Jak by měla vypadat prohlídka u zubaře a co vše by vám měl kontrolovat?

Zná to asi každý. Pravidelná prohlídka u zubního lékaře většinou netrvá déle než 5 minut. Lékař rychle prohlédne všechny zuby, zkontroluje krvácivost dásní, případně odstraní zubní kámen, ale tím celá kontrola končí. Správně provedená prohlídka by měla trvat alespoň 30 minut. Jste překvapeni? Pak si přečtěte co všechno od svého zubního lékaře můžete vyžadovat.

Jak často chodit na preventivní prohlídky

Aby byl váš chrup zdravý, je důležité chodit na pravidelné preventivní prohlídky 2x ročně. Tyto prohlídky jsou hrazeny vaší zdravotní pojišťovnou.

Včasným odhalením počínající nemoci, je případná léčba snazší a efektivnější. Ušetříte si bolest, čas a hlavně peníze!

Co předchází samotnému vyšetření?

Před samotným vyšetřením by se měl váš lékař seznámit s tzv. anamnézou, tedy zjištěním informací o vašem celkovém zdravotním stavu. Zjišťují se současná i minulá onemocnění, užívání léků, obtíže pociťované v dutině ústní. Zubní lékař by měl zkontrolovat váš celkový vzhled včetně příznaků onemocnění na obličeji.

TIP: Jak správně čistit zuby?

Posouzení celkového vzhledu ústní dutiny

Při preventivní prohlídce by měl lékař kromě klinického vyšetření zubů, zkontrolovat také sliznici dutiny ústní, lymfatické uzliny, jazyk, způsob otevírání úst, množství slin a zevně vyšetřit hlavu a krk. 

Tímto vyšetřením může včas odhalit zhoubné a nezhoubné nádory dutiny ústní, které se mohou velmi rychle šířit. Proto by se tato část prohlídky rozhodně neměla podceňovat.

Pozorujete-li v dutině ústní aft nebo vřídek, který se do tří týdnů nezhojí, neváhejte navštívit vašeho zubního lékaře.

Prohlídka zubů a kontrola kazů

Po prohlídce dutiny ústní a lymfatických uzlin následuje samotná prohlídka chrupu. Kontrolují se veškeré výplně, citlivé krčky, protetické práce, případně zuby s ošetřenými kořenovými kanálky a implantáty.

Zubní lékař dále důkladně prohlédne všechny zuby, zda se na některém za půl roku od poslední prohlídky neobjevil nový kaz.

Dále kontroluje postavení zubů a celkovou estetickou stránku chrupu.

TIP: Zubní kaz u dětí a jak s ním bojovat

Kontrola dásní

Dásně si zaslouží stejnou pozornost jako zuby. Zubař by proto měl zkontrolovat hloubku žlábku mezi zubem a dásní (zabrání se tak zánětu dásní a následné parodontitidě). 

Málo kdo ví, že pravidelná zubní prohlídka by měla obsahovat i základní dentální hygienu – vyčištění mezizubních prostor, odstranění měkkého plaku a zubního kamene. 

Na kompletní dentální hygienu se doporučuje chodit dvakrát až třikrát ročně, dle doporučení vašeho zubního lékaře.

Nebojte se požádat o rentgen

V málokteré ordinaci vám bude při každé preventivní prohlídce proveden rentgen. Mnohým lidem rentgen nebyl udělán vůbec za celá desetiletí. Bez rentgenových snímků je zcela nemožné odhalit mezizubní kazy, které způsobují stejné problémy jako kazy klasické.

Součástí prohlídky by tak mělo být provedení skusových snímků pravé i levé strany zubů (tzv. bite-wing). Kromě mezizubních kazů a zubního kazu se tak odhalí i případný ústup kostí při paradontitidě. 

Jednou za dva roky je vhodné zhotovit přehledný snímek celého chrupu (panoramatický digitální rentgen – OPG). Tato část prohlídky slouží též jako onkologická prevence.

TIP: Jak rychle umrtvit nerv v zubu doma a bez prášků

Následná stomatologická péče

Následná stomatologická péče, např. při odhalení zubního kazu může být hrazena pojišťovnami plně, částečně, v některých případech pak vůbec. 

Nejste-li spokojeni s kvalitou péče u vašeho zubního lékaře, můžete se obrátit na Českou stomatologickou komoru, která tyto stížnosti řeší.

Těhotné ženy a děti

Málo kdo, také ví, že těhotné ženy mají nárok na preventivní prohlídku v zubařském křesle dvakrát v průběhu těhotenství.

Děti by měly na první prohlídku přijít mezi 6. a 12. měsícem života, dále pak také dvakrát za rok.

Při první prohlídce lékař dítěti založí dokumentaci (kartu). Při dalších prohlídkách se zeptá na anamnézu se zaměřením na vývoj chrupu ve věku 3, 6, 12 a 15 let. Lékař by měl dítě poučit o hygieně a ideálně i zkontrolovat techniku čištění zubů.

Preventivní prohlídky jsou podceňovány

Z dat české největší pojišťovny VZP vyplývá, že jednou za rok si nechává chrup zkontrolovat ani ne polovina klientů. Dvakrát ročně jich chodí na pravidelné prohlídky ještě mnohem méně.

Nevyužívat preventivních prohlídek je velká chyba, obzvlášť když mohou odhalit i závažná onemocnění jako je rakovina.


A jak jste na tom u zubaře vy?

Za poskytnutí informací děkujeme společnosti 4dent, specializující se na zdravotnické a stomatologické potřeby, zdravotnické oblečení a vybavení zubních ordinací na klíč.

Od Petr Krauz

Amatérský sportovec se skromnými výsledky, milovník zdravé výživy a kroket s tatarkou. Mimo jiné také SEO konzultant na volné noze, majitel webu Krauzovinacestách.cz a zakladatel projektu Marketingová-Plzeň.cz // Instagram | LinkedIn | Facebook