Kdy rostou a vypadávají mléčné zuby?

Netrpělivě čekáte na první bílý záblesk v pusince vašeho miminka? Přemýšlíte kdy vyrostou a jestli by už neměly růst? V článku se podíváme na to, kdy jednotlivé zoubky vykouknout na svět a jak se o ně starat.

Obsah článku

Kdy rostou mléčné zuby

Prvně něco málo k biologii. Mléčné nebo také dočasné zuby se začínají formovat už v období těhotenství v embryonální fázi. Vývoj začíná tzv. zubní ploténkou. V období cca osmého týdne věku embrya už jsou vytvořeny pupeny, které se pak promění v mléčné zuby. 

První mléčné zoubky se začínají objevovat do mezi 6-9 měsícem života. Bývají to spodní a potom horní řezáky. Tedy většinou. Občas se stane a je to spíš malý zázrak, že se dítě například s jedním nebo více mléčnými zuby už narodí. Také se může stát že první zuby se začnou prořezávat ještě před dosažením tohoto věku. Někdy místo spodních řezáků prvně vykouknout na svět ty horní.

V další fázi, která nastává zhruba mezi 9-16. měsícem života, se začínají prořezávat dvojky, horní i spodní. tyto zuby se objevují v páru a obvykle roste jeden na levé a jeden na pravé straně. 

V období od 1 roku až do 1,5 roku se začínají objevovat první stoličky. Ty děti většinou hodně brečí a čeká vás pár probdělých nocí. Ale samozřejmě to tak nemusí být. Jsou děti, které ani neví že jim nějaké zuby vyrostly a jsou děti které už dlouho nespali, protože každé prořezávání zoubku je peklo.

Mezi rokem a půl až dvěma lety se dětem začnou objevovat špičáky a zároveň se začínají objevovat i druhé stoličky

Mezi druhým a třetím rokem by měly vyrazit na svět i poslední horní stoličky a dítě by mělo mít kolem třetího roku kompletní mléčný chrup

Jak poznat prořezávání zubů

Nejste si jisti jestli vašemu drobečkovi začaly růst zuby? Většinou se objeví pár známek, podle kterých byste to měli poznat zcela jistě. 

Když se začnou prořezávat první zoubky, dítě začíná být neklidné a slintá. také si rva do pusinky všechny k čemu se dostane, včetně vlastních ručiček. Pokud si nechá prohlédnout pusinku nejspíš najdete nateklou dáseň s červenou bouličkou, která může v některých případech i zfialovět než se zoubek prořeže. 

Dobré je mít doma připravené kousátka, která se dají dát do mrazáku. Vhodné je také podávat trochu tvrdší potraviny jako je salátová okurka, mrkev nebo kus jablka. Jak říkají skauti, vždy připraven. Proto byste měli mít pro jistotu v lednici připravený gel speciálně určený na dětskou dáseň. Dítě může také dostat horečky, takže není od věci mít připravené i sirupy na zmírnění bolesti a teploty. 

Kolik je mléčných zubů

Kompletní mléčný chrup tvoří 20 zubů. Skládá se z středního řezáku, postranního řezáku, špičáku, první a druhé stoličky. Každý tento zub je v puse čtyřikrát. 

Kdy začínají vypadávat

Pokud se nestane nějaká nehoda tak dočasné zuby vypadávají kolem 6. roku, proto má spousta z nás fotky z první třídy kde dětem chybí přední řezáky. Tyto vypadlé zuby jsou postupně nahrazovány tzv. stálým chrupem, který tvoří dohromady 32 zubů. 

Dočasný chrup vypadává tak jak rostl. To znamená, že prvně vypadnou řezáky (jedničky a dvojky), potom následují první stoličky a špičáky. Nakonec to jsou druhé stoličky, které vypadávají zhruba mezi 10 – 12 rokem života. Touto dobou by už měly být všechny dočasné zuby nahrazeny stálými. 

TIP: Zubní kaz u dětí a jak s ním bojovat

Jak pečovat o mléčné zuby a kdy začít se zubařem

Mléčné zuby tak jako stálé zuby vyžadují pečlivou péči. Nemají ještě dostatečně vyzrálou sklovinu a jsou náchylnější k zubnímu kazu. Ten tvoří kariogenní bakterie, které se mohou po vypadnutí mléčného zuby přenést i na ten který ho nahradí. 

TIP: Jak správně čistit zuby?

Jakmile se objeví první zub, je dobré začít dítě zvykat na čištění zubů. Pro začátek většinou stačí projet zuby buď tzv. prstovým kartáčkem, který i mírně masíruje dásně, nebo vytřít měkkým hadříkem. Zoubky zatím stačí čistit jednou denně, ideálně před spaním. Čím více zoubků přibývá tím by mělo být čištění pravidelnější a častější. Kolem dvou let by mělo být už pravidlem čištění zubů dvakrát denně, ideálně zubní pastou vhodnou pro děti. 

S prvními prořezanými zoubky by měla proběhnout i první preventivní kontrola u zubního lékaře. Preventivní kontroly by pak měly probíhat zhruba každých šest měsíců. Jde především o brzké zjištění nějakých abnormalit v růstu zubů a případnou korekci. V případě pozdějšího nutného zákroku, ať už jde o opravu kazu nebo jiný zákrok, dítě už bude na prostředí ordinace trochu zvyklé a nebude ani zubaře považovat za cizího člověka.

TIP: Jak by měla vypadat prohlídka u zubaře a co vše by vám měl kontrolovat?

Tip: Dětského zubaře vybírejte opravdu pečlivě. I když je to v dnešní době velký problém, vhodný přístup lékaře k dítěti dokáže občas zázraky.

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.