Honí vás často mlsná, ale nechcete se cpát čokoládou a jiným sladkým? Pak to pro vás máme alternativu, která je, jak lahodná, tak i zdravá. Řeč je o sušeném ovoci, na kterém si můžete smlsnout kdykoliv, a to bez výčitků svědomí.
Co je to sušené ovoce
Sušené ovoce není nic jiného než ovoce upravené procesem sušení. Je chutnou a zdravou svačinkou, která je plná chutí a živin. Na sušeném ovoci si zkrátka pochutná úplně každý od malých mlsounů až po ty, kteří si drží štíhlou linii.
Proč jíst sušené ovoce
Spousta z nás se během dne uchyluje k rychlým svačinám plných tuku a cukrů, což pro náš životní styl není vždy vhodné. Zdravou alternativou je právě sušené ovoce, protože je přirozeně sladké, obsahuje jen malé množství tuku a má spoustu dalších výhod pro zdraví.
Sušené ovoce je skvělým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Obsahuje především vitamín C, draslík, vápník a železo. Tyto živiny jsou důležité pro zdraví srdce, kostí a imunitního systému.
Sušené ovoce také obsahuje prospěšné polyfenolové antioxidanty a jeho konzumace zvyšuje příjem živin a snižuje riziko obezity.
Jak ho konzumovat
Sušené ovoce má jednu obrovskou výhodu, a to, že se dá jíst téměř jakkoliv. Můžete si ho dát na svačinu místo sladkého jen tak samotné, stejně tak je výborné ráno k snídani v ovesné kaši, jogurtu nebo cereáliích. Sušené ovoce se neztratí ani při pečení tradičních buchet, dezertů a cukroví.
Bez čeho se ale neobejdete je správné uskladnění sušeného ovoce. Sušené ovoce je nejstarším způsobem konzervace ovoce a při správném skladování vydrží lahodné i rok.
Populární druhy sušeného ovoce
Sušeného ovoce je nepřeberné množství, usušit se dá téměř jakýkoliv plod. Můžete si vybírat, jak ze zaručených klasik, jako jsou sušené jahody, sušené maliny nebo sušené meruňky, tak i ze sušených exotických plodů, jako je sušený ananas či sušené banány.
Mezi nejpopulárnější druhy sušeného ovoce však patří:
Sušené meruňky
Sušené meruňky jsou chutnou a zdravou alternativou k čerstvým meruňkám. Z vitamínů jsou bohaté především na vitamíny A, B, C, E a K, které jsou nezbytné pro udržení našeho zdraví. Tyto vitamíny podporují různé funkce v těle, od imunitního systému až po zdravou kůži.
Sušené meruňky jsou také bohatým zdrojem minerálů, bílkovin, sacharidů a betakarotenu. Jednou z významných vlastností sušených meruněk je jejich vysoký obsah vlákniny, což je důležité pro trávicí systém a udržení zdravého střeva.
Sušené datle
Sušené datle jsou sladké a lahodné ovoce, které vám dodá především energii. Jsou výborným zdrojem vlákniny a vápníku.
Datle mají také vysoký obsah sacharidů a málo vody, což jim zaručuje jejich charakteristickou konzistenci. Najdete v nich vápník, draslík, železo, měď, fosfor, zinek, mangan, vitamíny A, D a B. Dalším pozitivem je jejich nízký obsah sodíku.
V neposlední řadě mají datle nízký glykemický index, což znamená, že jejich konzumace nezpůsobuje výkyvy v hladině cukru v krvi.
Speciální odrůdou sušených datlí jsou datle medjool, které pocházejí z Izraeli. Oproti klasickým datlím jsou mnohem větší a šťavnatější.
Sušené mango
Sušené mango je bohatým zdrojem antioxidantů, zejména vitamínů C, E a A, které chrání naše tělo před volnými radikály. Tento exotický plod je také bohatý na vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, niacin) a minerály (hořčík, zinek, draslík, mangan, měď, železo).
Mango obsahuje vlákninu, karoteny a organické kyseliny, což má pozitivní vliv na naše zdraví. Sušené mango je lahodnou a zdravou volbou pro vaše chuťové buňky.
Rozinky
Rozinky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů sušeného ovoce. Jsou sladké a šťavnaté a mohou být konzumovány samotné nebo přidány do cereálií, jogurtu nebo dezertů.
Sušené rozinky jsou nejen chutné, ale také prospěšné pro zdraví. Obsahují koncentrované množství důležitých látek. Minerály jako hořčík, vápník, draslík, zinek, najdeme v rozinkách v hojném množství.
Vitamíny A, B, C, E a K jsou v rozinkách také přítomny. Rozinky jsou dále bohaté na vlákninu a prebiotika. Díky vysokému obsahu fytonutrientů a antioxidantů jsou prospěšné pro zdraví. Navíc mají nízký glykemický index, což uspokojí hlad.
Sušené švestky
Sušené švestky jsou bohatým zdrojem vitamínů, které přispívají k celkovému zdraví a rovnováze v těle. Obsahují kvercetin, který působí jako antioxidant a pomáhá bojovat proti volným radikálům, stejně jako antokyany, které dávají švestkám sytou modrou až fialovou barvu.
Sušené švestky obsahují důležité přírodní kyseliny a minerály, včetně draslíku, fosforu, vápníku, železa a sodíku. Jejich nízký glykemický index zajišťuje pomalé uvolňování cukru do krve, což podporuje dlouhotrvající pocit sytosti.
Sušené švestky jsou také přirozeným projímadlem, protože obsahují vlákninu a sorbitol.