Bolest hlavy a migréna

Nepříjemný pocit, který jednou za čas potrápí každého z nás. V horším případě se tento druh bolesti dostavuje opakovaně a pravidelně a dokáže nás pořádně potrápit. Řeč je o bolesti hlavy a o migréně. Jaké druhy této bolesti známe a lze se proti ní nějak bránit? Kdy je dobré navštívit lékaře a čemu se zásadně vyvarovat?

Něco málo o bolestech hlavy

Bolest hlavy, tak, jak ji každý zná, postihuje až 85% dospělých osob. V některých případech se jedná o výjimečný stav a tak, jak rychle bolest přijde, většinou zase rychle odejde. Rozdíl je však v případě, kdy Vás bolí hlava dlouhou dobu a trvá to už tak dlouho, že berete tuto nepříjemnost jako každodenní součást života. Ve většině případů však lidé nejdou k lékaři, ale místo toho raději sáhnou po první pomoci – tedy tabletách od bolesti. V tomto jednom momentu se Vám sice uleví, ale bolest se znovu vrátí a takhle je to pořád dokola. Je důležité mít na paměti, že prášky od bolesti sice pomohou z krátkodobého hlediska, ale z toho dlouhodobého neřeší vůbec nic. Mělo by se přijít na příčinu bolesti hlavy a tu následně řešit.

Jaké jsou druhy bolesti hlavy?

Tuto nepříjemnost můžeme dělit na 2 základní typy – primární a sekundární. Největší rozdíl mezi těmito dvěma typy je takový, že primární bolest hlavy není pro člověka nijak nebezpečná a i když je velmi nepříjemná, nenechá po sobě žádné následky, jelikož ji nedoprovází jiná onemocnění. Naproti tomu sekundární bolest hlavy se spojuje s jiným onemocněním, které bolest hlavy vyvolává.

Nejčastěji Vás může trápit následující:

  • bolest hlavy na spáncích
  • bolest hlavy na čele
  • bolest hlavy za okem
  • bolest hlavy při předklonu
  • bolest hlavy od krční páteře
  • bolest hlavy v zátylku
  • bolest hlavy v oblasti temene

Každý z výše uvedených příznaků může značit jiný problém či jiný druh bolesti.

Primární bolest hlavy

Primární, nebo také prudce nastupující či blesková bolest hlavy, je považována za samostatný problém. Nepředstavuje pro člověka žádné ohrožení a nenese riziko dalšího onemocnění. Tento druh bolesti je většinou vyvolán vnějšími nebo vnitřními podněty a lze ho ovlivnit léčbou. Mezi primární bolesti hlavy řadíme migrénu, tenzní bolest hlavy, bolest hlavy z napětí a cluster headache.

Migréna

Migréna je chronické, bolestivé a velmi nepříjemné onemocnění postihující cévy v mozku. První signály, kterými se migréna projevuje, jsou způsobené stažením cévního řečiště v oblasti očí a týlní části hlavy. Silná bolest poté přichází ve druhé fázi. Cévní řečiště se tentokrát roztahuje, a to v místě mimolebních tepen.

Migrénu doprovází záchvaty bolesti, které přetrvávají v různě dlouhých intervalech. Trvat však mohou až 3 dny a postihují většinou jen polovinu hlavy. V některých případech se může objevit tzv. migréna s aurou neboli oční migréna. Jedná se o migrénu, kterou doprovází senzorické a vizuální symptomy. Těmto symptomům se říká aura.

Tenzní bolest hlavy

Tato bolest dostala nálepku nejčastěji se vyskytovaným typem primární bolesti. Vzniká kvůli ztuhlým svalům šíje, což je důsledkem nadměrné únavy a psychického vyčerpání. Dalšími důvody může být dehydratace, stres, změna počasí a dlouhotrvající práce u počítače. Často souvisí tenzní bolest hlavy s bolestí krční páteře a hlavy, právě díky napětí podél krční páteře.

Pokud bychom měli tenzní bolest hlavy srovnat s migrénou, mohli bychom říci, že je tento druh bolesti rozhodně mírnější. Migréna totiž často dopadá na veškeré aktivity člověka, což v případě tenzní bolesti nebývá problémem. Naproti tomu však tenzní bolest trvá déle než migréna a objevuje se častěji. Bolest nastupuje postupně a projevuje se tlakem v oblasti temene, bolestí hlavy a očí nebo bolestí hlavy za okem. K této bolesti se často přidává také pocit sevření hlavy nebo bodání.

Bolest hlavy z napětí

Pokud jste často ve stresu, máte hodně starostí, špatné mezilidské vztahy či prostě jen nedodržujete pravidla zdravého sezení u počítače, může Vás postihnout bolest hlavy z napětí. Tyto starosti totiž způsobují dráždění nervů a cév, které směřují k mozku. Dále se objeví tupá bolest v oblasti hlavy v oblasti spánků, týlu a temene. Bolest hlavy může doprovázet také ztuhlá šíje nebo ztuhlá ramena.

Tento druh bolesti je často spojován s onemocněním krční páteře. Důsledkem toho je bolest, která vystřeluje od krční páteře do hlavy. Doprovází ji nepříjemnosti jako je nevolnost, přecitlivělost, podrážděnost a závratě. Příčinou bolesti hlavy často bývá špatné držení těla, nekvalitní spánek nebo nedostatek pohybu.

TIP: Fyzické příznaky stresu

Cluster headache

Cluster headache je často přirovnávána k bolesti, která doprovází onemocnění zvané zánět trojklanného nervu. Kvůli své intenzitě dokáže velmi potrápit a zapříčinit přecitlivělost na hluk a prudké světlo. Bolest se situuje do oblasti oka a spánku a může ji doprovázet otok víčka, slzení či zduření nosní sliznice.

Co se týče doby, po kterou trvá bolest hlavy při cluster headache, jedná se o řád minut až hodin. Bolest probíhá v záchvatech od zhruba 15 minut až do několika hodin. Úlevu přitom může přinést tmavá a tichá místnost. Nedoporučuje se však ležet, neboť pozice v leže tuto bolest naopak zhoršuje. Proto si v místnosti raději sedněte.

Sekundární bolest hlavy

Dalším druhem bolesti hlavy ze základního rozdělení, je sekundární bolest hlavy. Tento druh je specifický tím, že doprovází nějakou další nemoc nebo úraz. Na rozdíl od předchozího druhu může být tento druh nebezpečný, právě díky tomu, že značí, někdy nám neznámý, druh nemoci.

Léčba při tomto druhu bolesti hlavy se odvíjí od toho, jaká nemoc ji způsobuje. Může se jednat o nachlazení, zánět dutin, zánět průdušek nebo zánět zubu. V případech zánětu se většinou podávají léky, které potlačí zánět a jakmile se nemoc zmírní, odejdou i bolesti hlavy. Pokud do sebe nechcete dávat léky, existují i jiné přírodní alternativy. U těch však nikdy není jisté, zda zaberou. Doporučujeme proto konzultovat léčbu s lékařem, vzhledem k tomu, že on určí diagnostiku na základě vyšetření a pomůže Vám najít tu nejlepší možnou cestu k vyšetření nemoci. Mimo onemocnění jako je nachlazení se totiž může jednat i o závažnější nemoci, jako je například zánět mozkových blan nebo poranění mozku.

Bolest hlavy v těhotenství

Ani v období těhotenství se Vám bolesti hlavy bohužel nemusí vyhnout. Během prvního trimestru těhotenství se mohou objevovat migrenózní bolesti a objevit se může také tenzní bolest hlavy. Nejčastější příčinou těchto bolestí jsou hormonální změny v průběhu těhotenství a zvýšené množství krve v krevním oběhu. Mimo těchto příčin může za bolestí hlavy stát i stres, únava, nekvalitní spánek, špatné držení těla a také náhlé vynechání kávy nebo cigaret, což je v těhotenství doporučené.

Pokud je bolest hlavy velmi silná, trvá dlouho nebo se poprvé objevila až v těhotenství, raději kontaktujte lékaře. Kontaktujte ho rozhodně pokud bolest doprovází horečka, vysoký tlak, náhlý otok, poruchy vidění nebo cítíte bolest v oblasti dutin. Pokud byste chtěla sáhnout po rychlé pomoci, zvolte paralen nebo jiný lék obsahující paracetamol. V případě léků s jinou účinnou látkou se raději poraďte s lékařem.

Věděli jste že?: Příčinou migrény může byt i potravinová intolerance.

Jak se vyhnout bolesti hlavy?

Jak již bylo zmíněno, na bolest hlavy můžete užít léky od bolesti. Nicméně ty pomůžou chvilkově a neřeší problém, který bolest způsobil. Další možností jsou bylinky či masáž spánků, která by také mohla ulevit od bolesti. V každém případě pokud máte podezření na sekundární bolest hlavy, kontaktujte lékaře a nepouštějte se do experimentální léčby.

Z dlouhodobého hlediska se dá bolesti hlavy předejít zdravým životním stylem. Hlavně tedy dostatečným příjmem tekutin a kvalitním spánkem. Pokud se budete vyhýbat alkoholu, nezdravým jídlům, stresu a budete se pravidelně hýbat a správně držet tělo, je větší šance, že se Vám bolest hlavy zcela vyhne.

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.