Bolest kloubů, svalů a šlach – proč přichází a jak s ní zatočit?

Bolest dokáže rozhodně znepříjemnit den. Jedná se o přirozenou reakci těla na nějaký negativní faktor, proto bychom se vždy měli pídit po jejím původu. Bolest svalů a kloubů může souviset jen s únavou či sportovním výkonem, nicméně není výjimkou, že signalizuje mnohem závažnější problémy. Pojďme se tedy podívat na to, proč vlastně bolesti přichází nebo třeba na to, jak řešit bolest svalů a kloubů bez teploty i s ní.

Klouby a jejich funkce

Klouby v těle slouží ke spojení obvykle dvou kostí, přičemž toto místo zůstává pohyblivým. Jedná se tedy o velice důležitou součást pohybové soustavy, bez které bychom pohybu nebyli schopni. Klouby tvoří dvě protilehlé plochy kostí. Jedna z nich je vypouklá a nazývá se kloubní hlavice, ta druhá je prohloubená a její odborný název je kloubní jamka. Součástí velkých kloubů jako je koleno nebo rameno mohou být i měkké okraje kloubních jamek, které například u kolene známe pod názvem meniskus.

Příčiny bolestí kloubů 

Bolest kloubů obvykle přichází po jejich přetěžování či naopak nepoužívání. Existuje však celá řada důvodů, proč k bolestem dochází, přičemž některé z nich už lze kvalifikovat jako onemocnění. Mezi nejčastější příčiny patří:

  • Opotřebení
  • Úraz
  • Osteoartritida
  • Revmatoidní artritida
  • Artróza
  • Osteoporóza
  • Záněty chrupavek
  • Chřipka a jiná horečnatá onemocnění
  • Dna
  • Lupus
  • Rakovina

Poznat tu pravou příčinu bolestí kloubů není vždy jednoduché, nicméně pokud se například pravidelně dostavuje bolest kyčelního kloubu, je jisté, že na tom má svůj podíl nedostatek pohybu, nadváha případně nějaký úraz. Při nočních bolestech, které mohou člověka pravidelně budit ze spánku, máte nejspíš co dočinění s revmatem – u tohoto onemocnění by klouby neměly příliš dlouho setrvávat v jedné poloze.

Velice nepříjemnou záležitostí může být úraz v oblasti kloubu. Vykloubení ramene se obvykle řeší pouze „nahozením“ chrupavek na svá místa, vymknutý kotník je při vyšším stupni závažnosti nutno operovat. Často také dochází k poškození kloubu kolenního, který je během dne značně zatěžován.

TIP: Syndrom RSI – poškození z opakovaného namáhání

Jak vyřešit bolesti kloubů?

Abychom věděli, co na bolest kloubů použít, je potřeba se dopátrat její příčiny. Výše jsme si uvedli, proč může k tomuto problému docházet. Nejste-li si jistí, proč vás klouby bolí, neváhejte se obrátit na svého ošetřujícího lékaře – společně jistě najdete původce. A proč je to tak důležité? Každá bolest kloubů se totiž řeší trošku jinak; zatímco u nadměrné zátěže je nutný odpočinek, u bolestí způsobených nedostatkem pohybu se naopak klid na lůžku vylučuje. Revmatické obtíže a další zánětlivá onemocnění je pak nutné řešit pomocí léků.

Do doby, než zjistíte, proč se nepříjemné bolesti dostavují, se můžete držet obecných rad, které k úlevě přispějí. Tou první je velmi mírné protahování dané oblasti; kloub nechceme nijak zatížit, jen jej rozpohybovat. Je však zřejmé, že protahování vynecháme v případě úrazu. Dále může pomoci horká koupel nebo teplý obklad, případně jemná masáž.

Bolestem kloubů lze předcházet také preventivně. Základem je zdravý životní styl a dostatek všech potřebných živin a minerálů. Se správnou životosprávou jde ruku v ruce také optimální váha; vysoká tělesná hmotnost je častou příčinou vzniku bolestí kloubů. Pro aktivní sportovce pak platí, že by se před výkonem měli dobře protáhnout a rozcvičit.

TIP: Cviky v kanceláři na krční páteř

Role svalů v těle

Další důležitou součástí pohybového aparátu jsou svaly. Jedná se o měkkou tkáň různého typu (svalovina může být hladká nebo příčně pruhovaná), která tvoří orgány a kosterní svalstvo. Díky stahům svalů je možné s kostmi a klouby pohybovat. Svalové stahy jsou vlastně jakousi chemickou reakcí, díky které přeměňují chemickou energii na energii kinetickou, a která je současně ovlivněna i nervovým systémem.

Kosterní sval se skládá hned z několika částí. Tou první je svalové bříško – jedná se o nejširší část samotného svalu. Dále zde nalezneme hlavu svalu a šlachu, kterou je sval upevněný ke kosti. Další specializované útvary se už liší podle daného typu svalu a jeho funkce.  

Proč dochází k bolestem svalů?

Bolest svalů z přetížení

Bolest svalů po cvičení se dostavuje poměrně často. Dochází k ní kvůli nahromadění laktátu ve svalech, který se dále rozkládá a zapříčiňuje tyto nepříjemné pocity, které mají svaly ochránit před poškozením dalším pohybem. Další den po cvičení v posilovně se tedy může dostavit bolest svalů na nohou, bolest břišních svalů či bolest trapézového svalu, v závislosti na posilované oblasti.

TIP: Co je to laktát – význam a hladina laktátu

Úraz a onemocnění

Další příčinou mohou být různé úrazy, ať už se jedná o natažení, natržení samotného svalu či šlachy. Bolesti se dostavují i při kratších horečnatých onemocněních, jako je například chřipka nebo jiné sezónní virózy.

TIP: Svalová horečka – jak ji poznáme a co na ni platí

Stres a psychika

I když možná na první pohled svalstvo a psychický stav nemá žádnou souvislost, opak je pravdou. Ve stresových situacích tělo produkuje celou řadu hormonů, které spouští jakýsi „obranný mechanismus“ a mohou se dostavit bolesti zad či jiných partií. Kromě hormonů může za bolestivost svalů i celkový vnitřní neklid a ztuhlost, kterou si člověk často ani neuvědomuje.

TIP: Svalové křeče – proč vznikají a co na ně?

Zatočte s bolestmi svalů

Pokud se již bolesti svalů dostaví, máte hned několik možností, jak se jich zbavit, nebo si alespoň ulevit. Stejně jako u kloubů však i zde musíme znát příčinu problému. Došlo-li k poškození svalu úrazem nebo velkou zátěží, je potřeba postiženému místu ulevit a podpořit jej například elastickým obinadlem nebo hřejivou náplastí s účinnou látkou nebo horkou lázní, kterou vám nabídne vířivka. V době rekonvalescence se vyhněte dalšímu pohybu a činnostem, které by mohly stav ještě zhoršit. Raději si dopřejte odpočinek.

Účinné je také ledování bolavých míst. Led přikládáme asi na 15 minut každé 2 hodiny. Zabraňte přímému kontaktu ledu s pokožkou (samozřejmě i pokud je v sáčku) a zabalte jej například do tenčího ručníku nebo bavlněné utěrky. Zejména při bolestech svalů na nohách bychom měli tato místa držet v úrovni „nad srdcem“ – je tedy vhodné si při lehu nohu vypodložit například polštářem.

Bolesti šlach a jejich řešení

Bolest šlach úzce souvisí s potížemi s klouby i svaly, protože šlachy upínají sval na kosterní soustavu. Když se však dostaví například bolest podkolenní šlachy, není žádným pravidlem, že musí být postižen nějaký sval či kloub. Bolesti velkých šlach jako je Achillova šlacha nebo již zmíněná šlacha pod kolenem, obvykle vznikají jejich nadměrnou zátěží a ke zlepšení stavu přispěje odpočinek.

TIP: Jak sedět u počítače – ergonomie sezení

O něco závažnějším, avšak neméně častým problémem, jsou záněty šlach. Ty se projevují velmi pozvolna – nejprve jsou šlachy jen citlivé, později přichází mírná bolest a svědění daného místa. Když se v této chvíli nepřistoupí k léčbě, začnou se objevovat otoky a bolesti se dostavují jak při pohybu, tak v klidovém režimu. Nejčastěji postihuje zánět šlach Achillovky nebo šlachy předloketní části horní končetiny.

Zánět šlach se projevuje hned v několika typech. Tím prvním je revmatický zánět, který je charakteristický pro revmatoidní artritidu, jenž postihuje hlavně velké klouby. Hnisavý zánět šlach pak způsobují bakterie; jedná se o poměrně nebezpečné onemocnění, které je nutné co nejdříve řešit pomocí antibiotické léčby. Velmi známý je také tenisový loket nebo takzvaný „lupavý prst“, tedy postižení šlachy zajišťující správný pohyb kloubů u palců na ruce.

Co se týče léčby, ta bývá různá a závisí na příčině bolestí šlach. Nejprve se obvykle přistupuje k podpoře daných šlach obvazy nebo tejpováním, případně nošením ortézy. Poměrně úspěšná je také léčba ultrazvukem. K doplnění léčby lze využívat různé gely proti bolesti a zánětům dostupné v lékárnách. V některých případech je pacientům doporučeno docházet na rehabilitace, jindy je dokonce nutný chirurgický zákrok.

TIP: Jak vybrat správnou ortézu na koleno?


Přečtěte si také

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram