Chia semínka: Jaké mají účinky a co obsahují?

Chia semínka jsou superpotravina, která hýbe internetem. Zaujaly vás a rádi byste dozvěděli, proč jsou vlastně tak dobrá? Poradíme, kdo by je měl do jídelníčku zařadit a jak je v kuchyni využít, tak aby vás bavila.

Co jsou to chia semínka

Chia semínka pochází z byliny šalvěje hispánské. Užívali je například Aztékové, a i dnes je obyvatelé Jižní a Střední Ameriky pravidelně zařazují do jídelníčku. Pro indiány byly nejen potravinou, kterou využívali na výrobu oleje a mouky. Dokonce si z nich před bojem a lovem míchali nápoje, které je posilňovaly a dovolily jim překonat dlouhé vzdálenosti.

Nutriční hodnoty chia semínek na 100 g

  • Energetická hodnota: 495 kcal
  • Bílkoviny: 21 g
  • Sacharidy: 20 g
  • Tuky 31 g
  • Vláknina 41 g

Chia semínka dodají energii

Jak to, že jsou chia tak dobré na sílu a energii? Obsahují totiž vysokou dávku zdravých tuků. Ty trávíme pomaleji, a tak nám zásoba energie vydrží delší dobu. Díky spoustě omega-3 jsou chia oblíbené i mezi vegany a vegetariány.

TIP: Omega 3 mastné kyseliny

Klinická studie potvrdila, že chia semínka pomáhají posílit tělo před sportovním výkonem (sacharidy a vlákninou) a mají podobný efekt jako popíjení energy drinků.

Chia semínka usnadní hubnutí

Ve spojitosti s chia semínky se také často zmiňuje hubnutí. Mohou skutečně pomoci s úbytkem váhy? Pokud je zařadíte do vyváženého jídelníčku a zapojíte i pravidelný pohyb, ano. Při namáčení totiž zvětší svůj objem 10krát až 12krát. Na jejich obalu se vytvoří kluzký polysacharidový gel, který zpomaluje trávení a zaplní žaludek. Vy se tak budete cítit delší dobu sytí.

Chia semínka s toastem v kuchyni

Chia semínka jsou nedílnou součástí spousty diet. Například low carb dieta doporučuje jejich denní konzumaci. Obsahují totiž malé množství sacharidů a velký podíl vlákniny. Tu v Evropě mezi sacharidy neřadíme (nezvedá totiž hladinu cukru v krvi a nevyžaduje inzulin pro zpracování).

Obsahují spoustu vitamínů a minerálů

Pokud hledáte potravinu, která vám pomůže doplnit důležité vitamíny a minerály, vsaďte na chia semínka. Najdete v nich vitamín C, B1, B2, B3, A, E, železo, hořčík, draslík, zinek, vápník a fosfor.

Většina zmíněných vitamínů jsou důležité antioxidanty. Ty chrání tělo před volnými radikály a dalšími škodlivými vlivy zvenčí. Kromě těchto vitamínů ale obsahují také kyselinu chlorogenovou, kvercetin, kyselinu kávovou či kaempferol. I ty řadíme mezi antioxidanty.

Vysoká dávka vlákniny

Vláknina je důležitá nejen kvůli hubnutí, ale především kvůli zdravému trávicímu traktu. A vlákniny mají chia opravdu hodně – jsou ji tvořené ze zhruba 40 %. Tato látka je klíčová pro zdravá střeva a imunitu. Bezproblémové trávení je důležité v běžném, i redukčním režimu. A proto bychom je měli konzumovat každý den.

Skvělý zdroj proteinů

Velkou část složení zabírají bílkoviny neboli proteiny. I ty dobře zasytí na delší dobu a oddálí pocit hladu. Navíc jsou klíčové pro výstavbu a ochranu svalstva. Na to musí myslet nejen sportovci, ale i lidé na dietě. Během diety totiž svaly často padnou za oběť jako první. Proto je důležité je chránit a dbát na pestrou stravu.

Jak užívat chia semínka

Chia semínka můžete užívat samostatně na lžičku a zapít vodou. Pokud však chcete dosáhnout toho nejlepšího efektu a naplno využít jejich potenciál, nechte je nabobtnat v tekutině. To trvá okolo půl hodiny. Někdy se proto vyplatí pokrm připravit den předem a nechat ho přes noc odstát v lednici.

Chia semínka - puding

K dostání je také olej z chia semínek nebo chia mouka. Olej má vysoký bod přepalování, a to na 204 stupních. Využijete ho proto nejen do salátů, ale i na restování. Chia mouka je super náhrada za klasickou pšeničnou mouku pro dietáře nebo na bezlepkové pečení.

Po chia sáhnete ve spoustě zajímavých a jednoduchých receptů. Nebo s nimi ozvláštníte nudnou snídaňovou kaši. Oblíbený je zejména:

  • chia puding,
  • ovesná kaše s chia semínky,
  • palačinky a dezerty z chia mouky,
  • chia nápoj z citronové šťávy.

Doporučená denní dávka chia semínek jsou dvě polévkové lžíce.

Od Anna Macurová

Anička se živí jako copywriter a redaktor na volné noze. Textuje e-shopy a píše články na blogy. Baví ji počítačové hry, sport, zdravý životní styl a hromadění knih.