Zdravotní pomůcky, které nezapomenout při cestování do zahraničí

Každá cesta do zahraničí vyžaduje náležitou přípravu. Vedle mnoha ostatních věcí si musíte sbalit i potřebné zdravotní pomůcky. Na co nesmíte zapomenout?

Nejdůležitější jsou pravidelně užívané léky

Vůbec nejvyšší prioritu mají dlouhodobě užívaná léčiva, která vám předepsal lékař. U některých může jedna vynechaná tableta znamenat závažný problém. Proto si léky přesně napočítejte nebo si nejlépe vezměte více pilulek, než budete reálně potřebovat. Jinak vás může čekat složité shánění léku v zahraničí nebo ještě hůř – předčasná cesta domů.

Pravidelné užívané léky si bez obav můžete vzít s sebou do letadla, letištní kontrola vám je nezabaví. Pro jistotu ale dorazte na letiště zavčasu, bylo-li by potřeba k léčivům něco vysvětlit.

Léky na běžné zdravotní obtíže

Trpíte-li na migrény, v zavazadle by vám neměly chybět léky na bolest. Obecně je ale vhodné přibalit si běžná léčiva – na nachlazení, zažívací potíže a podobně. Přibalit můžete i dezinfekci, hojivý krém na štípnutí hmyzem nebo například kompresní punčochy, které pomohou vašemu krevnímu oběhu a předejdou tak otokům nohou při dlouhodobém sezení v letadle, automobilu či autobusu.

Kdo chce mít v cestovní lékárničce opravdu vše, přihodí také náplasti, obvazy, teploměr, pinzetu a další zdravotní vybavení.

K moři i na hory s opalovacím krémem

Ať už cestujete kamkoliv, pravděpodobně bude častěji na přímém slunci. Proto byste si měli s sebou přibalit také opalovací krém. I na horách se během zimních radovánek snadno můžete spálit v obličeji. O rizicích během dovolené u moře snad ani nemusíme hovořit. Zde vás produkty od společnosti Jobst, která vyrábí zmíněné kompresní punčochy pro pacienty s křečovými žilami, nezachrání. Sáhněte tedy raději po kvalitním opalovacím krému s vyšším ochranným faktorem.

Máte potíže s pohybovým aparátem?

Jedete-li na lyže a víte o tom, že vás mohou trápit kolena, preventivně byste s sebou měli vzít také bandáž, nebo dokonce ortézu. Své tělo podpořte doplňkem stravy v podobě kloubní výživy, pomoci mohou i různé hojivé krémy na klouby. Zkrátka se snažte pro své tělo udělat maximum, abyste si dovolenou mohli náležitě užít. Obdobná doporučení patří i pro jiné případné zdravotní komplikace.

Myslete na nejhorší a sjednejte si cestovní pojištění

Víte o tom, že tuzemské zdravotní pojištění vás na cestách v zahraničí neochrání? Stačí bolavý zub a za ošetření budete muset zaplatit vyšší tisíce korun. Proto je v podstatě vaší povinností si na cesty do zahraničí zřídit cestování pojištění, s jehož pomocí zvládnete v zahraničí zpětně uhradit prakticky jakékoliv vám poskytnuté zdravotní služby.

Od 4health

Administrátor, milovník sportu a cestování + zdravé stravy.