Jak si správně čistit zuby?

Zářivě bílý úsměv je jednou z prvních věcí, kterých si na nás druzí všimnou. Zdravé zuby a dásně však nejsou zadarmo. Správnou a pravidelnou péčí můžeme dosáhnout nejen viditelného efektu, ale zabránit také vzniku nejrůznějších onemocnění.

Jedním z nejzávažnějších a bohužel také nejčastějších je paradontóza, která vzniká působením bakterií usazených na zubech a dásních. Objevit se může také zánět dásní a s tím spojené zvýšené riziko infarktu, mrtvice, chronického zánětu ledvin či případné zhoršení cukrovky a mnoho dalších. Péče o zuby tedy ani zdaleka neovlivňuje jen náš vzhled, ale má přímou souvislost s celkovým zdravotním stavem. Jak se tedy o zuby správně starat?

Zubní kartáček

Prvním úkolem je výběr zubního kartáčku. Ten elektrický není nezbytný, odborníci se shodují, že zuby kvalitně vyčistíme i s manuálním. Příliš tvrdý kartáček může poškodit zubní sklovinu a proto v každém případě volte nejlépe ty s malou hlavičkou, hustě osázenou měkkými vlákny, které jsou rovně zastřiženy.

Aby zubní kartáček plnil správně svou funkci, je nutné se o něj také přiměřeně starat. Zuby jsou pokryty plakem a také bakteriemi, které se v kartáčku usazují. Proto je třeba kartáček pod tekoucí vodou nejen opláchnout, ale pořádně jej vymýt. Je možné umytí doplnit ještě antiseptickou ústní vodou. Vzhledem k časté blízkosti umyvadla a toalety je nutné brát ohled také na velké množství bakterií, které se z ní uvolňují po každém spláchnutí. Můžeme kartáček pro lepší ochranu uchovávat v antibakteriálních krytkách, které slouží nejen pro uložení kartáčku, ale především obsahují aktivní látky pro ničení bakterií na kartáčku a uchovávají jej hygienicky čistý. V současné době na trhu najdeme také takzvané sanitizéry, které prostřednictvím UV záření ničí veškeré bakterie, usazené ve štětinách kartáčku. 

Kartáček by se měl i při správné péči pravidelně měnit a to maximálně po dvou měsících užívání. Po nachlazení či chřipce je však nutné vyměnit ho hned.

Zubní pasta

Druhou nezbytností je pak zubní pasta. Při její volbě bychom měli zohlednit obtíže, které nás trápí a zvolit ten typ pasty, který se na ně zaměřuje. Ve většině případů v nich nalezneme velké množství látek, které působí proti paradontóze a zubnímu kazu. Jsou tu však i takové, které například snižují citlivost zubů, zuby bělí či napomáhají hojení. V neposlední řadě je podstatná také chuť zubní pasty. Čím méně nám chutná, tím kratší dobu u čištění vydržíme. 

TIP: Bylinné zubní pasty – v čem jsou lepší než ty klasické?

Správná technika čištění zubů

A nyní k samotné technice. Frekvence čištění je obecně známá – minimálně dvakrát denně, ráno a večer. Délka čištění zubů závisí na každém z nás, obecně se však doporučují alespoň dvě minuty.

Nejprve je nutné správně uchopit kartáček, ideálně jako propisku a dodržovat úhel 45 stupňů, díky čemuž lze dobře vyčistit i prostor pod dásní. Kartáček nasadíme „půl na zub/půl na dáseň“ a v žádném případě na něj netlačíme. Zubní pasty postačí menší množství, zhruba o velikosti hrášku. Postupujeme od jednoho zubu k druhému a čistíme jej ze všech tří stran krouživými pohyby. Pokud velmi spěcháme, stačí použít stíravé pohyby pro každý zub. 

K péči o mezizubní prostory pak ještě použijeme mezizubní kartáček, případně dentální nit a hůře dostupné prostory ještě dočistíme jednosvazkovým kartáčkem. Zuby čistíme tak dlouho, dokud nejsou úplně čisté a hladké. To si můžeme ověřit jazykem, případně detekčními tabletami, které neočištěný plak obarví. To může být zábava zejména pro děti, které pak lépe poznají, na která místa se při čištění více soustředit.

Proč nezapomínat na jazyk?

Dalším místem, kde se v ústní dutině rády usazují bakterie je jazyk. Mnoho lidí na něj při čistění zapomíná a přitom právě bakterie na jazyku jsou zdrojem nepříjemného zápachu z úst. Plak z nevyčištěného jazyka se navíc přibližně do jedné hodiny začíná usazovat na již vyčištěných zubech. Dle doporučení zubních hygienistek je vhodné užívat jazykovou škrabku. Čištění škrabkou se doporučuje provádět před čištěním zubů. Pro dostatečné odstranění plaku z jazyka se doporučuje přejet škrabkou 5krát od jeho kořene po špičku. Díky vhodnému tvaru škrabky bude jazyk správně vyčištěn a zároveň nedochází k výskytu nepříjemného dávivého reflexu. Minimální frekvence je 2x týdně, ideálně bychom se však jazyku měli věnovat každý druhý den. 

Celý proces můžeme zakončit ústní vodou, není to však nutnost a v žádném případě nenahradí správné a pečlivé čištění kartáčkem. 

TIP na článek: K čemu slouží zubní sprcha a kdy zvážit její koupi?

Doplňková péče o ústní dutinu

Aby byla péče o náš chrup úplná, měli bychom ji doplnit také pravidelnou návštěvou dentální hygienistky. Na rozdíl od stomatologa má totiž čas na úkony spojené právě s čistotou ústní dutiny.

Správná ústní hygiena je spolu s pravidelným cvičením a zdravou stravou běžnou součástí moderního života. Pokud tedy domácí péči o chrup doplníme pravidelnou návštěvou zubní hygienistky a stomatologa, budeme si moci užívat života bez bolesti a nepříjemných onemocnění. A to už za tu trochu námahy stojí, ne?

Od Markéta Kuníková

Máma na rodičovské dovolené, která se nejraději věnuje své dcerce a ve volných chvílích peče sladké dobroty, čte a zajímá se o historii a pohanství.