Jaká sluchátka zvolit na běhání?

Foto: Freepik.com

Chcete při běhu poslouchat svou oblíbenou hudbu, zklidnit se u podcastu nebo se nechat nabudit trenérem, ale výběr správných sluchátek je pro vás noční můrou? Tak s tím vám můžeme pomoci. Čtěte dál a zorientujte se ve světě sluchátek.

S kabelem, nebo bez kabelu?

První otázkou, kterou si musíte při výběru sluchátek na běhání zodpovědět, je, zda chcete drátová, nebo bezdrátová sluchátka. Výhodou drátových sluchátek je jednoznačně jejich cena. Také se u nich nemusíte obávat, že by se nečekaně vybila.

Na druhou stranu je tu nekonečný boj se zamotanými kabely, který u bezdrátových sluchátek, například u Apple AirPods, řešit nemusíte. Mezi jejich pozitiva patří tlumení okolního hluku nebo vyšší kvalita zvuku hudby. Musíte se však potýkat s pravidelným nabíjením a vyšší cenou.

Na co se zaměřit při výběru bezdrátových sluchátek?

Jedním z důležitých parametrů je výdrž baterie. Na jedno nabití by měla vydržet hrát alespoň 4 hodiny. Pokud mají vámi vybraná sluchátka funkci aktivního potlačení hluku (ANC), zjistěte si, zda nabízejí také možnost ji vypnout. Slyšet své okolí je důležité, pokud běžíte po krajnici nebo musíte přejít přes přechod pro chodce. V neposlední řadě se na sport hodí vodotěsná sluchátka.

Přes uši, nebo do uší?

Sluchátka spojená hlavovým mostem jsou vhodná na méně namáhavé aktivity, takže se hodí spíše pro chůzi než pro běh. Při dynamičtějších sportech se vám pod sluchátky mohou nepříjemně potit uši. To je však individuální.

Běžci mnohem častěji volí tzv. špunty do uší, které po vložení do zvukovodů dobře drží. Díky tomu, že se dodávají s koncovkami různých velikostí, není třeba se obávat vypadnutí ani při náročných fyzických aktivitách.

Sluchátka, která si poradí s potem

Ať už vaše srdce zaplesá pro bezdrátová sluchátka, nebo si vystačíte s drátovými, pamatujte, že u sluchátek na běhání je určující jejich odolnost vůči vodě nebo potu. Při výběru proto věnujte pozornost stupni ochrany jednotlivých modelů. V případě sluchátek na běhání je důležitý co nejvyšší stupeň ochrany. Sluchátka totiž při běhu neodolávají jen potu, ale někdy také dešti.

Slyšte hudbu i okolí

Při běhu je dobré, když jsou sluchátka alespoň polootevřená a zároveň poskytují dobrou kvalitu zvuku. Svou hudbu tak spolehlivě uslyšíte a ještě při běhu zvládnete zachytit i blížící se kolo, auto nebo štěkajícího psa.

Od 4health

Administrátor, milovník sportu a cestování + zdravé stravy.