Jak vybrat správnou ortézu na koleno?

Při výběru kolenní ortézy hraje roli několik faktorů, které je potřeba zohlednit. Sto lidí, sto chutí, v tomto případě sto párů kolen. Každý jsme individuální a nelze tedy říci, že pokud by byli dva klienti se stejnou diagnózou, že pro oba bude stejná ortéza vhodná. Je nutné znát alespoň část anamnézy klienta, míry, potřeby klienta a také jeho životní styl. My se vám přesto pokusíme alespoň přiblížit obecné rozdělení ortéz na koleno. 

Ortézy pro období po zranění/operaci

První kategorií jsou ortézy, které jsou aplikované ihned po zranění nebo operaci. Tyto ortézy můžeme rozdělit do dvou skupin.

Imobilizační ortézy

Imobilizační kolenní ortéza fixuje koleno do anatomického postavení a napomáhá rychlejšímu zahojení. Využívá se ihned po úrazech v kolenním kloubu.

Pooperační ortézy s kloubem

Kolenní ortézy s kloubem mají díky pomocí kloubů možnost nastavení či omezení rozsahu pohybu, jsou tedy indikovány pro stavy po operacích kolene, kdy je potřeba hybnost kolene omezit. Velkou výhodou je možnost zafixovat koleno stejně jako u imobilizační ortézy.

TIP: Kdy pomůže bandáž nebo ortéza?

Funkční kolenní ortézy

Druhou kategorií jsou funkční ortézy. Výběr správné funkční ortézy se odvíjí od stupně postižení vazů, svalů a kostěných struktur kolene. Dělíme je na tři úrovně podle fixace. 

1. úroveň – lehká fixace

Ortézy vhodné při bolesti kolene s žádnou nebo mírnou volností kolenních vazů a při mírné nestabilizaci kloubu. Nejpoužívanější jsou elastické kolenní bandáže a bandáže s bočními pružnými výztuhami, které zpevní koleno pomocí lehké komprese a zároveň podporují svaly. Částé je také využití materiálu, který přispívá k prohřátí kloubu – nejčastěji je to neoprén.

2. úroveň – střední fixace

Při bolesti kolene se slabou až střední volností vazů a mírném až středním pocitu nestability kloubu. Vhodné jsou ortézy s kovovými dlahami a ohebnými klouby, které mohou být krátké (s dvěma popruhy pro utažení těsně nad a pod kolenem) nebo dlouhé (se čtyřmi popruhy). Příklady krátké kolenní ortézy se stabilizací čéšky a dlouhé kolenní ortézy s dlahami a kloubem.

3. úroveň – maximální 

Při bolesti kolena s těžkým uvolněním vazů a při velkém pocitu nestability kloubu. Možností je např. pevná hliníková čtyřbodová rámová ortéza s kloubem, která využívá předozadní konstrukce. Kloub kopíruje fyziologický pohyb v kolenním kloubu a ortéza je anatomicky tvarovaná, takže se snadno přizpůsobí noze a její nošení je vysoce komfortní. 

Správný výběr ortézy nejen na koleno je velice komplexní a je vždy lepší se poradit s odborníkem (lékař, terapeut, kvalifikovaný prodejce ortéz). Detailní informace o použití konkrétních zdravotnických prostředků naleznete vždy v návodu k použití. 

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.