Černé tečky a 5 tipů, jak se jich zbavit?

Černé tečky v oblasti obličeje sice nejsou pro zdraví nikterak nebezpečné, jedná se však o nepříjemný estetický problém mnoha žen i mužů. Zbavit se těchto nedokonalostí je běh na dlouhou trať, a v mnohých případech také neúspěšný. Proto vám přinášíme 5 jednoduchých tipů, jak vzniku černých teček předcházet, a také jak s nimi nadobro zatočit!

Co jsou to černé tečky a proč vznikají?

V první řadě je samozřejmě nutné blíže poznat nepřítele, tedy zjistit, jak se černé tečky tvoří. Vznikají tak, že se maz společně s nečistotami hromadí na povrchu pleti a ucpává póry. Do pórů pod povrchem pleti se následně dostává a černé tečky, jiným názvem komedony, jsou na světě. Za jejich vznikem může stát i volba kosmetiky nevhodné pro daný typ pleti, pobyt v prašném prostředí nebo hormonální nerovnováha, která způsobuje zvýšenou produkci kožního mazu.

V případě, že mazové kanálky v pleti pracují „na plné obrátky“, což je nejčastější v pubertálním období (ovšem dochází k tomu i v jiných obdobích lidského života, nebo je to dáno pouze genetickými predispozicemi), mohou se začít ucpávat a tvořit hluboké černé tečky, potažmo akné. Tento problém může esteticky přetrvávat i po odstranění nečistot, kdy se na obličeji tvoří drobné jizvičky.

Jak se zbavit černých teček?

Nejdůležitější je prevence. Pokud ji nepodceníte, nemusíte pak s množstvím černých teček v oblasti nosu, čela i brady zdlouhavě bojovat. U určitých typů pleti ale i přes veškerou snahu komedony vznikají a zasažený pak hledá způsoby, kterými se jich úspěšně zbavit. Pojďme se tedy podívat na několik tipů.

1. Šetrné mytí

K čištění pleti používejte vatové tampony, micelární vodu a mycí gel. Přípravky by měly vždy odpovídat vašemu typu pleti – máte-li pokožku suchou, zvolte hydratační pleťovou vodu i mycí gel, u mastné a aknózní pleti je zase dobré se poohlédnout po kosmetice obsahující například kyselinu salicylovou nebo zinek.

Když máme vhodné produkty, můžeme začít s čištěním. Nejprve pleť jemně očistěte bavlněným vatovým tamponem s micelární vodou. Tu je poté dobré opláchnout z obličeje vlažnou vodou, a to i v případě, kdy výrobce uvádí, že oplachování není nutné. Následně na pleť naneste mycí gel a krouživými pohyby obličej umyjte. K tomu lze použít i sonické či ruční silikonové kartáčky na čištění pleti. Když máme hotovo, všechen produkt smyjeme teplou vodou, a následně pomocí ledové vody póry stáhneme.

2. Pravidelný peeling

Pravidelným peelingem se z povrchu pokožky odstraňují odumřelé kožní buňky i ulpělé nečistoty. Při výběru dbejte na to, aby produkt neobsahoval mikroplasty ani umělé exfoliační částečky, které se následně dostávají do odpadních vod, stávají se součástí potravního řetězce a mají značný ekologický i zdravotní dopad nejen na živočichy okolo nás, ale i na člověka samotného. Mnohem lepší je tedy zvolit takový výrobek, který obsahuje částečky přírodní. Může se jednat o krystalky cukru, kávy nebo drcená semínka různých plodů (například malin nebo hroznů). Použití přírodních složek je navíc šetrnější k pleti, která využije i obsažené látky.

S peelingem to však nepřehánějte. Aplikuje se zpravidla jednou až dvakrát týdně, u silně aknózní pleti se zánětlivými ložisky je četnost ještě menší. Důvodem je přenos bakterií ze zanícených míst po celém obličeji. Po nanesení produktu na pleť masírujeme krouživými pohyby několik minut. Tímto se pleť prokrví a pohyb peelingových částeček odstraní odumřelou kůži a nečistoty. Následně peeling opláchněte teplou, a nakonec ledovou vodou.

3. Černé tečky nemačkejte ručně

Obličeje bychom se nikdy během dne neměli dotýkat rukama. Před samotným čištěním si ruce řádně umyjeme, nicméně černé tečky se nedoporučuje vymačkávat ručně. Do otevřených pórů se mohou dostat bakterie, které na prstech i přes pečlivé umytí zůstávají, a místo se tak může zanítit. Chcete-li černé tečky odstranit mechanicky, je vhodné použít například papírové kapesníčky či buničinové tamponky.

Další možností jsou pomůcky k čištění pórů. Nejběžnější je asi kovový odstraňovač akné a černých teček – jedná se o kovový tenký nástroj, který má na koncích tenká kovová očka. Jejich pomocí se vyvine tlak na postižené místo na pleti a nečistota se z póru odstraní. Na obdobném principu fungují i vakuové čističe pleti. Pomoci může také návštěva kosmetičky, která využije ultrazvukovou špachtli nebo chemický peeling.

4. Pleťové masky a zábaly

Kvalitní pleťová maska je několikanásobně účinnější než běžný čisticí gel. V poslední době se staly velmi oblíbenými masky s tea tree olejem, s jílem nebo aktivním uhlím. Podobně jako v krémech, je i zde velmi účinný zinek. Díky několika minutovému působení látek se pleť změkčí, otevřou se póry a čištění je tak snadnější. Nezapomínejte na následnou hydrataci, protože pleťové masky proti akné a černým tečkám mají tendenci vysušovat.

Kromě produktů z drogerií existuje také mnoho „babských rad“ na různé domácí masky a zábaly. Častou, a poměrně účinnou metodou, je maska z jedlé sody a vlažné vody. Tyto dvě přísady se smíchají v takovém poměru, aby vznikla hustá pasta. Směs nanášíme na čistou a nahřátou pleť, necháme 10 minut působit a smyjeme.

5. Pozor na oleje v kosmetice

Složení kosmetiky je v případě problematické pleti velmi důležité. O přítomnosti zinku jsme si v tomto článku již řekli. Kromě krémů ho můžeme najít také v make-upech, které kromě maskování nedokonalostí zároveň pomáhají v jejich léčbě. Aby však byl takový krém nebo make-up účinný, neměl by obsahovat olejovou složku. V regálech se tedy zaměřte na výrobky založené na jiné než olejové bázi. Ty jsou obvykle viditelně označeny nápisy jako „oil free“ a podobně, protože jsou mezi zákaznicemi velmi žádané.


Přečtěte si také

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram