Ekologický úklid domácnosti? Přinášíme tipy na ekologické uklízení!

Ať už uklízíme každý den nebo jednou týdně, úklid je součástí života nás všech. Ač se snažíme náš domov veškerých nečistot zbavit, za pomocí klasických čistících přípravku je mnohdy nevědomky naopak přinášíme. Co s tím? Vyměňte chemické přípravky za ty ekologické.

Obsah článku

Proč ekologické úklidové prostředky?

Možná si říkáte, proč byste měli měnit osvědčené čistící prostředky za ty ekologické? Odpověď je jednoduchá. Nejde jen o ochranu naší planety, ale také našeho zdraví. Ekologické čistící prostředky jsou totiž mnohem šetrnější nejen k naší kůži, ale také k dýchacímu ústrojí. Chemické čistící prostředky jsou mnohdy plné škodlivých látek, které si do domácnosti dobrovolně přinášet určitě nikdo nechce. Kromě zdraví a naší planety šetří také vaší peněženku. Možná se vám bude cena ekologických čistících prostředků zdát vysoká, avšak není nutné všechny kupovat. Ekologické čistící prostředky si totiž můžete jednoduše vyrobit sami doma.

Domácí ekologické úklidové prostředky

Pro výrobu domácích úklidových prostředků vám bude stačit především jedlá soda, kyselina citronová a ocet. Pokud chcete, aby po úklidu místnost krásně voněla, hodit se budou také esenciální oleje. Není nutné si všechny přípravky doma vyrábět, avšak jde o skvělou alternativu k těm, které seženete v každé drogerii.

Utírání prachu a čištění povrchů

Základem každého úklidu je univerzální čistič povrchů, který odstraní prach, mastnotu i veškeré nečistoty z všeho možného. Na jeho výrobu vám stačí do rozprašovače nalít 500 ml octa a 250 ml vody. Abyste nemuseli čichat nelibou vůni octa, doplňte 20 kapek oblíbeného esenciálního oleje.

Vytírání

Pokud chcete z podlahy odstranit všechny nežádoucí bakterie, stačí do kýble s teplou vodou nalít čtvrt šálku octa. Pozor si ale dejte u dřevěných podlah. Pokud octu příliš neholdujete, sáhněte po ekologickém produktu z drogerie. 

Leštění skla a mytí oken

Toužíte po zrcadlu či oknu, na kterém nebude vidět ani šmouha? V rozprašovačí smíchejte v poměru 1:1 ocet s vodou a dejte se do leštění. Během chvíle nepoznáte, zda je okno otevřené nebo zavřené.

Náhrada čistícího písku

Kde nestačí ocet, pomůže jedlá soda. Pasta z jedlé sody je skvělá ve chvíli, kdy zápasíme s těžko odstranitelnou špínou. Smícháme citronovou šťávu s takovým množstvím jedlé sody, aby vznikla hustá pasta. Poté stačí vzít houbičku a začít drhnout. Pokud se chcete zbavit připálenin a mastnoty v troubě, nechte pastu působit přes noc. Vyhněte se však topným tělesům.

Čištění odpadu

Ucpaný odpad je noční můra nás všech. Věděli jste ale, že nemusíte kupovat drahé přípravky, které by odpad vyčistily? Stačí do odpadu nasypat hrnek jedlé sody, zalít ohřátým bílým octem a nechat 30 minut působit. Následně odpad propláchněte vodou a máte hotovo. 

Vodní kámen

Tvrdá voda je prevít, který dokáže odrovnat kdejaký spotřebič. Asi vás už nepřekvapí, že i zde ocet dokáže divy. Pro vyčištění pračky stačí do výlevky nalít šálek octa a zapnout ji naprázdno na 60 °C. Pokud potřebujete vyčistit rychlovarnou konvici, stačí do ní nalít vodu s octem v poměru 1:1 a nechat přejít varem. Nezapomeňte ji poté pořádně propláchnout. 

Mytí nádobí

Pokud jde o domácí prostředky na mytí nádobí, budete potřebovat trochu více ingrediencí. K výrobě skvěle poslouží 30g olivového mýdla, ½ lžíce sody na praní, 1 lžíci octa a 20 kapek esenciálního oleje. Máte rádi, když mycí prostředek pění? Přidejte 1 lžičku kokoglukózy. Stačí v 375 ml horké vody rozpustit nastrouhané mýdlo a následně přidat vše kromě oleje. Směs necháte zhoustnout a vychladnout, přimícháte esenciální olej a přelejete do dávkovače. Jednoduché jako facka. 

Máte doma myčku? Můžete si vyrobit také domácí tablety, prášek i gel. My si dnes ukážeme výrobu domácích tablet do myčky. V míse smícháte 1 díl prací sody, 1 díl jedlé sody, ½ dílu soli a ½ dílu kyseliny citronové. Přidáte trochu vody, promícháte a přendáte do formy na led. Zde necháte směs uschnout. Voila domácí tablety jsou na světě. 


Přečtěte si také

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.