Vše o draslíku v krvi

Pociťujete větší únavu než obvykle? Zažíváte nepříjemné bušení srdce, prudké změny nálad nebo dokonce zažívací potíže? Může jít o nedostatek draslíku, který je pro správné fungování organismu velmi důležitý. Podceňovat byste ale neměli ani jeho velký nadbytek.

Obsah článku

Co je to draslík?

Draslík neboli kalium (chemická značka K) je alkalický kov, který se ve velké míře vyskytuje v zemské kůře, mořské vodě i živých organismech. Pro představu je draslík lehký kov, který se dá krájet nožem, ale v této formě se využívá minimálně. Častěji se využívá hydroxid draselný, který se využívá k výrobě mýdel, léčiv, papíru nebo třeba umělého hedvábí. Také se využívá uhličitan draselný, kterému se občas říká potaš a je nápomocen při výrobě skla, pracích prášků nebo se využívá v textilním a papírenském průmyslu.

Na co má draslík vliv

Draslík plní důležitou úlohu i v lidském těle. Díky němu je udržována hladina minerálů v tělních tekutinách, také má vliv na činnost svalů a především pomáhá regulovat krevní tlak a srdeční tep. Hodnoty draslíku regulují především ledviny. Důležitou funkci plní při přeměně krevního cukru na glykogen a ten se ukládá ve svalech a játrech. Další vlastností draslíku je, že funguje jako přirozené diuretikum (vylučování vody z těla), což vede k tomu, že se z organismu vyplavují škodlivé látky a jiné toxické věci. k tomu dochází hlavně při vylučování moči z těla.

TIP: Přečtěte si také další články o důležitých vitamínech a minerálech pro naše tělo

Jak se projevuje jeho nedostatek a co jej způsobuje

Nedostatek draslíku v těle

Nedostatek draslíku v těle má mnoho různých příznaků. Od únavy, přes zažívací potíže až k psychickým problémům. Nejčastější projevy nedostatku draslíku v těle jsou:

  • únava
  • bolesti hlavy
  • prudké změny nálad a špatná koncentrace
  • průjmy, zácpy ale také nevolnosti a někdy zvracení
  • objevuje se i bušení srdce a vysoký krevní tlak

Pokud pociťujete některý z těchto příznaků a zajděte k lékaři, tak by vám měl udělat krevní testy a vyhodnotit koncentrace jednotlivých minerálů a dalších složek v těle. Pokud je draslík na hodnotě nižší než 3,8 mmol/l jedná se už o jeho nedostatek.

TIP: Duševní hygiena – Co to je a jak s ni pracovat

Co způsobuje nedostatek draslíku v těle?

Nedostatek draslíku většinou není způsoben jeho nedostatkem v přirozené stravě. Nejčastěji hrozí nedostatek draslíku v těle lidem, kteří drží např. nízkokalorické diety a nebo profesionálním sportovcům – u těch dochází většinou k nadměrnému pocení a tím k ztrátě důležitých minerálů.

Ke ztrátě draslíku v těle může docházet i díky různým faktorům:

  • užívání některých léků a to především diuretik, které podporují močopudnost
  • při déle trvajících zažívacích problémech, kdy dochází ke ztrátě tekutin jako je zvracení, průjmy
  • neléčený diabetes ale i u diabetiků, kteří jsou léčeni pro vysokou hladinu krevního cukru
  • alkoholismus
  • nedostatek draslíku ve stravě

Jak se projevuje jeho nadbytek a co jej způsobuje

Projevy nadbytku draslíku v těle

Jak se říká všeho moc škodí a i nadbytek draslíku v těle může vést k nepříjemným stavům. Tak jako jeho nedostatek i nadbytek způsobuje nevolnosti, průjmy a zvracení. Může vést také ke kardiovaskulárním problémům. Často se také objevuje brnění v končetinách.

Příčiny nadbytku draslíku v těle

K nadbytku draslíku dochází z různých důvodů, kromě zvýšeného příjmu draslíku v potravinách a tabletách může jít i o užívání některých léků. Tento stav může přijít i při léčbě nádorových onemocnění chemoterapií nebo radioterapií. závažnou příčinou je pak problém s ledvinami a jejich selháváním ať už jde o chronické nebo akutní. Nadbytkem draslíku můžou trpět i diabetici v případě vysoké hladiny krevního cukru.

Nejbohatší přirozené zdroje draslíku

Většina potravin obsahuje draslík. Ale pokud jej potřebujete doplnit měli byste se zaměřit především na:

  • banány – spousta sportovců si po náročném tréninku nebo po větším výkonu dává banán
  • avokádo
  • špenát
  • bílé fazole
  • brambory (klasické i sladké)
  • sušené ovoce (kromě banánů i meruňky, fíky nebo datle)

TIP: Jak snížit riziko srážení krve při létání? Použijte kompresní podkolenky do letadla!

Doplňky stravy s draslíkem

ProduktFormaVelikost baleníPočet dávekDávkováníMnožství citrátu draslíku v 1 dávce
BrainMax Draslík Magnesiumkapsle2002001 kapsle/den100 mg
NOW Potassium citrate pure powderprášek340 g243¼ lžičky 1-2 x denně448 mg
Swanson Potassium Citratekapsle1201201 kapsle/den99 mg

Denní dávka draslíku by měla být 2000-4000 mg denně pro dospělého a 500-2000 mg pro dítě.

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.