdélník“ pak vyklopíme na pracovní desku, naporcujeme na tyčinky a uchováváme v lednici.

Plusy a mínusy

+ výborná chuť– velký blok pasty je náročné někde „uskladnit“, ale s tím se musí počítat
+ 100% BIO kvalita bez přidaných látek– při zpracování to chce sílu, pasta je dost tuhá. Lepší je ji nastrouhat nebo alespoň nakrájet na menší kostky
+ podpora lokálních farmářů 
+ výhodné balení a cena 
+ produkt je pečlivě zabalen 

Závěrečné zhodnocení

S RAW potravinami již zkušenost mám a nebylo to poprvé, co bych něco takového jedla. Proto můžu říct, že tato datlová pasta asi předčila mé očekávání. Vlastnoručně vyrobené RAW tyčinky chutnaly mnohem lépe než ty kupované, navíc byly i mnohonásobně levnější. Pasta krásně voní a má skvělou chuť. Co mi malinko vadilo byla tužší konzistence, k přípravě kuliček, tyčinek, nebo jen k samotnému ukrojení většího plátku z bloku je potřeba dost síly. Osvědčilo se mi pastu nastrouhat na struhadle, poté se s ní pracovalo velmi dobře. 

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram