Zinek – proč ho potřebujeme a kde ho najít?

Přestože zinek možná není tak populární jako například hořčík, je jeho úloha v lidském těle nezastupitelná. Podílí se takřka na všech procesech a chemických reakcích, které probíhají v organismu. Správná funkce soustav lidského těla by tak bez něho nebyla možná. Naše tělo si ho samo vyrábět neumí, proto musíme zinek přijímat z potravy nebo doplňků stravy v dostatečném množství.

Zinek v lidském těle

Bez zinku by lidské tělo nikdy nemohlo fungovat tak, jak má. Podílí se na mnoha procesech a podporuje funkce tělesných soustav. K jeho nejdůležitějším úlohám patří:

  • Fungování metabolismu a trávení – zinek je součástí velkého množství enzymů, které potřebujeme k tomu, abychom mohli rozložit potravu na jednodušší látky a absorbovat tak potřebné živiny.
  • Podpora imunitního systému – pro správné fungování obranyschopnosti organismu je tento prvek klíčový. Hraje svou roli již při vývoji imunitních buněk a důležitý je také pro jejich správné fungování. Oslabená imunita bývá často důsledkem jeho nedostatečného množství v organismu.
  • Podpora zdraví pokožky – zinek se podílí na regeneraci pokožky a pomáhá jí udržovat v dobrém stavu. Ovlivňuje také hojení ran. Kromě pokožky působí stejně na vlasy, nehty a také kosti.
  • Růst těla – ovlivňuje buněčný růst, podílí se na svalovém rozvoji těla. Velmi důležitý je proto v období dospívání.
  • Ochrana buněk – zinek působí antioxidačně, což znamená, že chrání naše buňky před poškozením volnými radikály.
  • Mezi ostatní důležité úlohy zinku patří dále – podpora tvorby inzulinu a regulace hladiny krevního cukru, podpora zdravého zraku, podpora plodnosti, vnímaní chutí a vůní, působení proti zánětům.

Kolik zinku potřebujeme?

Zinku bychom měli denně přijmout alespoň 11-12 g. Ti, kdo pravidelně cvičí nebo sportují, by ho měli zkonzumovat alespoň 15-20 g, protože dost zinku ztrácíme při pocení

Těhotné a kojící ženy potřebují také konzumovat zinek zvýšeně – měly by přijmout kolem 13-14 g tohoto prvku denně. 

Projevy nedostatku zinku

V případě, že byste přijímali zinku málo, mohou vás zaskočit tyto projevy:

  • Oslabená imunita a zvýšený výskyt infekcí.
  • Chronická únava.
  • Zhoršení kvality kůže, i drobná poranění se hojí déle, výskyt akné.
  • Roztřepené a lámavé vlasy a nehty.
  • Změny nálad a oslabené psychické funkce.
  • Změny v chuti spojené s nechutenstvím, hubnutí.
  • V extrémních formách nedostatku zinku by se mohly projevit psychické poruchy, závažné poruchy zraku či dokonce anorexie.

TIP: Jak na akné

Nadbytek zinku

Zinkem z potravy se v praxi předávkovat nedá, navíc lidské tělo umí jeho nadbytek dobře vylučovat. Riziko by hrozilo v případě, že by člověk dlouhodobě bral zinkové doplňky stravy v obrovských dávkách. Velmi vysoké riziko začíná při 10x vyšším příjmu, než je doporučené denní dávkování.

Nadbytek by se projevil sníženým vstřebáváním mědi a železa, což by vedlo k anémii. Jako další příznaky se mohou objevit také průjmy, zvracení či bolesti hlavy a svalů.

Potraviny s obsahem zinku

Zinek můžeme najít obecně ve všech potravinách, které mají dostatek bílkovin. Platí ale, že pro tělo je lépe využitelný zinek získaný z živočišných zdrojů. To je také důvodem toho, proč se nedostatek tohoto prvku často vyskytuje u vegetariánů. 

Mezi nejhodnotnější potravinové zdroje zinku patří:

  • hovězí, vepřové či kuřecí maso, játra
  • vejce
  • ústřice
  • fazole, kukuřice, mrkev, špenát, ovesné vločky, ořechy, dýňová semínka

Toto je výčet pouze těch nejhodnotnějších zdrojů. Obecně najdeme zinek všude v masu, obilovinách, luštěninách, kořenové a listové zelenině, droždí. Kdo takových potravin konzumuje dostatek, nedostatek zinku by se ho neměl týkat.

Zinek jako doplněk stravy

V lékárnách a obchodech s doplňky stravy najdeme určitě zinek jakožto doplněk stravy i samostatně, častěji je to však v kombinaci s jinou látkou. 

Častou kombinací je například vitamín C + zinek. Tento doplněk stravy je určený k posílení imunity. Dále se zinek kombinuje také s vápníkem, kde má za úkol podpořit kosti a zuby, nebo například se selenem (tato kombinace je dobrá pro pokožku, nehty a pleť). Zinek se často nachází také v doplňcích stravy určených ke zlepšení potence. 

Samostatný zinek ve formě doplňku stravy by určitě měly užívat těhotné a kojící ženy, vegetariáni a vegani, lidé trpící diabetem a také dospívající lidé, jejichž tělesný vývoj probíhá. 

Při užívání doplňků stravy s obsahem zinku je ale nutné dodržovat doporučené dávkování – jak již bylo uvedeno výše, nadměrná konzumace tohoto prvku může vést k určitým potížím.

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram