Zubní kaz u dětí a jak s ním bojovat

Mléčné zuby malých dětí jsou sice dočasné, ovšem ani u nich bychom neměli nad zubním kazem mávnout rukou. Pomineme-li fakt, že dítěti je vrtání zubů velmi nepříjemné a zubní kaz může být velmi bolestivou záležitostí, je zde také další problém, kterým je postižení zárodků dospělých zubů bakteriemi. Jak ale se zubním kazem u dětí bojovat a lze mu předcházet úplně?

Příčiny výskytu zubního kazu u dětí

Asi největší příčinou vzniku zubního kazu u dětí je samozřejmě konzumace cukru. Cukr je nejlepší „potravou“ pro škodlivé bakterie, které se mohou v ústní dutině nacházet. Díky němu se rychleji množí a odpadní látky, které bakterie při zpracování cukrů produkují, jsou vlastně kyseliny naleptávající zubní sklovinu. Ta pak slábne, až se úplně naruší a bakterie ve své činnosti pokračují, dokud zub zcela nezlikvidují.

TIP: Přečtěte si článek o E953 – Isomaltu, sladidlu, které nezpůsobuje zubní kaz

Dáte-li občas dítěti sladkost, není třeba kvůli kazu hned panikařit. Jednorázová konzumace sladkého zuby nezkazí, pokud samozřejmě nezanedbáte péči. Mnohem horší je pití sladkých nápojů před kojeneckou láhev. V tomto případě mají zuby dítěte téměř neustálý kontakt s cukrem a pro zachování zdraví chrupu nemusí pomoct ani náležitá péče o něj. Dítě by se tam mělo co nejdříve naučit pít z klasického hrníčku a příliš slazené nápoje se doporučuje vůbec nezařazovat.

Jak poznat zubní kaz u dětí?

Batolata obvykle příliš nespolupracují, co se kontroly zoubků týče. Zejména, pokud jim zrovna další zuby rostou, mohou být dásně a celá ústa citlivá. Naskytne-li se vám tedy „možnost“ se dítěti do pusinky podívat, měli byste zkontrolovat zdraví zoubků. Zubní kaz se zprvu neprojevuje příliš nápadně. Můžete ho poznat podle oteklých a zarudlých dásní. Pozor také na jakékoliv náznaky krve po čištění. Pokud si větší dítě stěžuje na bolesti zoubků, je na místě kontrola u zubaře. Ta by ostatně měla probíhat dvakrát ročně.

TIP: Jak by měla vypadat prohlídka u zubaře a co vše by vám měl kontrolovat?

Jak předcházet zubnímu kazu u dětí?

Tou nejdůležitější prevencí je samozřejmě čištění. S čištěním zoubků začínáme ještě předtím, než se vůbec vyklubou z dásní. Miminko si zvykne na manipulaci kartáčkem v pusince a vy navíc odstraníte škodlivé bakterie, které mohou ulpívat na dásních. K těmto účelům se obvykle používají speciální silikonové kartáčky, které jsou měkké a nasazují se na prst rodiče. Batolatům, které již první zoubky mají, je můžeme čistit velmi měkkým zubním kartáčkem určeným pro nejmenší děti.

Předškoláci už mohou využívat sonických kartáčků, které se plaku zbaví dokonale – navíc bývají doplněny o zábavné aplikace, díky kterým se děti na čištění zoubků těší a nezanedbávají ho. Důležitá je však kontrola. Zubní lékaři se shodují na tom, že by rodiče měli dětem kontrolovat a dočišťovat zuby až do 10 let. Při prvním prořezání dospělých zubů je také vhodné navštívit dentální hygienistku, která dítěti poradí, jak si zoubky správně čistit a co s mezizubními prostory.

TIP: Kdy rostou a vypadávají mléčné zuby?

Dalším důležitým bodem v prevenci je samozřejmě omezení již výše zmíněných cukrů. Dětem není vhodné sladkosti zcela odpírat, nejsou-li omezeni nějakými zdravotními komplikacemi. Konzumace sladkého by však neměla být příliš častá, takováto odměna bohatě postačí jednou denně. Určitě je dobré dítě neučit na sladké nápoje a co nejdříve přejít na klasický hrnek. Pozor si dejte také na kojenecké či mateřské mléko u těch nejmenších. To obsahuje poměrně hodně cukrů, a je tedy vhodné miminku po napití alespoň otřít zoubky či dásně.

Léčba zubního kazu u dětí

Samotnou léčbu určí zubní lékař na základě toho, jak moc je kaz rozšířený. Obvykle se přistoupí k odvrtání postižené části zubu a následnému použití výplně. Někdy je však potřebné umístit na zub korunku, případně jej celý odstranit. K trhání se však stomatolog uchýlí pouze v případech, kdy už je zub kazem příliš zdeformovaný a bakterie se dostanou až k nervům. V tomto případě již hrozí napadení dospělých zubů, které jsou v čelistech ukryté, a také k rozsáhlejší a bolestivý zánět.

Všechny tyto radikálnější kroky však mohou vést k tomu, že dítě bude do budoucna zubního lékaře vnímat velmi negativně a pouhé vyšetření bude náročné pro všechny zúčastněné. Proto je důležitá prevence a spolupráce lékaře s rodičem. Usoudí-li zubař, že sklovina ještě není příliš narušená, může přistoupit například k pečetění fisur nebo k ošetření fluoridovými přípravky, které musí rodič pravidelně aplikovat také doma.

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram